Gran angular

L’aposta pel sol de Barcelona

El Programa d’Impuls a la Generació Solar vol fer guanyar a la ciutat 3,5 Mw de potència d’aquí al 2019

La futura comercialitzadora serà l’operadora crucial del pla

Ara va de debò, i Barcelona es proposa aprofitar tot el seu capital solar amb un programa d’impuls a la generació d’energia solar que explora fórmules de finançament públiques i privades, amb l’objectiu d’incorporar d’aquí al 2019 uns 3,5 Mw de potència instal·lada, “que vol dir un 20% respecte de la potència actual”, com diu Cristina Castells, directora d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona va ser dels primers municipis a dotar-se d’una ordenança solar, el 1999, però la política involucionista del govern espanyol en matèria de renovables, que es va acarnissar especialment amb la solar fotovoltaica, “i la llei estatal que posa traves a l’autoconsum, ens van destrossar”. Amb el nou programa, “es tracta de potenciar la generació d’energia elèctrica en terrats i cobertes particulars i municipals i espai públic i repotenciar l’energia solar tèrmica”. Cal dir que aquest increment programat del 20% “de fet serà molt superior, considerant la nova generació que s’està incorporant en la nova edificació i rehabilitació d’edificis i en la nova urbanització”.

Aquesta nova planificació distingeix entre espais on s’actua, públics o privats, de particulars o empreses, i si la inversió va a càrrec de l’erari públic o és privada. Així, tenim quatre àrees: coberta o espai públics amb inversió pública; coberta o espai públics amb inversió privada o col·lectiva; coberta o espai privats amb inversió pública, i coberta o espai privats amb inversió privada. En el primer cas, com explica Castells, l’Ajuntament actuarà “sobre dependències municipals, escoles, biblioteques i altres espais, a través d’empreses municipals com BIMSA, Mercats o ICUB”. La gestió es farà amb el model d’autoconsum, i l’excedent que es vessi a xarxa, “quan existeixi Barcelona Energia, la comercialitzadora municipal, aquesta electricitat se sumarà a les aportacions renovables d’aquesta al mercat”. En aquest àmbit, l’Ajuntament té prevista una inversió de 12,2 milions d’euros, per materialitzar 2.090 kWp.

En la segona modalitat, se cedeix el protagonisme a actors privats interessats a invertir en renovables i les eines per tirar endavant els projectes seran “convenis de col·laboració empresarials en activitat d’interès general que s’operaran a partir de la llei de mecenatge i amb la cessió de l’execució al privat”. La gestió de l’energia que es generi serà privada, “però quan existeixi Barcelona Energia s’oferirà la possibilitat d’acords bilaterals”. En aquesta parcel·la del pla, la inversió procedent dels privats per assolir 500 kWp seria d’1,3 milions d’euros.

Aprofitar les mitgeres.

En la tercera categoria són els privats els que cedeixen l’espai, i aquí el Pla de Mitgeres que desenvolupa l’Institut Municipal de Paisatge Urbà ofereix molts espais que es poden cobrir de plaques fotovoltaiques. La subvenció directa seria l’eina per fer realitat la instal·lació, que executaria l’Institut. “En aquest cas, hauríem de desenvolupar els convenis que s’escaiguin amb propietaris o comunitats de veïns per fer efectiva la cessió per a l’ús de l’espai i pactar-ne les condicions”. Els excedents que es derivin de l’autoconsum s’abocarien a la xarxa, amb el benentès que se’n faria càrrec de la gestió Barcelona Energia, que n’assumiria així mateix l’operativa i el manteniment. Aquí la inversió pública rondaria la xifra dels 300.000 euros, per a una potència instal·lable de 31 kWp.

Quan tant la coberta com la inversió procedeixin de l’àmbit privat, “l’autoconsum ha de ser l’estímul, i l’incentiu per invertir, la subvenció o la bonificació fiscal”. En aquesta modalitat, els excedents que pugui generar l’autoconsum també serien exportats al mercat i també s’obre la possibilitat que quan Barcelona Energia es materialitzi, “es podran oferir acords bilaterals dels excedents i oferir l’operativa i el manteniment”, com informa Castells. Aquí, la inversió privada, però amb subvenció pública de fins al 60%, seria de 3,3 milions d’euros, i la potència instal·lable, de 950 kWp.

Com resumeix Cristina Castells, “el nostre objectiu és assolir els nivells màxims d’autoproducció i autoconsum, i per això caldrà posar a l’abast de tothom criteris tècnics i de gestió per facilitar l’operativitat i el manteniment i fórmules econòmiques, i aconseguir així la implicació de tots els agents del sector.”

Transició barcelonina

En el camí cap a la sobirania energètica, Barcelona es proposa diverses fites en els anys a venir, amb l’objectiu d’assolir un dia el subministrament d’energia 100% renovable. Aquest trànsit consta de diversos capítols, a banda del foment de l’energia solar. D’una banda, hi ha la voluntat de reduir el consum energètic municipal d’un 10%. Així mateix, hom vol fer un gran desplegament de llums led, fins a 25.000 nous punts a tota la ciutat, cosa que es traduiria en el 30% de l’enllumenat de Barcelona. També és a l’agenda l’increment d’un 10% de la generació elèctrica amb renovables al conjunt de la ciutat, per assolir la capacitat de subministrar energia neta a 20.000 llars, a través d’un operador municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.