Gran angular

Emprenedors en (la) sèrie

La indústria de l'entreteniment dels Estats Units ha trobat en l'emprenedoria tecnològica una mina de noves idees per a pel·lícules i sèries de televisió. Si Hollywood ha explotat les vides de referents d'aquest àmbit com ara Mark Zuckerberg i Steve Jobs, algunes productores de telesèries s'estan inspirant en aquest món icònic per a la nova economia que és Silicon Valley.

Aquest és precisament el títol d'una sèrie produïda pel canal de televisió per cable i satèl·lit HBO, que es va estrenar l'abril del 2014 i que ja va per la tercera temporada. Silicon Valley narra en clau de comèdia les peripècies d'un grup de sis joves que funden una empresa emergent amb la intenció de fer-se milionaris. L'objectiu del creador de la sèrie, Mike Judge, autor de títols molt populars als Estats Units com ara Beavis and Butt-Head i King of the Hill, és desmitificar la imatge un punt idealitzada que des de fora hi ha del fet d'emprendre en el bressol de grans companyies tecnològiques com ara Facebook, Apple i Google.

Darrere de la imatge d'empreses creatives, simpàtiques i que cuiden els seus treballadors, emergeix una cara no tan amable on no falten els venedors de fum, el narcisisme, els excessos, l'explotació i les conductes despietades de les empreses envers els seus treballadors, el racisme i el sexisme (la falta de dones en els papers protagonistes és una clara crítica en aquest sentit). És un entorn, aquest de les acceleradores, incubadores, capital risc, etcètera, que Mike Judge coneix molt bé perquè n'ha format part en l'inici de la seva carrera.

Una visió molt diferent del món dels nous negocis tecnològics és la que ofereix la sèrie Startup, produïda per Crackle (Sony), competidora de Netflix en la televisió per internet, que es va estrenar el setembre passat, per la qual cosa està en la primera temporada. Adam Brody i Martin Freeman protagonitzen una proposta televisiva que parteix d'un negoci molt innovador basat en la tecnologia del blockchain i les monedes virtuals, però que ràpidament evoluciona cap a una trama criminal i de recerca policial. Mr. Robot, centrada en el món dels hackers, i Halt & Catch Fire, ambientada en els vuitanta i en el sorgiment dels primers ordinadors personals, són altres sèries que toquen el tema.

El món de l'emprenedoria està cada cop més present en la tele en formats directament divulgatius, com ara Emprende (RTVE), o en altres que entrarien més aviat dins de la categoria del reality show, com The Apprentice (NBC) –la versió espanyola es va dir El aprendiz (La Sexta)-, on competien diversos directius per posar-se al capdavant d'una de les empreses de l'avui president electe dels EUA, Donald Trump. Va ser l'inici de la cursa del magnat a la Casablanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.