Empreses

Inversions amb criteri moral

La plataforma de préstecs eCrowd! ja ha concedit un milió d'euros a projectes d'impacte social i mediambiental

La plataforma defuig la inversió especulativa, la vol emocional

La desbancarització de la inversió i l'estalvi avança a grans passes, i així ho demostra una experiència com la d'eCrowd! (eCrowdinvest.com), plataforma de préstecs en línia (crowdlending), que ja ha depassat el milió d'euros prestats, amb la participació de més de 300 inversors en –i heus aquí la particularitat– projectes de clar impacte social i mediambiental.

La plataforma eCrowd!, amb 19 projectes aixecats del 2014 ençà, neix de la confluència de les inquietuds de Jordi Solé, format a Catalunya Caixa, i Matthieu van Haperen, amb experiència en la promoció de projectes d'energia solar per a la indústria. Com explica Solé, director d'Operacions, “vam veure que en el finançament de projectes en energia renovables hi ha un forat negre: els projectes entre 50.000 i 300.000 euros són ignorats pels bancs.” Com rebla Matthieu van Haperen, director general de la firma, “hi ha molta gent cremada amb els bancs.” Van Haperen recorda, a més, que “l'inversor-estalviador no vol anar al dipòsit, amb remuneracions que amb prou feines depassen el 0%, i nosaltres li oferim que presti diners per cobrar entre el 5% i 6%.” El negoci de la plataforma està en plena ebullició enguany, amb un creixement esperat del 400%, havent triplicat el nombre d'inversors actius.

L'interessat a participar en aquesta iniciativa de préstecs en línia “té un perfil molt tècnic, gent que inverteix en un negoci que entén perfectament, persones que, de fet, serien capaces d'encapçalar el projecte”. I són ben fidels a eCrowd!: com assegura Matthieu van Haperen, un 60% dels inversors reinverteixen els seus guanys en més projectes que arriben a la plataforma. I no s'està de puntualitzar que en aquests préstecs no hi ha problema, la morositat és nul·la. La prudència és màxima en les operacions: si en l'estudi de l'operació es preveu que l'amortització es pot fer al cap de dos anys, per esvair dubtes es fa el préstec a tres anys. Així mateix, es bandegen operacions que depenguin de manera decisiva d'alguna subvenció.

Ampliació de capital.

Aquests inversors creuen tant en el projecte, que en l'ampliació de capital que l'any passat eCrowd!, vehiculada per la plataforma Crowdcube, de fins a 162.000 euros, hi van entrar 48 petits inversors, molts dels quals ja havien estat vinculats a la firma amb les seves aportacions de capital per als préstecs. La plataforma afronta ara a una altra ampliació per un valor de 300.000 euros, que permetria guanyar múscul financer per “ampliar el volum d'operacions finançades i poder abastar figures noves, com associacions de regants, cooperatives o clubs esportius, que com que no se'ls assigna ràting, tampoc poden obtenir crèdit de la banca”, explica Solé. Fer-se més grans per anar més lluny, diu Van Haperen: “hem fet un projecte a Portugal i la nostra intenció és estendre'ns per tot Europa. De fet, tenim inversors de gairebé tots els estats europeus.”

El negoci d'eCrowd! recolza en uns principis fundacionals ben clars, com explica Jordi Solé: “De fet, el que fem és contribuir a substituir tecnologies obsoletes per altres de noves.” Així, veiem en l'àlbum de projectes empesos per eCrowd! com l'energia solar tèrmica pren el lloc al gas, o la biomassa passa a fer el paper del gasoil. En els projectes que s'han enlairat gràcies a eCrowd! destaquen instal·lacions d'eficiència energètica, amb exemples de millora de l'aïllament tèrmic d'edificis; calderes de biomassa; instal·lacions d'energia solar fotovoltaica... però també hi podem trobar, fora del capítol de les energies renovables, el suport a l'ampliació de la xarxa de fibra òptica a pobles com Centelles o l'Ametlla de Mar. “Ho hem fet perquè hi havia un impacte social positiu. En el cas de l'Ametlla, per exemple, amb aquesta obra s'ha aconseguit que hi hagi empreses que s'hagin traslladat al polígon industrial de la localitat” explica Solé. Van Haperen, per la seva banda, considera que “en la iniciativa d'eCrowd! volem que el finançament sigui emocional, que la gent de l'entorn d'un projecte pugui finançar-lo perquè així els que reben el préstec tinguin l'oportunitat de valorar el que fan.” Dit a la manera de Jordi Solé, “molta gent finançant un projecte que afavoreix molta gent.”

Centelles es proveeix de més fibra òptica

El projecte ha consistit a ampliar la xarxa de fibra òptica a 900 usuaris més de la localitat. El suport financer ha estat de 25.000 euros, i hi han participat 30 inversors. L'operador responsable del projecte ha estat Fibra Òptica Centelles.

Reduir un 25% els costos del calor

L'empresa d'assecatge de pernils Sancho, de Carbonero el Mayor (Segòvia) veu com el cost del calor es redueix un 25%, i deixa d'emetre 702 tones de CO2 amb una caldera de biomassa finançada amb un total de 60.800 euros.

Aïllament tèrmic amb fusta ecològica

Amb 35.000 euros, la nova oficina de Turisme de Figueres ha aconseguit dotar-se d'una façana aïllada tèrmicament amb fusta ecològica que evita l'acumulació de calor i elimina la humitat de la pluja. Hi han col·laborat 35 inversors

Mar de Fulles: ecoturisme a la serra d'Espadà

Mar de Fulles és un centre d'ecoturisme de la Plana Baixa (Castelló) que en el seu eix d'ecogestió inclou una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum, per a la qual ha rebut un finançament de 174.000 euros, de 131 inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inversions amb criteri moral

Publicat a