Opinió

Medellín i l'eterna primavera

Conscient de la seva mala fama, la ciutat ha experimentat canvis radicals en les últimes dècades. Ha merescut el premi a la ciutat més innovadora perquè, sobretot, ha demostrat que pot implementar solucions creatives a molts dels problemes més greus de la seva població

Colòmbia està de moda, sens dubte. Al progrés econòmic i empresarial cal afegir-hi, fa pocs dies, la notícia del tractat de pau amb les FARC. Ja veurem com s'acaba tot plegat però crec que és un país que avança i, a poc a poc, resol alguns dels seus problemes.

He viatjat moltes vegades a Colòmbia, especialment a Bogotà. Però hi ha dues ciutats més que cal tenir en compte: Cali i, especialment, Medellín. Aquesta és la capital d'Antioquia, que és una regió que malda per diferenciar-se de la resta del país per qüestions d'identitat. Conec una mica aquesta ciutat i puc dir-vos que em fascina pel seu caràcter emprenedor i per com ha millorat en els últims anys. De fet, Medellín ha estat distingida com a la ciutat més innovadora del món (ha estat la guanyadora del concurs City of the Year convocat pel Wall Street Journal).

Població.

Medellín, coneguda com “la ciutat de l'eterna primavera” pel seu clima privilegiat, és una urbs realment gran, si tenim en compte la seva àrea metropolitana pot arribar a tenir gairebé quatre milions d'habitants. Medellín ha estat relacionada, des de fa molt de temps, amb la delinqüència i amb la droga. Conscient de la seva mala fama, la ciutat ha experimentat canvis radicals durant les darreres dècades. Ha merescut el premi a la ciutat més innovadora perquè, sobretot, ha demostrat que pot implementar solucions creatives a molts dels problemes més greus de què és objecte la seva població.

Són molt conegudes les escales mecàniques de la Comuna 13, per exemple. Si no existissin, els seus habitants, per accedir-hi, haurien de pujar o de baixar cada dia el que equival a una alçada de 28 pisos...

Una de les innovacions socials més reeixides de Medellín són els seus parcs biblioteca, que hibriden aquests dos conceptes: llegir en un espai de relax i de descans. Aquests parcs, a més a més, estan dotats de tecnologia punta.

Medellín és l'única ciutat amb transport metropolità a Colòmbia. A més a més, aconsegueix reduir cada any 175.000 tones de diòxid de carboni a causa de les seves característiques tecnològiques innovadores.

Delinqüència.

Entre els anys 1991 i 2010 la taxa de criminalitat de la ciutat s'ha reduït un vuitanta per cent. Si consulteu els últims rànquings, veureu que Medellín ja no es troba entre les ciutats més perilloses del món.

Les inversions que han destinat en cultura són impressionants. Destaquen de manera especial les del Centre Cultural Moravia, entre d'altres.

Són alguns dels exemples d'innovació social que Medellín ens ofereix. Cal fer encara moltíssimes coses, però la ciutat ha progressat enormement. Un cop més, ens adonem que la innovació va més enllà de les empreses. Podem innovar en qualsevol àmbit. De fet, aquest és un tema de moda. Com podem impulsar l'emprenedoria a les nostres ciutats? Com cal fer, entre tots, ciutats i viles més innovadores i que resolguin millor els problemes dels seus ciutadans? Tant de bo que Medellín, a més de tenir una primavera eterna, també pugui conservar l'esperit emprenedor i innovador que floreix a qualsevol dels seus racons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.