Opinió

L'economia de Turquia, més a prop d'Europa

Des que Turquia es va convertir oficialment en candidata a l'adhesió a la UE el 1999, la proporció de comerç exterior de la UE (importacions i exportacions) realitzat amb Turquia s'ha incrementat en gairebé la meitat. Això vol dir que, per a les empreses europees, la importància de Turquia com a clienta i com a proveïdora és ara molt més gran que abans

S'està Turquia realment allunyant d'Europa, tal com han argumentat alguns observadors? Més enllà dels titulars recents, hi ha una realitat econòmica que és impossible d'ignorar: Turquia i Europa, especialment els grans països de la zona euro, s'estan movent de manera irreversible cap a una major integració a través del comerç i les inversions directes. Seria intel·ligentment aconsellable que les empreses catalanes que busquen el creixement s'informessin sobre la realitat econòmica actual a Turquia, un mercat que segons les últimes projeccions emeses per l'FMI fa només uns mesos es preveu que creixi de manera acumulativa aproximadament un 18% del producte interior brut d'aquí a finals del 2021.

Des que Turquia es va convertir oficialment en candidata a l'adhesió a la UE el 1999, la proporció de comerç exterior de la UE (importacions i exportacions) realitzat amb Turquia s'ha incrementat en gairebé la meitat. Això vol dir que, per a les empreses europees, la importància de Turquia com a clienta i com a proveïdora és ara molt més gran en comparació amb la d'abans. Turquia ha estat tractant de millorar aquesta associació econòmica encara més enllà, i per augmentar el seu acord d'unió duanera amb la UE. Cap a finals del desembre del 2016, la Comissió Europea va respondre positivament i va proposar modernitzar l'acord d'unió duanera amb Turquia. Els canvis proposats, els quals són aprovats per les autoritats turques, augmentarien el comerç a les àrees de serveis, agricultura i contractació pública, amb l'addició de llocs de treball a molts països europeus, Turquia inclosa. Sorgiran noves oportunitats per fer negocis amb Turquia ràpidament.

Fortament connectats.

Així, en l'àmbit de la inversió estrangera directa, Turquia i la UE estan cada vegada més, i no pas menys, fortament connectades. En els últims deu anys, al voltant de dos terços de les inversions estrangeres directes a Turquia anuals s'han originat de països de la UE, i això no ha canviat el 2016. Avui en dia, moltes de les grans empreses de la UE estan buscant oportunitats per invertir més al país, ja que les condicions econòmiques actuals ho han fet atractiu per fer-ho. En primer lloc, el valor de l'euro en relació amb la lira turca s'ha incrementat en un 15% en termes reals en els últims dotze mesos. Aquesta és una bona notícia per a les empreses de la zona euro que planegen invertir a Turquia. En segon lloc, Turquia ha establert forts incentius fiscals per promoure la inversió, reduint la càrrega fiscal de les empreses a canvi de la creació de llocs de treball. Les empreses gaudiran d'una subvenció governamental completa pel que fa a les contribucions de l'empresari a la seguretat social per als seus treballadors durant els pròxims set anys. Els gerents de les grans empreses han de ser conscients d'aquests avantatges a l'hora d'avaluar les seves opcions d'inversió.

Entre les empreses europees que busquen el moment adequat per incrementar la seva inversió directa a Turquia hi ha els grans bancs. Un d'aquests és l'espanyol BBVA, que ja és l'accionista més important del banc més valuós de Turquia (Garanti Bank).

De fet, la unitat turca de BBVA va ser el negoci de millor rendiment del BBVA a escala mundial en els nou primers mesos del 2016. En termes més generals, el sector bancari a Turquia continua sent molt fort tot i les fluctuacions a curt termini de l'economia: avui els bancs turcs continuen tenint un nivell més alt d'índex d'adequació de capital en comparació als seus companys dels grans països de la zona euro.

L'energia uneix.

Una altra indústria que uneix Turquia i la Unió Europea en conjunt és l'energia. La visió de Turquia és esdevenir un centre que connecti les fonts d'energia de l'Àsia central i occidental amb Europa. Això inclou la construcció d'oleoductes de petroli i gas natural, però també va més enllà. Per exemple, el 2015 es va signar un acord a llarg termini a Brussel·les amb Turquia per connectar físicament els sistemes de transmissió d'electricitat del país amb la resta d'Europa, un pas simbòlic i pràcticament important cap a una integració més estreta.

Amb el continu enfortiment de llaços comercials i d'inversió estrangera, és correcte dir que l'economia de Turquia s'està movent més a prop d'Europa, que no pas lluny d'aquesta. Ni tan sols les dificultats derivades dels conflictes violents a les fronteres de Turquia i Europa han canviat el curs d'aquesta forta relació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.