Eines

Un aparellador més tecnològic i economista

Les noves tecnologies aplicades a la construcció i a la supervisió de costos són sortides professionals de futur

El BIM fa que les obres esdevinguin una tasca col·laborativa

Més enllà del plany pel fort impacte que la crisi ha tingut sobre la professió, ara els aparelladors prenen posicions per escometre el futur laboral, en què poden tenir un paper protagonista, ara com a experts en les noves tecnologies aplicades a la construcció, adés com a gestors econòmics de les operacions immobiliàries, entre d'altres.

L'ensulsiada financera i el seu vessant immobiliari van ser especialment crítics per als aparelladors, comenta Jordi Gosalves, president del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona: “A més de l'efecte directe, perquè es deixa de construir, en vam patir un d'indirecte: els arquitectes s'han ocupat en molts casos de tasques que abans realitzàvem nosaltres, com cèdules d'habitabilitat, l'assessoria en seguretat o salut o la rehabilitació, entre d'altres.”

Així doncs, cal mirar de cara, i en positiu, un futur que a banda d'obrir diverses portes a tota la gran àrea de sostenibilitat i bioconstrucció té, en les noves tecnologies, la gran troballa per a l'aparellador. El BIM, sigles angleses per al modelatge d'informació per a l'edificació, ja és el nou mantra professional, amb tot un plec d'ocupacions professionals noves en camps com ara la construcció virtual, el prototipatge i la impressió en 3D, a banda d'un canvi de metodologia, ja que el BIM permet gestionar tot el que es genera en la construcció d'un edifici utilitzant un programari dinàmic en 3D i en temps real. “A banda de l'avenç tecnològic, hi ha una altra manera de fer, el treball col·laboratiu en l'execució d'edificis.” Com hi afegeix, ara, “des del primer dia el projecte es fa participatiu entre tots els agents: constructor, arquitecte, aparellador, enginyer”. Els aparelladors han pres consciència que cal abocar-se a un nou mètode que estalvia recursos a totes les fases: disseny, construcció, explotació, manteniment, remodelació i reformes posteriors. La prova de l'interès dels aparelladors per les possibilitats d'aquest nou paradigma és la participació del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona en l'organització del principal esdeveniment sobre la matèria, la Cimera Europea sobre BIM, que el 2016 es va celebrar a Barcelona. De cara als anys a venir, el sector també vol recuperar reconeixement on la seva figura sempre ha estat imprescindible, el control econòmic de l'obra.

Com declara Gosalves, “estem aprofundint en un àmbit que des de sempre ha estat dels aparelladors, en un moment en què s'ha enfortit la mentalitat de racionalització de costos, pel pes que tenen al sector els fons d'inversió immobiliària”. Per això, el col·legi està esmerçant molts esforços en la formació dels professionals, i que esdevinguin veritables experts en costos, encarregats de tasques com ara controlar els promotors perquè quan demanen finançament no se'l gastin adquirint sòl alegrement. Aquesta figura “serà un professional al qual el banc que ha concedit finançament assignarà la missió de pagar els proveïdors quan correspon. Es tracta de no repetir els errors comesos en el boom immobiliari.”

Així mateix, els aparelladors, segons Gosalves, “hi tenen molt a dir pel que fa a potenciar la rehabilitació dels edificis, atès que hi ha un parc immobiliari amb molts edificis obsolets i, en paral·lel, la societat va assumint la idea que no es pot cremar més territori”.

Certificar per exigir

Pel risc que una futura llei de serveis i col·legis professionals possibiliti que enginyers i arquitectes puguin assumir funcions pròpies dels aparelladors, el col·legi de Barcelona, conjuntament amb el de Madrid, s'ha previngut i ha creat una entitat de certificació basada en la norma ISO 17040, per garantir que els professionals estan al dia quant a coneixements tècnics. Així mateix, els aparelladors s'han pogut fer valer en la tramitació parlamentària del projecte de llei de l'arquitectura, i el text a debatre ja inclou que cal reconèixer la qualitat, no només de l'edificació sinó també de l'execució de l'obra, i que els diversos professionals d'un projecte es contractin per separat, i que no siguin membres d'un mateix equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.