Opinió

Millorant l'entorn dels negocis

Les empreses i les entitats representatives del sector privat reclamen sempre que hi hagi un clima favorable a la creació d'empreses i al seu funcionament. Les Cambres de Comerç i el Foment del Treball han estat sempre molt preocupades pel tema i pensant en això Foment del Treball va acollir fa uns dies la presentació del Doing business 2017 que fan el Banc Mundial i la seva filial la Corporació Financera Internacional i que inclou indicacions sobre la facilitat per fer negocis a la majoria de països del món.

Aquesta presentació ha coincidit que el Centre per Solució de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) del Banc Mundial ha arbitrat que Espanya haurà d'indemnitzar empreses estrangeres d'energies renovables que es van veure perjudicades per decisions del govern espanyol canviant les retribucions a les renovables.

El canvi de paràmetres per a les empreses s'uneix com element pervers als altres paràmetres d'entorn pels negocis que són la facilitat o no per a l'obertura d'una nova empresa; la gestió dels permisos de construcció; l'obtenció de les connexions elèctriques i l'accés a l'energia; la seguretat que ofereix el registre de la propietat; l'accés al crèdit i al finançament; la protecció dels accionistes minoritaris; la seguretat i claredat en el pagament d'impostos, el mecanisme de devolució, les auditories fiscals i els recursos administratius possibles; les facilitats per poder fer comerç a través de les fronteres; la seguretat en el compliment de contractes amb el sector públic o amb el sector privat; els mecanismes legals per solucionar les situacions d'insolvència i la regulació del mercat laboral.

Els països tracten d'aconseguir una bona classificació en el rànquing del Banc Mundial perquè saben que aconseguint bones puntuacions i millorant respecte a anys anteriors, com han fet 137 dels 190 països analitzats pel Banc Mundial, serveix perquè els inversors internacionals es fixin en ells i se sentin atrets per instal·lar-s'hi i crear-hi empreses i llocs de treball. Nova Zelanda és el país que al 2016-17 està al capdavant de la classificació, seguit per Singapur, Dinamarca, Hong Kong, República Àrab d'Egipte, Xina i República de Corea.

Espanya no està globalment ben classificada en el rànquing del Banc Mundial i a més es produeix una situació de desigualtat entre les diferents autonomies, essent la Rioja i la Comunitat de Madrid aquelles en què és més fàcil fer negocis.

Massa temps.

Això caldria tenir-ho molt en compte a casa nostra. És massa el temps que es necessita per poder posar en marxa un negoci i, endemés, el marc legal no és tan estable i previsible com caldria, com l'arbitratge sobre les renovables diu. Les declaracions en contra de la iniciativa privada estan tornant de la mà d'alguns grups polítics populistes i es posa en risc el futur de moltes inversions.

El grau màxim de desgavell s'està produint quan es nega la construcció d'un hotel que ja tenia aprovades totes les llicències amb anterioritat, però, últimament, estem veient que les autoritats catalanes i barcelonines volen desprivatitzar el subministrament d'aigües o el servei de pompes fúnebres pensant –en contra de la realitat- que amb això es complirà millor que si estiguessin en mans privades serveis tals com la salut pública, la seguretat, el medi ambient, la moral pública i la promoció i protecció de la diversitat cultural.

Catalunya té una llarga tradició d'empresa privada i són empreses privades –sotmeses, això sí, a les normes administratives dictades per les autoritats- les que fins ara han assolit molt bons nivells en la provisió de béns públics de molta importància, com són la sanitat, l'educació, el subministrament d'aigua i d'altres.

Per això no s'entén que les nostres autoritats vagin en sentit contrari al que el Banc Mundial detecta i que és la facilitació del marc per a les empreses.

Algunes empreses espanyoles han hagut de recórrer a l'arbitratge del CIADI per haver patit nacionalitzacions, restriccions a la seva activitat o incompliment de les concessions amb estats com Argentina, Bolívia, Equador i Veneçuela, i seria absurd que situacions d'aquest estil amb component internacional es puguin produir a Espanya com s'han produït en el sector de les renovables.

Espanya, Catalunya i Barcelona han de fugir de populismes per fer veure que aquí tenim un entorn segur i favorable per a les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.