Eines

La llei que ha arribat per eliminar les desigualtats

Costa trobar la complicitat social per aconseguir aplicar la igualtat efectiva de dones i homes en la feina

La discriminació en el món laboral està provocada per comportaments culturals heretats
Josep Ginesta
Secretari general de treball

A Catalunya hi havia registrades en començar l’any un total de 608.981 empreses, 2.349 de les quals amb 200 o més assalariats. Malauradament, el registre públic de plans d’igualtat –la llei obliga a tenir un pla d’igualtat a les empreses amb 250 treballadors o més però no obliga a registrar-lo– només va comptabilitzar fins al novembre passat 125 documents, 45 dels quals presentats per empreses privades.

No hi ha cap pla d’igualtat registrat corresponent a empreses privades ubicades a l’Alt Pirineu i l’Aran, ni a Lleida, ni a les Terres de l’Ebre. A Barcelona, l’han presentat 31 empreses, entre elles el Futbol Club Barcelona, l’editorial Penguin Random House, Serveis Integrals Finques Urbanes, BASF, Ludic 3, Barna Verd, B. Braun Medical i B. Braun Surgical o Transport Sanitari de Catalunya.

Pertanyents a la Catalunya Central s’han anotat tres registres (Fundació Privada Àuria, Montana Colors i Taller Àuria). També han registrat el pla d’igualtat cinc d’empreses situades a la demarcació de Girona (les fundacions privades Drissa, Map i Minusvàlids Físics Associats; l’Associació de Discapacitats Intel·lectuals i Giropark) i sis més corresponents a la demarcació de Tarragona (Borges, Cuina i Gestió, Aigües de Tarragona, Empresa Plana, Hospital Universitari Sant Joan de Reus i TQ Tecnol). La llista completa es pot consultar a http://treball.gencat.cat/ca/ambits/igualtat/plans/registre/consulta/

Després de dos anys i quatre mesos de vigència de la llei d’igualtat efectiva de dones i homes, aquestes xifres indiquen el baix grau d’implicació social en aquesta qüestió, malgrat que la normativa estigui dirigida a reduir al màxim la discriminació de la dona en el món laboral.

En aquests dos anys, la direcció general d’Igualtat ha multiplicat per quinze el pressupost per a accions de foment de la igualtat d’homes i dones a la feina, passant dels 41.000 euros als 600.000, alhora que ha generat recursos i accions de formació, suport i assessorament per divulgar aquesta matèria. Tanmateix, tal com va indicar Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, és necessari “provocar un canvi de mentalitat en la societat, perquè aquestes actituds discriminatòries en el món laboral estan motivades per comportaments culturals heretats”.

El Departament de Treball va posar en marxa el juny passat dues eines destinades a facilitar la diagnosi i l’avaluació dels plans d’igualtat: la Guia pràctica de diagnosi d’igualtat i l’Eina de seguiment i avaluació de plans d’igualtat. La Guia permet obtenir un mapa rigorós i detallat de la situació de les dones i els homes en l’empresa, i l’Eina de seguiment i avaluació indica a l’empresa el grau d’implantació del pla d’igualtat i l’impacte que han produït les actuacions que s’han realitzat en aquest sentit. No han estat poques les empreses, segons fonts del Departament de Treball, que després d’utilitzar les dues eines han visibilitzat unes diferències de gènere que fins llavors creien inexistents.

El departament està a hores d’ara treballant en una metodologia que facilitarà la preparació del pla d’igualtat i que incorporarà al seu web a principi del 2018. La nova eina permetrà fer la diagnosi de la situació, indicarà els punts de millora i aconsellarà els passos a seguir per corregir les disfuncions.

Conscienciar l’empresari

Les patronals també se sumen a la conscienciació de l’empresariat en l’àmbit de la igualtat de gènere en el món laboral. “Treballem perquè les empreses incorporin la igualtat en el món laboral, sobretot a través dels convenis col·lectius, que és on neixen les relacions laborals”, comenta Itziar Ruedas, responsable en matèria d’igualtat de Pimec. Ruedas destaca de manera positiva les accions que està duent a terme l’administració catalana en aquest sentit i les eines que ha posat a l’abast perquè la reducció de l’escletxa entre home i dona en el món laboral sigui possible. “Ens hem adonat que hi ha molt desconeixement dins de les empreses i, per tant, cal fer molta pedagogia per promoure i incentivar la igualtat”, assegura.

Les Claus

A tenir en compte

1

PLA D’IGUALTAT. Estan obligades a tenir-ne un totes les empreses a partir de 250 treballadors, aquelles que el conveni col·lectiu propi ho incorpori i les que hagin rebut alguna sanció per desigualtat.

2
REGISTRE PÚBLIC. Un total de 125 plans d’igualtat han entrat fins al novembre en el registre, les mesures dels quals beneficien 110.000 treballadors.

3

FORMACIÓ. Durant els dos anys de vigència de la llei, el Departament de Treball ha format en igualtat 4.304 treballadors, amb la previsió d’arribar a 10.000 al tancament d’aquest any.

4

DENÚNCIES. La Inspecció de Treball ha rebut prop de 500 denúncies per motius de discriminació des que va entrar en vigor la llei, de les quals només el 13% han acabat en sanció, ja que moltes de les accions han estat considerades com a discriminació indirecta, un comportament que no es considera sancionable.

5

BRETXA SALARIAL. La desigualtat que castiga la dona provoca una diferència salarial del 25%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.