Política

BERNAT SOLÉ

DIPUTAT ELECTE PER LLEIDA DE LA CANDIDATURA D’ERC

“El govern ha d’obrir portes per ampliar la base independentista”

Per segon cop, Bernat Solé repeteix com a diputat. Afiliat a ERC des del 2006, compagina l’escó al Parlament de Catalunya amb el càrrec d’alcalde d’Agramunt, on governa des del 2011

A

les comarques lleidatanes, el percentatge de vots independentistes és el més alt del país. Quina creu que és la raó?
És la suma de molts motius. La Catalunya interior té unes particularitats que no tenen altres zones amb caire metropolità. Entenc que les candidatures independentistes han sabut transmetre aquest missatge i aquesta confiança. Pels diputats que repetim, crec que s’ha reconegut la feina feta. També a àmbit municipal.
A ERC, estan satisfets amb els resultats?
I tant! Com a partit són els millors resultats en la història d’unes eleccions al Parlament. És cert que les enquestes ens donaven la primera posició, però també que han estat unes eleccions molt singulars, amb un transvasament de vots volàtil. Estem molt satisfets per les terres de Lleida i, també, per l’àrea metropolitana, on ERC ha tingut uns resultats molt bons. Això demostra que hi ha la possibilitat d’eixamplar la base social de l’independentisme.
L’independentisme ha resistit, però també apunta que l’empat pot ser infinit. Què li falta a l’independentisme per sumar més vots?
No crec que li hagi faltat res, perquè en aquest moment el termòmetre és el que és. Però sí que és el que hem d’anar a buscar a partir d’ara. Per tal d’eixamplar la base independentista hem d’explicar i demostrar que sols a través del govern de la Generalitat i de disposar de totes les eines i de la capacitat de decisió podem dur a terme polítiques socials que l’Estat espanyol no ens resol. I sols hi ha una manera de fer-ho: tenir un govern fort i irradiar aquestes polítiques socials a tot el territori.
Què ha aconseguit l’independentisme aquestes eleccions?
En primer lloc, una victòria que possibilita recuperar les institucions i guanyar per sobre del vot del 155. Matiso que no tot el que no és independentista és automàticament favorable al 155. Aquí hi ha un espai: el dels vots en blanc, nuls i dels comuns.
Aquestes eleccions també han portat a votar allò que el bloc unionista anomenava majoria silenciosa. Com es pot cosir el país i, en tot cas, és una estratègia de l’independentisme?
No acabo d’entendre això de la majoria silenciosa, perquè tothom té l’oportunitat d’expressar el seu parer a través de les urnes. És cert que Ciutadans ha aglutinat aquest vot unionista, probablement perquè es tracta d’unes eleccions excepcionals i potser han rebut vots sense tenir molt clar quina és la seva posició política. Una de les tasques del vot independentista, en els propers quatre anys, és posar contra les cordes políticament Ciutadans, tot exigint-los que es defineixin sobre quin model de salut volen, d’escola, de fiscalitat, etc. etc.
La gent es pregunta ara què, en el curt i el mitjà termini.
En el curt és molt fàcil: constituir govern i Parlament, escollir president o presidenta, i a mitjà termini, implementar totes aquelles eines pròpies republicanes que no s’han pogut implementar. És cert que probablement el temps amb què les volíem aplicar no serà el que serà possible, però en aquesta legislatura seran més importants els objectius que no pas els terminis en els quals assolir-los.
Quines són les prioritats ara mateix per formar govern?
N’hi ha una d’única: formar govern del bloc independentista. Un govern que ha de ser prou flexible per aglutinar les sensibilitats polítiques que el conformaran. I per altra banda, fer un govern que pugui obrir la porta a aquelles formacions que no s’inclouen en el bloc independentista, precisament per ampliar la base social. I posar-se a treballar per donar aquella estabilitat que es necessita.
Part del govern és a la presó i a l’exili. Com s’està enfocant?
No descartant cap escenari i acceptant qualsevol escenari. Amb això vull dir que no podem descartar que vingui Puigdemont i sigui investit. Ni tampoc que no pugui, i sí Oriol Junqueras perquè pugui sortir de la presó. O fins i tot si cap de les dues coses no es donen, el Parlament podria escollir entre alguns diputats o diputades. No descartem cap possibilitat. Si el president Puigdemont pot venir al Parlament a ser investit, estic convençut que ERC no tindrà cap problema a donar-li suport.
L’Estat manté que, si s’aparten de la llei espanyola, el 155 es mantindrà. Quin és el marge de maniobra del projecte independentista en el futur govern?
Quan a algú se’l posa en el punt de mira judicial és per allò que ha fet, i no pel que es preveu que pugui arribar a fer. Hi haurà un govern constituït, que a més sorgeix d’unes eleccions imposades pel mateix govern de l’Estat. No té cap mena de sentit que el 155 es pugui aplicar. No ens podem avançar als esdeveniments: deixem treballar el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.