Empreses

El fabricant de Peta Zetas vol controlar la distribució amb compres al sector

Per a la companyia ara és el moment de fer adquisicions per ser més forts quan passi la crisi

La companyia té una planta a Mèxic i una oficina comercial a Atlanta (EUA)

Zeta Espacial, empresa familiar vallesana creadora del mític caramel Peta Zetas, vol créixer enguany amb la compra de firmes distribuïdores de productes de confiteria per tal de ser més forts després de la crisi. La companyia, que exporta el 90% de la producció i ven a més de 50 països, ha decidit fer un canvi d'estratègia en la comercialització dels productes i vol adquirir empreses per controlar-ne la distribució. “Els preus estan bé i invertirem el que sigui si la firma ens interessa”, explica el fundador i president de la companyia, Ramon Escolà. Zeta Espacial, amb seu a Rubí (Vallès Occidental), té el suport dels bancs per dur a terme aquesta inversió per créixer, fruit de la solidesa de la companyia i el seu creixement continu. “La crisi no ens ha afectat”, afirma Escolà, que juntament amb un amics va ser l'inventor, fa més de 30 anys, del Peta Zetas.

Zeta Internacional té dues filials americanes. L'una, a Toluca (Mèxic), on tenen una planta d'envasat de 5.000 metres quadrats al costat de l'aeroport i des d'on distribueixen als Estats Units; i l'altra, a Atlanta, que es dedica més a funcions comercials i està activa des del 2002. “A Mèxic hi veiem molt de potencial. Els costos són 10 vegades inferiors que aquí i la productivitat és igual o fins i tot superior”, assegura Escolà. A la planta de Toluca hi treballen entre 25 i 125 persones, depenent de l'època i les necessitats del mercat. Pel directiu, el país sud-americà no només és interessant quant a productivitat sinó que representa un mercat enorme per a la comercialització de les llaminadures de l'empresa. “És un país de 100 milions d'habitants i molts nens”, destaca. Pels Estats Units, la firma també hi aposta molt, i en els últims quatre anys el nombre de vendes allà ha augmentat un 60%. El Peta Zetas a Amèrica es diu Pop Rocks, i el coneixement de la marca “és brutal”, s'enorgulleix el seu creador.

Quant a nous mercats per explorar, Escolà explica que Zeta Espacial té la mirada fixada a l'Àsia, però més per comercialitzar que no pas per produir. “Fa anys vam anar a la Xina per ponderar la possibilitat de fabricar-hi però la qualitat en el procés de producció per a productes alimentaris no és prou alta”, destaca.

La firma dedica esforços i diners a R+D+I però ara per ara els productes nous que estan desenvolupant els estan guardant en un calaix. “El mercat no ho admet”, afirma Escolà, que assegura que l'estratègia és esperar que la conjuntura millori per llançar-se a la comercialització de nous caramels.

HISTÒRIA D'ÈXIT.

L'origen del Peta Zetas és curiós. Fa anys, l'hotel novaiorquès Waldorf Astoria servia uns glaçons que es feia portar del pol nord i que tenien més de 5.000 anys. Aquests glaçons contenien bombolles en el seu interior per la pressió que havien aguantat durant anys sota muntanyes de neu. Era un reclam per als turistes, que veien com la beguda servida amb aquests blocs de gel feia soroll. Aquesta anècdota va servir a Escolà i un grup d'amics per reproduir i augmentar aquesta sensació amb la creació d'un caramel que explotés. La clau és que el Peta Zetas conté diòxid de carboni que s'allibera quan entra en contacte amb una solució aquosa i provoca les explosions. L'empresari, format en química i que venia del món de la indústria farmacèutica, després d'un any i mig de proves pilot va aconseguir elaborar aquesta llaminadura, i en un parell de mesos van vendre 30 milions de bosses. “Va ser una barbaritat”, recorda Escolà. Després de l'èxit van venir les variacions en el producte: diferents sabors, amb trossos de xiclet a l'interior perquè durés més o la versió sense sucre. Un exercici d'adaptació que ha fet que l'empresa estigui en contínua transformació. Fa dos anys, Escolà va comprar la participació que la família Asensio -accionista del grup editorial Zeta- tenia de Zeta Espacial. Antonio Asensio va ser un dels fundadors de l'empresa, però després de la seva mort la seva part va quedar en mans del seu fill, que va decidir vendre. Ara, 30 anys després, el directiu veu la seva empresa consolidada i observa com creix amb la seva filla Dotty a la direcció general. Zeta Espacial factura cap a 40 milions d'euros i ens els últims tres anys ha tingut creixements de dos dígits.

Zeta Espacial és una empresa familiar que fabrica el mític caramel Peta Zetas. La firma, amb seu a Rubí, exporta el 90% de la producció i ven a 57 països. La seva estratègia de futur és estar a l'aguait de les oportunitats que ofereix la crisi.
Facturació
40 M€
Treballadors
200
Any de fundació
1979
Un clàssic en evolució

Un caramel per pescar, curar i lligar

Al Peta Zetas hi ha molta imaginació, i al llarg de la seva història aquest caramel ha tingut múltiples aplicacions. Actualment un laboratori israelià investiga la manera de posar medicament dins la llaminadura perquè els nens tinguin menys resistència a l'hora de prendre segons quines medicines. Però el Peta Zetas ha tingut usos més estranys. Segons explica el president de la firma, Ramon Escolà, hi ha pescadors que usen càpsules de Peta Zetas perquè els peixos piquin l'ham, ja que se senten atrets pel soroll que fa el caramel en contacte amb l'aigua. La cantant Celine Dion es va trobar el seu anell de boda dins una capsa de Peta Zetas i els cuiners Ferran Adrià o Arzak han fet ús del caramel per sorprendre els comensals amb rebosteria explosiva. Però l'anècdota més divertida és una recomanació del mateix Escolà. L'empresari va aconsellar una amiga seva, fan absoluta de Sergio Dalma, que si volia sorprendre el cantant li regalés Peta Zetas. La noia li va fer cas i en la cua de la signatura de discos, quan es va trobar de cara amb el seu ídol, li va dir que no el veia com un cantant madur sinó que tenia ànima de nen, i que per això li regalava Peta Zetas. Sergio Dalma va riure i la va abraçar. A partir d'aquell dia, se saluden a cada concert que va.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.