Política

Els pressupostos de l’Estat superen per la mínima la primera ronda de votacions

El PP aconsegueix suma 176 vots a favor davant 173 en contra amb el suport de C’s, PNB, CC i Nueva Canarias

El grup canari, aliat del PSOE, justifica el seu vot afirmatiu per l’acord “històric” assolit amb Rajoy

Els pressupostos del govern de Mariano Rajoy han superat aquest dimarts la primera de les tres tandes de votacions al ple del Congrés, on ha d’incorporar les esmenes dels grups i aprovar les seccions dels comptes. Els populars han obtingut avui el l’aval de la majoria de la cambra –amb el suport de Cs, PNB, CC i NC– per tombar les esmenes que quedaven vives dels debats en comissió i aprovar els dictàmens de cada secció.

En concret, s’han aprovat els capítols de Presidència, Economia, Justícia, i Sanitat, entre altres, i s’han introduït una vintena d’esmenes. Les votacions no admetien errors ni absències, ja que en cas que una sola secció sigui rebutjada tot el projecte hauria estat tombat i retornat al govern. Per assegurar aquesta majoria absoluta al panell de votacions ha calgut comptar amb la presència de la diputada de Coalición Canaria, Ana Oramas, que ha viatjat a Madrid malgrat que aquesta matinada ha mort el seu pare.

La votació ha arribat precedida de la signatura de l’acord de pressupostos entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de Nueva Canarias (NC), Román Rodríguez, a La Moncloa.

L’únic diputat de la formació al Congrés, Pedro Quevedo, ha justificat abans de la sessió el seu vot afirmatiu als comptes de Rajoy malgrat que havia concorregut a les eleccions en coalició amb el PSOE. Quevedo ha assegurat que la seva obligació era donar viabilitat a un acord “molt satisfactori” per a Canàries, i fins i tot ha elevat l’acord a la categoria d’“històric”. El partit ha xifrat l’acord en 204 milions d’euros. Entre altres s’hi inclou una rebaixa per als canaris del 75% del preu dels bitllets d’avió i vaixell a la Península.

Rajoy ja havia tancat anteriorment el suport de Coalición Canaria (CC) –que xifra l’acord en 452 milions– i del PNB, amb qui va renovar el concert basc mitjançant un acord que obliga l’Estat a retornar al País Basc 1.400 milions d’euros corresponents a la liquidació del període 2007-2015.

Els seus set vots (cinc del PNB, 1 de CC i un de NC) sumats als 32 de Cs i als 137 del PP han estat suficients per assolir la majoria absoluta que necessitava Rajoy per fer prosperar els comptes.

Els diputats del PSOE, Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ERC, PDeCAT, Compromís i Bildu han votat en contra dels diferents capítols. El resultat més repetit en la llarga ronda de votacions, que ha durat gairebé dues hores, ha estat de 176 davant 173, amb 349 diputats presents –el diputat socialista Gregorio Cámara ha estat absent per la mort del seu germà–.

Les votacions continuen aquest dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.