Economia

empresa

Llum verd a Florentino Pérez per comprar Abertis

La CNMV va autoritzar ahir la contraopa presentada per Hochtief (ACS)

L’espanyola i Atlantia podrien pactar repartir-se els actius

Avui Abertis celebra junta d’accionistes a Madrid

Pròxima al seu desenllaç, l’oferta pública d’adquisició (OPA) sobre Abertis va salvant etapes com si d’una cursa es tractés. En ple esprint final, la junta d’accionistes que avui l’empresa catalana celebrarà a Madrid (en va traslladar la seu a l’octubre) hauria de ser rellevant pel que haurà de passar en les pròximes setmanes. Ahir la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) va autoritzar la contraopa presentada per Hochtief, l’empresa del grup de Florentino Pérez, ACS, que vol superar l’oferta presentada per l’italiana Atlantia. Llum verd, doncs, a permetre que l’operació segueixi el curs previst per l’empresari madrileny, que ha ofert més diners per acció que no pas Atlantia, malgrat que aquesta pugui ara millorar les condicions.

A més, la setmana passada va transcendir que les dues companyies estarien negociant una solució pactada per la via d’un possible repartiment d’actius i tant l’espanyola com la italiana van confirmar aquestes converses, tot i assegurar que no s’havia arribat a cap acord. Algunes veus indiquen que és només qüestió de setmanes.

Amb tot, Hochtief va assegurar en el full de la seva opa sobre Abertis que no té intenció de transmetre totalment o parcialment la participació que adquireixi en la concessionària una vegada liquidada l’oferta i negava tenir cap acord amb altres companyies al respecte, segons ha informat l’agència Efe.

La CNMV va autoritzar ahir l’opa de la filial alemanya del grup ACS sobre la totalitat de les accions de la concessionària en entendre que “els termes de l’operació estan ajustats a les normes vigents i considerar suficient el contingut del full explicatiu” presentat al regulador.

L’oferta va ser presentada el 18 d’octubre passat i preveu tant el pagament en efectiu com en accions. En la seva contraopa, Hochtief ofereix 18,36 euros per cadascuna dels més de 990 milions d’accions d’Abertis, tot i que inicialment havia ofert 18,76 euros per títol, de manera que el preu s’ha reduït en 0,40 euros.

Quant al canvi en accions, l’opa estableix com a màxim 24.268.685 accions de noves emissions de Hochtief per 193.530.179 accions d’Abertis (19,54% del capital), l’equivalent a 0,1254 accions de Hochtief per cada títol de la concessionària. L’oferta de Hochtief està condicionada, doncs, al fet que el 19,54% del capital d’Abertis opti per cobrar en accions.

La guerra per la concessionària catalana va començar a l’abril, quan Atlantia va explorar una possible operació corporativa amb Abertis i al maig ja va anunciar el llançament d’una opa “amistosa” sobre el cent per cent de la concessionària a raó de 16,5 euros per acció, que suposa valorar l’empresa en 16.341 milions d’euros. Al seu torn, i ja a l’octubre, ACS va presentar la contraopa a través de Hochtief a 18,76 euros per acció, el 17% més que l’oferta posada sobre la taula pels italians, tot i que posteriorment ho va rebaixar a 18,36 euros (18.184 milions).

Una vegada autoritzada l’opa de Hotchtief, la CNMV establirà el termini d’acceptació. A partir d’aquí, segons marca la normativa, els accionistes d’Abertis disposen de 30 dies per decidir quina oferta accepten i durant aquest temps, tant ACS com Atlantia poden millorar la seva oferta tantes vegades com vulguin, cosa que no passarà en cas que un dels dos retiri la seva oferta ni tampoc en cas que pactin una solució que els eviti, justament, haver d’oferir més diners per acció que l’altre.

En un altre ordre de coses, ahir Abertis va informar que allargarà fins al 2021 la concessió de l’Autopista del Sol (Ruta 78) a Xile a canvi d’invertir 110 milions d’euros en la seva ampliació amb un tercer carril.

La plantilla es planta a Madrid

Els treballadors d’Abertis es concentraran avui a Madrid, aprofitant que se celebra la junta d’accionistes, per defensar les seves condicions de treball i un servei públic “de qualitat”, segons va informar ahir el sindicat CCOO en una nota. A l’Estat espanyol Abertis té 1.800 treballadors.

La concentració tindrà lloc a la plaça Cibeles entre les onze del matí i les dues de la tarda i s’ha convocat per denunciar la retallada de més del 30% de la plantilla de l’empresa. El sindicat es queixa que Abertis aplica un model basat en la subcontractació, la flexibilització i el contracte a temps parcial involuntari i assegura que aquest nou model ha afectat “àmpliament” les treballadores. A més, critica la “desmesura dels beneficis obtinguts per les empreses concessionàries amb repartiment de bons milionaris als directius per premiar les polítiques d’eficiència però aplicant polítiques de moderació salarial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.