Gran angular

Pimec i Keiretsu creen un fòrum de finançament

La patronal l'organitza com una alternativa davant les restriccions del crèdit bancari

“Les pimes depenen massa del crèdit bancari per al seu creixement”

Davant les dificultats que tenen les petites i mitjanes empreses per accedir al crèdit, la Pimec, amb la col•laboració de la xarxa internacional d'inversors privats Keiretsu, impulsa el primer Fòrum Capital Pimes, que tindrà lloc el 25 d'octubre a la Borsa de Barcelona. Aquesta patronal assenyala que el fòrum neix amb l'objectiu de convertir-se en un nou mecanisme de finançament estable per a les petites i mitjanes empreses, el col•lectiu empresarial que més està patint la crisi econòmica, amb més de 400.000 tancaments d'empreses arreu de l'Estat espanyol des del seu inici, “la recuperació del qual és clau perquè l'economia torni a créixer i a generar llocs de treball”.

Les empreses que hi vulguin participar poden presentar les seves propostes fins al 30 de setembre, al portal web del Fòrum Capital Pimes. Totes les propostes seran analitzades per un jurat format per empresaris, analistes financers i experts sectorials, sota criteris de confidencialitat, professionalitat i imparcialitat. El plantejament és que les pimes de qualsevol sector que vegin en l'ampliació del seu capital una solució per dur a terme projectes de creixement, internacionalització, fusió..., puguin presentar-ho a altres empreses o inversors que vegin el projecte com una bona oportunitat d'inversió. Els inversors del Fòrum, entre els quals figuren inversors privats (empresaris, directius o executius, emprenedors), membres corporatius, àngels inversors i professionals, invertiran a partir de 500.000 euros en el capital de les pimes seleccionades.

Fran de la Torre, director del departament de consultoria estratègica i finançament de Pimec, assenyala: “Les pimes, que representen el 70% del PIB a Espanya, tenen un problema de dimensió i depenen massa del crèdit bancari per al seu creixement i finançament. Per això, i després de cinc anys de restricció del crèdit, la patronal impulsa aquesta plataforma.”

Durant el segon trimestre d'aquest any, segons l'enquesta que el Consell de Cambres de Comerç fa periòdicament sobre l'accés al crèdit de les pimes, una de cada quatre que han demanat finançament a bancs o caixes l'ha vist denegat. Un augment important en relació amb el trimestre anterior, quan les denegacions van afectar el 16,3% de les peticions. La falta de garanties és el principal motiu que addueixen les entitats financeres.

En el període analitzat, un 35,3% de les pimes espanyoles van intentar accedir a finançament extern, 12,5 punts percentuals menys que en el trimestre anterior. Del total de pimes que van sol·licitar un préstec, un 68,5% el van obtenir, xifra també inferior a la registrada en el primer trimestre (75,8%). Només un 6,3% de les que van obtenir finançament declaren que ho van fer sense problemes, mentre que el 62,3% afirma que les condicions s'han endurit (un 80%, amb increment dels tipus d'interès).

Les subvencions, per a les grans

Les pimes espanyoles van rebre l'any passat de les administracions públiques subvencions per un total de 2.639 milions d'euros, un 8% menys que el 2011, segons el radar d'administracions públiques d'Axesor, que posa de manifest que va créixer el percentatge dels diners destinats a les grans empreses: una mica més de 4.000 milions. Això significa una pujada des del 26% fins al 34,6% del total de les subvencions concedides.

En total es van repartir 9.321 milions d'euros en subvencions, un 0,87% del PIB estatal. Segons les dades de l'últim marcador d'ajudes d'estat elaborat per la Comissió Europea, amb dades corresponents a l'any 2009, només Finlàndia, Portugal i Itàlia se situaven amb un percentatge inferior al de l'Estat espanyol pel que fa a subvencions en relació amb el PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.