Gran angular

Informació especial

L’Ajuntament de Barcelona destina 2 milions d’euros per a projectes que activin l’economia als barris

Les iniciatives són subvencionables fins al 80% del seu pressupost

L’Ajuntament de Barcelona ha obert dues noves convocatòries de subvencions per impulsar projectes econòmics amb visió social. Amb una dotació d’1,9 milions d’euros, els ajuts tenen l’objectiu d’enfortir les iniciatives d’economia social i solidària (ESS) i transformar els barris de la ciutat. La principal particularitat dels programes és que els projectes són subvencionables fins al 80% del pressupost, un percentatge que garanteix la viabilitat de cadascuna de les noves iniciatives. El termini per presentar la sol·licitud dels ajuts acaba el proper 27 de juny.

Una de les dues línies de subvencions l’ha engegat Barcelona Activa. L’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un programa d’ajuts per a l’impuls socioeconòmic del territori. El programa, dotat amb 1,3 milions d’euros, obre un ampli ventall de beneficiaris possibles, ja que se subvencionen projectes concrets i no entitats. Així que, segons la magnitud de les propostes, els ajuts poden arribar a 50.000 euros de subvenció. La línia està organitzada en cinc modalitats, la primera de les quals està dirigida a projectes que impulsin l’ocupació, especialment en col·lectius vulnerables a l’atur. Les iniciatives subvencionables han d’ajudar a incrementar la seva ocupabilitat i superar situacions de subocupació i el que s’anomena pobresa laboral. La segona modalitat és la d’innovació social digital als territoris, destinada a projectes que impulsin l’ús de la tecnologia oberta i la fabricació digital per fomentar noves formes d’innovació i col·laboració. Aquesta modalitat està adreçada a comunitats de makers i creadors de programari de codi obert.

En tercer lloc hi ha una modalitat dedicada a l’emprenedoria individual i col·lectiva als territoris. Es subvencionen, doncs, projectes que promoguin l’emprenedoria de proximitat, que estigui arrelada als territoris, i que a més sigui liderada per col·lectius vulnerables i s’adreci a abordar problemes de l’entorn comunitari. La quarta de les opcions subvencionables d’aquesta línia va dirigida a projectes que promoguin i impulsin l’activitat econòmica que afavoreixi la cohesió social i la convivència en els barris de la ciutat. I, finalment, la cinquena modalitat està orientada a iniciatives de suport al desenvolupament de l’activitat socioeconòmica en l’àmbit de l’economia social i solidària i en processos d’acció comunitària.

Per posar en marxa aquesta línia de subvencions, fonts de l’Ajuntament de Barcelona expliquen que s’ha fet una diagnosi per detectar les possibles iniciatives o projectes als diferents barris que fins ara no es podien beneficiar de les línies d’ajuts existents.

IMPULS A PROJECTES D’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA.

L’altre programa nou de subvencions l’ha posat en marxa el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum. Amb un pressupost de 600.000 euros, vol impulsar projectes i activitats d’economia social i solidària (ESS). Es subvenciona així fins al 80% del pressupost dels projectes, amb un import màxim de les subvencions que anirà dels 3.000 als 15.000 euros segons la modalitat. En aquesta línia, els destinataris de la convocatòria són de perfils molt diferents, inclou entitats i empreses del tercer sector social, societats cooperatives, mutualitats, societats laborals, iniciatives d’economia comunitària i economia col·laborativa de profit públic, entitats universitàries i educatives de caràcter públic o privat. I també s’inclou agrupacions de persones de projectes d’economia comunitària o col·laborativa de profit públic que no estan formalitzats amb forma jurídica.

Els projectes subvencionables tenen quatre àmbits temàtics. Un va dirigit a projectes i accions formatives i educatives de promoció dels valors de l’economia social i solidària, acompanyament per a la posada en marxa de projectes d’ESS, formació interna i/o externa concreta per entitats de l’ESS i suport a la gestió i consultoria per a la constitució de formes jurídiques pròpies de l’ESS. El segon va destinat a subvencionar despeses de finançament i aspira a cofinançar els costos de formalització de finançament per nous projectes o entitats de nova creació, sempre que s’hagin contractat amb entitats de finances ètiques o cooperatives. La tercera temàtica subvencionable són les accions de comunicació, divulgació o recerca, dirigida a millorar visibilitat dels projectes de l’economia social i a la difusió, recerca i conscienciació d’aquesta economia com a agent rellevant en la transformació social.

També es dona l’opció de subvencionar la millora d’equipaments i recursos, destinada principalment al suport per a l’obtenció de llicències d’activitats de projectes d’economia social i solidària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.