Empreses

Diagnòstic precoç per aturar el càncer

La biotecnològica lleidatana Moirai Biodesign desenvolupa un sistema innovador per detectar la leucèmia. Ha tancat una ronda de finançament de 300.000 euros

L’empresa vol iniciar aviat una nova ronda de finançament

Una de les batalles més importants que cal guanyar en la lluita contra el càncer és la de ser capaç de fer un diagnòstic prou precoç per combatre la malaltia, si més no, d’igual a igual. La biotecnològica lleidatana Moirai Biodesign està desenvolupant, i ja és en una fase molt avançada, un kit de diagnòstic que funciona talment com un test d’embaràs, en què una tira reactiva, amb una mostra de sang, canvia de color si s’han detectat unes molècules, els biomarcadors, que revelen l’existència de cèl·lules canceroses, en aquest cas de leucèmia mieloide aguda. La firma ha aconseguit tancar, el setembre passat, una ronda de finançament de 300.000 euros.

Un sistema que no necessita ni punció lumbar ni l’anàlisi a laboratori. Com explica un dels cofundadors i director de Moirai Biodesign, Amadís Pagès, “es tracta d’assolir un diagnòstic oncològic ràpid i barat, molt diferent al que passa actualment, en què una persona arriba al metge amb un seguit de símptomes i el facultatiu li ordena que es faci una anàlisi de sang seguida d’un recompte sanguini complet, després una biòpsia de medul·la òssia i una anàlisi molecular citogenètica del teixit medul·lar, etcètera, i tot plegat constitueix un procés que triga molt temps i és costós”.

biomarcadors.

Moirai ha dissenyat la tecnologia Plug & Play, que és de fet una molècula amb dos components: el sensor, que detectarà un biomarcador, i el trigger, que tenyirà la tira reactiva de paper. La molècula funcionarà de tal manera que el trigger només s’activarà en el cas que el sensor detecti el biomarcador. Com explica Pagès, “aquesta tecnologia deriva de tota la recerca que s’ha fet fins ara en el camp de la biologia sintètica i les biòpsies líquides, una àrea en què es busquen biomarcadors a la sang, l’orina o la saliva, per tal d’evitar mètodes invasius com ara la cirurgia”. Ja hi ha un bon reguitzell de biotecnològiques que en aquesta àrea del diagnòstic oncològic s’han endinsat en el camp de la biòpsia líquida, “tot i que molt sovint vinculades a l’anàlisi a laboratori, cosa que nosaltres aconseguim evitar”. Amadís Pagès afirma així mateix que aquesta tecnologia “és prou escalable per poder ser aplicada en la detecció de biomarcadors d’altres tipus de càncer”.

Després de comprovar que la fiabilitat del procediment és prou alta en les proves amb biomarcadors sintètics, Moirai Biodesign iniciarà ara els tests en sang de pacients, una etapa que es clou el març del 2018, i és a partir d’aleshores que s’inicia la fase d’adaptació als requisits reguladors que marquen les directives europees. “Podrem fer proves en pacients reals, una validació clínica amb centenars de pacients.”

Pagès considera que el gran canvi en la lluita contra el càncer ha de venir “en la localització de marcadors de càncers en fases molt incipients, en una anàlisi de sang qualsevol, i que eines com la que desenvolupem siguin habituals tant al sistema públic de salut com a les mútues privades.” En el finançament de l’empresa, que ha tingut un primer capítol al setembre amb una ronda de 300.000 euros, hi han participat bussiness angels i inversors independents. A més, l’empresa disposa del complement d’un crèdit Enisa. A curt termini, com avança Amadís Pagès, és previst obrir una altra ronda de finançament en un termini curt de temps. En l’enlairament de Moirai Biodesign hi ha tingut un paper molt important l’acceleradora d’Irlanda RebelBio, que forma part de l’accionariat de Moirai. La tria d’aquesta plataforma irlandesa s’explica perquè “està molt especialitzada en biotecnològiques”. “A més d’oferir-nos capital inicial, RebelBio ens oferia la possibilitat de treballar als laboratoris de la Universitat de Cork, on vam romandre tres mesos.” Aquesta acceleradora, a banda d’incloure Moirai Biodesign en el programa de biotecnològiques early-stage Indie Bio, va permetre l’empresa lleidatana de disposar d’un capital inicial de 50.000 dòlars.

L’oportunitat de les biòpsies líquides

La possibilitat de fer diagnòstics precoços i no invasius pren cos a la comunitat científica. Fins ara, les biòpsies líquides es feien servir per detectar mutacions en els tumors. Un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Califòrnia ha demostrat, en un experiment que ha examinat els resultats de 15.000 biòpsies líquides, que una anàlisi de sang permet detectar les mutacions canceroses gairebé amb els mateixos resultats -un 85% de fiabilitat- que una biòpsia del tumor, molt més invasiva.

Recentment, una investigació internacional codirigida per l’Hospital de Vall d’Hebron de Barcelona, publicada a la revista The Lancet Oncology, revela que les biòpsies líquides que s’efectuen amb una extracció de sang permeten identificar, gràcies a fragments molt petits d’ADN, mutacions rellevants dels tumors de còlon i recte que no són detectades amb la tradicional biòpsia de teixits. Entre els oncòlegs s’aprecia el fet que la biòpsia líquida serà molt rendible per al sistema públic de salut, ja que és un test ràpid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.