Gran angular

El mercat ja ofereix 42.290 productes ecològics

Els operadors van augmentar un 7,5% el 2016 i la superfície, un 21,1%

La UE concentra el 24%de les vendes; l'Estat, el 18%; i els EUA, Austràlia i el Japó, el 13%

El mercat de productes agroalimentaris ecològics incrementa any rere any el ventall que ofereix als consumidors. L'any passat, es van autoritzar 8.782 productes ecològics nous, un 3% més que l'anterior, de manera que els productors van situar en el mercat un total de 42.290 productes amb certificació ecològica, un 9,42% més que l'any anterior.

Les dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), explicades a finals d'abril, a Barcelona, per la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, i pel president del CCPAE, Daniel Valls, apunten també increments importants en el nombre d'operadors, que van créixer un 7,43% fins superar els 3.200, i en la superfície de producció ecològica, que va augmentar un 21,1%, assolint les 170.000 hectàrees.

La facturació també ha crescut de manera exponencial, passant dels 291 milions el 2014 als 401 milions el 2015, un 38% més. Pel que fa a la distribució de les vendes, el 84% van correspondre a operadors elaboradors i el 16%, al sector primari.

Vinya i olivera.

Per sectors, els que obtenen una major facturació són la comercialització i distribució, amb 96,23 milions, seguits del vitivinícola, amb 61,96 milions; i el sector de la fruita, els cítrics i la transformació hortofructícola, amb 45,27 milions.

Catalunya és la principal destinació de les vendes, amb el 45%, seguida per l'Estat espanyol, amb el 18%, i la UE, principalment Alemanya i França, amb el 24%. Fora de la UE, destaquen les vendes als EUA, Austràlia i el Japó, que van suposar el 13%, amb 45,22 milions.

Valls va explicar que “el consum de productes ecològics ha crescut en els dos últims anys al voltant d'un 25%, tant a Catalunya com a l'Estat, però mentre al país suposa un 2% del mercat total, a l'Estat és de l'1,5%”.

La vinya (40%) i l'olivera (23%) lideren la superfície conreada ecològica. A continuació se situarien els conreus de cereals i llegums, amb un 16%; guaret i adob, amb un 8%; i fruits secs, també amb un 8%. La ramaderia va incrementar l'any passat el nombre d'explotacions d'un 5,16%, assolint les 843 i sent el vaquí de carn la més implantada. Serret va destacar “els augments d'altres explotacions menors, com l'avicultura de posta, que va créixer un 58,82%; l'avicultura de carn, amb un 16,67% més; i l'equí, que es va incrementar un 13,24%”. Serret va anunciar la creació d'un grup de treball de ramaderia ecològica, “que concretarà estratègies i reforçarà la producció, comercialització i promoció del consum, així com continuarem treballant en l'impuls del sector lleter”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.