Empreses

Galetes Birba creix un 25% i abandona els números vermells

La reestructuració i la potenciació de les varietats dites saludables ajuden a consolidar els mercats i la plantilla

La firma nascuda a Camprodon el 1893 usa oli d’oliva i ous de proximitat per elaborar la galeta

L’empresa Galetes Camprodon, que comercialitza les històriques galetes Birba, creix a un ritme del 25% els darrers dos anys, un fet que ha estat clau per deixar enrere els números vermells que havien acompanyat els darrers anys la firma fundada per la família Birba el 1893. “Aquests creixements, que molts mesos superen el 30%, estan accelerant un any els objectius del nostre pla estratègic, que preveia arribar als 10 milions d’euros de facturació el 2020”, explica Víctor Marsal, gerent de la firma i màxim accionista, que amb un grup d’inversors controlen eun 93% de la propietat de l’empresa i la seva gestió.

La facturació del darrer exercici es va situar en els 5,8 milions d’euros i la previsió per a enguany es obtenir els 7,3 milions. La previsió és superar els 10 milions el 2019. Aquest augment de vendes ha comportat posar en marxa un torn més a la fàbrica de Camprodon.

Per a la direcció de l’empresa, que dona feina a una seixantena de treballadors, l’èxit d’aquest creixement caldria buscar-lo en dos aspectes clau. Per una banda, la reorganització que es va dur a terme els dos primers anys d’entrada del nou equip el desembre del 2013, liderat per l’empresari de Mollerussa Víctor Marsal. Cal recordar que en aquells temps l’empresa de dolços arrossegava uns deutes de més de 440.000 euros. Els nous accionistes van posar ordre i “vam aportar uns 750.000 euros per reactivar el negoci, perquè sempre havíem pensat que aquesta empresa tenia molt potencial”, assegura el gerent, que afegeix que pròximament es contractaran més empleats.

L’altre aspecte clau respon a la utilització de productes naturals i de proximitat per a l’elaboració de les galetes produïdes de forma artesanal. “Mai no hem utilitzat oli de palma, sempre fem servir només l’oli d’oliva, i els ous, un ingredient clau, són de proximitat”, afirmen fonts de l’empresa. A tall anecdòtic, Víctor Marsal explica que hi ha una treballadora que va entrar a l’empresa quan tenia 14 anys i que ara està a punt de jubilar-se, que la seva feina consisteix a trencar ous de forma manual. “En trenca uns 3.000 diàriament”, explica.

Galetes Birba treballa amb intensitat per preparar el 125 aniversari de la companyia, que serà al 2018. Aquest esdeveniment es vol fer coincidir “amb una decisió potent que consistirà a iniciar la penetració al mercat nord-americà”, sentencia el màxim accionista del grup.

El consum dels productes Birba es queda en un 90% a Catalunya. L’altre 10% es divideix en les partides destinades a l’Estat espanyol i l’exportació. “Volem intensificar la presència dels nostres productes als mercats exteriors, sobretot cap als EUA”, diu el gerent.

L’aniversari ha de servir també per potenciar la marca i les vendes a altres indrets de Catalunya, com ara diverses comarques tarragonines i de les Terres de Ponent. “Distribuirem capses de galetes amb còpies de publicitat antigues dels primers anys de vida de l’empresa i pòsters”, diu M. Ángeles Moreno, responsable de màrqueting.

La firma del Ripollès manté una filosofia que consisteix a saber definir allò que busca el client. “Nosaltres preguntem i ens fixem què busca la mare per alimentar els seus fills”, diu Marsal. Per això, tot i que els productes Birba són de mitjana un 30% més cards que la competència, “també apostem pels productes naturals de primera qualitat i sense additius”, diuen fonts de l’empresa catalana.

En aquest sentit, l’empresa ha tret al mercat enguany la primera galeta de la família Bio. “Aquesta categoria és la que està creixent els darrers temps”, afirmen fonts de l’empresa.

Un membre de la família Birba, que va aprendre l’ofici de mestre pastisser, va posar en marxa un obrador, l’any 1893, a Camprodon. L’originalitat de les receptes elaborades li va donar prestigi, fins al punt de construir la primera fàbrica Birba, l’any 1929, al centre d’aquesta localitat. En aquell mateix any la firma va rebre el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Barcelona. Durant la Segona Guerra Mundial, l’edifici de la fàbrica es va veure afectat en diverses ocasions pel conflicte i va haver de ser reconstruït. Des de llavors la fàbrica va passar per diverses propietats, fins que l’any 2008 es va construir la fàbrica actual.

Galetes Camprodon, que produeix i comercialitza amb la marca Birba, iniciarà el 2018 la celebració de 125 anys d’història. Els dos darrers anys el creixement de la firma ha estat d’un 25%, una dada que obre les portes a buscar nous mercats i més treballadors.
Facturació
5,8 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1893
l’emblema

Una fàbrica amb potencialitat

Tot i que l’any 2008, quan es va posar en marxa la fàbrica actual de Galetes Birba als afores de Camprodon, a la Colònia Estabanell, la família Nadal, llavors la propietària de la firma, va rebre crítiques per l’alta inversió. El cert és que ara l’empresa disposa d’unes instal·lacions que suposen poder créixer fins doblar la facturació. Cert que la planta de 7.000 m² va suposar una inversió alta de 7 milions d’euros fa 10 anys, però els forts creixements registrats els darrers dos anys podran seguir augmentant sense necessitat d’ampliar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.