Gran angular

L'Hospitalet, ‘hotel friendly'

La moratòria a Barcelona ha fet que es dispari l'interès dels inversors per obrir un establiment a la localitat veïna, on l'Ajuntament facilita l'aterratge d'aquest tipus de projectes

La febre inversora fa que s'apugin els preus del sòl i això pot afectar en operacions

La toponímia atribueix l'origen del nom de l'Hospitalet de Llobregat al mot “hospital”, i fa referència a un antic establiment de la localitat on s'allotjaven els viatgers que anaven en direcció a Barcelona. Malgrat aquests antecedents, fins a l'any 2001 –quan obre el que avui és l'hotel AC Som by Marriott–, l'oferta de llits hotelers a la segona ciutat de Catalunya era zero. Des d'aleshores la implantació d'establiments no ha parat de créixer, vinculada sobretot al desenvolupaments de la plaça Europa i Fira de Barcelona, l'anomenat Districte Econòmic, i aprofitant les bones comunicacions i la proximitat de l'aeroport. Ara n'hi ha quinze de tres a cinc estrelles i una oferta total de 1.764 habitacions. Segons les xifres de recaptació de l'impost sobre estades en establiments, l'Hospitalet és la setena plaça turística del país, al davant de localitats amb més història com Calella, Roses i Sitges.

Però l'ambició del consistori hospitalenc no s'esgota aquí i té nou projectes hotelers més en fase de tramitació urbanística que, segons l'alcaldessa Núria Marín, s'haurien de poder executar durant els pròxims quatre o cinc anys “si no tots, la majoria”, diu. Amb un horitzó més llunyà, n'hi hauria onze més de vinculats amb futurs desenvolupaments urbanístics que la ciutat vol emprendre. L'Agència de Desenvolupament Urbà municipal estima que es podria arribar a la xifra de 35 establiments i 5.230 habitacions.

Són xifres amb què el consistori es troba còmode. D'una banda, perquè lluny de generar cap distorsió o problema de competència amb el mercat residencial, com sí que passa a la capital catalana, els hotels es perceben com una activitat que genera economia i llocs de treball. D'altra banda, perquè el marge és gran i l'aposta del sector hi acompanya: “La sensació és que va molt bé perquè es percep molt d'interès del sector”, subratlla Marín.

La satisfacció de l'alcaldessa està plenament justificada. Segons explica el responsable d'hotels de la consultoria i gestora immobiliària Aguirre Newman a Barcelona, Alejandro Coll: “Hi ha inversors locals i internacionals, del sector o fons d'inversió que actualment estan estudiant diverses operacions de reconversió d'edificis i/o el desenvolupament d'hotels de nova planta.”

De moment, només es pot posar nom a l'EasyHotel, del mateix propietari que EasyJet, que serà el primer de la cadena a tot l'Estat espanyol. És un establiment de nova construcció pròxim a la plaça Europa, que tindrà deu plantes i unes 200 habitacions. La inversió prevista és d'uns 15 milions d'euros i hauria de començar a operar el 2018.

A Aguirre Newman insinuen també un altre projecte liderat per un grup inversor local vinculat a una família que està buscant solar per fer-hi un hotel. Les iniciatives són múltiples i a mesura que es concretin s'aniran coneixent en els pròxims mesos i anys. Cal pensar que solen passar de 18 a 24 mesos entre que s'identifica el lloc i que l'hotel obre al públic.

Alternativa?

Ara bé, l'Hospitalet no és alternativa per a grans marques hoteleres internacionals com ara Four Seasons o Hyatt, que fa temps que intenten, sense èxit, aterrar a Barcelona i per a les quals la moratòria decretada per Ada Colau les allunya les seves ambicions a curt termini. Sí que podria passar que algunes d'aquestes inversions es deixessin temptar per les ofertes d'altres grans ciutats d'Espanya o del món.

L'Hospitalet tampoc acaba sent una opció per a cadenes més modestes però que basen la seva oferta en un producte econòmic però ben situat al centre de les ciutats. És el cas de Casual Hoteles de València, que després d'obrir cinc establiments a la capital del Túria ha crescut amb hotels a Madrid, Sevilla i Bilbao. La moratòria els ha frenat en el seu intent d'entrar a Barcelona, però segons el director general, Juan Carlos Sanjuan, l'Hospitalet no encaixa en el seu perfil.

Ara bé, l'Hospitalet ofereix una combinació de clientela que resulta molt interessant per a molts inversors del sector. La meitat solen ser turistes de negocis, vinculats a la Fira de Barcelona i a grans empreses de la zona, i l'altra meitat, turistes de lleure, que valoren la bona relació entre qualitat i preu amb relació als que tenen els hotels de la capital de Catalunya. Cal pensar que hi ha caps de setmanes de l'any que els establiments de Barcelona pengen el cartell de complet. La moratòria a Barcelona no ha fet que es redueixi el nombre de visitants de la ciutat, ans al contrari, a la capital i a tot el país es va tancar un estiu excepcional i s'està a punt de posar fi a un any molt bo. Quan ja no caben més turistes als allotjaments de la ciutat, els de la perifèria se'n beneficien.

A l'Ajuntament subratllen que les taxes d'ocupació als hotels de l'Hospitalet són bones durant tot l'any, i excepcionalment bones coincidint amb determinades fires, i el Congrés Mundial del Mòbil és un pic.

L'alcaldessa de l'Hospitalet explica que l'aposta de la ciutat és pel turisme de negocis. En aquest sentit, la previsió de creixement hoteler dels pròxims anys està relacionat principalment amb l'extensió del districte econòmic, la transformació d'usos de la carretera del Mig en favor de la indústria de la cultura, i el clúster d'activitats biomèdiques conegut com Biopol'H.

Avís a navegants.

Tot i així, en la consultoria Magma HC, especialitzada en inversió hotelera, llancen una advertència sobre els núvols negres que hi comença a haver en els projectes hotelers. Bruno Hallé, soci de la firma, explica que l'interès creixent dels inversors està fent que s'apugin els preus dels terrenys en què poden construir hotels i això pot comprometre alguns projectes. Entre l'any 2004 i el 2008 hi va haver una primera onada inversora i els preus del metre quadrat van passar de 200 euros a més de mil. Durant la recessió, els preus van caure a la meitat, però la demanda actual els està fent remuntar i ja s'han apreciat un 25%, fins als 700 i 750 euros el metre quadrat. “Si continuen pujant podrien tirar enrere algunes operacions, especialment les d'establiments amb un perfil més econòmic, per a les quals la variable del preu del sol és determinant”, abunda Hallé.

El toc d'atenció de Magma no només és per a l'Hospitalet. La moratòria hotelera a Barcelona ha despertat l'interès dels inversors per altres localitats dels voltants. Actualment, a Badalona hi ha un projecte vinculat amb el port de la localitat per construir un hotel de quinze plantes i cent setanta habitacions de quatre o cinc estrelles. A Mataró i a Sant Cugat del Vallès també hi ha interès per obrir un establiment, però encara no hi ha res concret. Viladecans, Montmeló i altres localitats també n'han despertat l'interès. “Tenim por que la inversió sobrant de Barcelona acabi fent hotels en llocs inadequats, sense cap atractiu”, assegura Albert Grau, soci també de Magma HC.

No sembla que sigui el cas de l'Hospitalet, però és cert que l'Ajuntament està sabent aprofitar la conjuntura oberta amb la moratòria de Barcelona per alimentar la fam inversora que hi ha al mercat. A l'alcaldessa no li fa por esgrimir arguments patriòtics o fer referència a la gran Barcelona amb aquest objectiu: “Abans que Catalunya perdi aquestes inversions és molt important que explorin la possibilitat de quedar-se a la gran Barcelona”, afirma.

Entre els hotels i apartaments en funcionament, hi ha edificis d'arquitectes de renom com ara Jean Nouvel (Renaissance Barcelona Fira), Toyo Hito (Porta Fira) i Richard Rogers (Herperia Tower). L'oferta actual és de 1.764 habitacions i de 149 apartaments.

La majoria estan vinculats al desenvolupament de Granvia Sud, en allò que es coneix com a “Districte d'Activitats Avançades”. També n'hi ha de previstos al polígon Pedrosa, a Can Rigal (carretera de Collblanc), plaça Europa i al Districte Econòmic de la Granvia.

La transformació prevista a la carretera del Mig, on es farà una aposta per la indústria cultural i les actuacions al voltant dels hospitals de Bellvitge i Duran i Reynals, en el que es coneix com a Biopol'H, fan pensar que caldrà habilitar una nova oferta hotelera vinculada.

Els hotelers que es beneficien de l'aturada

Mentre els inversors i les grans cadenes que volen instal·lar-se a Barcelona s'enfilen per les parets amb la moratòria de noves llicències, els afortunats que ja en tenen un a la ciutat poden estar satisfets amb una mesura que fent que se n'apugin els preus. Durant els deu primers mesos de l'any han augmentat un 10% amb relació al mateix període de l'any anterior, de manera que les rendibilitats augmenten. Bruno Hallé (Magma HC) explica: “Qui té un hotel a Barcelona té un tresor, cap establiment de la ciutat està en venda, però tots són comprables.” Barcelona és vista com un valor segur per invertir-hi, i això en un moment en què hi ha poques alternatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.