Opinió

Fiscalitat de les clàusules sòl

El succeïment de fites jurídiques amb relació a la problemàtica de les clàusules sòl, està sent trepidant en els darrers dos mesos i escaig. Tot va començar amb el reconeixement de la nul·litat d'aquest tipus de clàusules pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea i seguidament confirmada pels tribunals espanyols, la qual cosa va donar peu al reconeixement de plena retroactivitat de la nul·litat d'aquest tipus de clàusules i seguidament a la publicació per part del govern del reial decret llei 1/2017, de 20 de febrer, sobre la protecció dels consumidors en aquesta matèria.

Una vegada declarada i reconeguda la nul·litat de les clàusules sòl pel Tribunal Suprem amb plena retroactivitat, cal conèixer a efectes fiscals què implica el fet que els bancs retornin als clients l'import degudament percebut per aquest concepte. Si bé el mateix decret estableix que com a norma general la devolució de les quantitats pagades de més i els interessos d'indemnització no es troben sotmeses a tributació en IRPF, ja siguin satisfetes en efectiu o mitjançant qualsevol altra via de compensació, els contribuents que aconsegueixin reclamar amb èxit els imports de les clàusules sòl hauran de fer una declaració complementària de les quantitats que van declarar en la deducció per inversió en habitatge habitual o els interessos que es van declarar com a despesa deduïble.

Durant aquests anys, els consumidors hipotecaris han pogut beneficiar-se d'una sèrie d'incentius fiscals, com la deducció per inversió en habitatge o la desgravació dels interessos pagats a la banca. Evidentment, el criteri d'Hisenda, alineat amb el contingut del decret que ha publicat el govern, estableix que amb la devolució dels imports per part del banc s'ha de procedir a tornar aquests diners i realitzar la conseqüent regulació complementària.

Si bé en aquesta norma s'estableix la no-procedència d'interessos de demora o sancions en favor d'hisenda, l'Agència Tributària ja ha publicat un nou formulari específicament creat per declarar la devolució de les clàusules sòl: el model 181 – declaració informativa. Préstecs i crèdits i operacions financeres relacionades amb béns immobles. De nou, més obligacions per al contribuent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.