Política

MARTA MADRENAS

ALCALDESSA DE GIRONA I ALCALDABLE DEL PDECAT PEr les municipals deL 2019

“Ho faré tot perquè els gironins puguin votar l’1-O”

Madrenas explica que va demanar fer primàries per sentir-se avalada pels moments que venen

Diu que hi ha temors, però que el poble no deixarà que l’Estat inhabiliti 500 alcaldes

No em fa por que se’m vulguin quedar el pis, el cotxe o la moto, però també confio que no passi

Marta Madrenas va ser escollida dijous com a alcaldable del PDeCAT a Girona per al 2019 amb el 100% dels vots a favor en les primàries, en què era l’única candidata.

Quina valoració fa del procés de primàries?
Estem contents perquè eren les primeres del partit a tot Catalunya i ha sortit tot molt bé formalment. I contenta del suport dels meus companys. Quan vaig decidir que sí que presentaria la meva candidatura per ser l’alcaldable pel PDeCAT en les pròximes eleccions, que va ser poc abans de la conferència a La Mercè, vaig posar com a condició que volia fer primàries, tot i que no calia perquè en el reglament del nostre partit quan s’és alcalde no se n’han de fer.
No hauria estat millor que hi hagués hagut dos candidats perquè fossin unes primàries “de veritat”?
Les primàries van ser de veritat absolutament. Tant jo com membres del comitè local hem parlat durant l’últim any amb moltíssims companys i ningú va dir estar disposat a fer el pas. És clar que m’hauria agradat. Un no, i dos i tres i quatre...
Es deu sentir molt validada perquè el 100% és una cosa aclaparadora...
Mai vista! A veure, en votacions a mà alçada n’hi ha molts, de 100%, però en vots secrets no en sé cap. I jo vaig demanar expressament que la votació fos secreta per no incomodar ningú que no acabés de veure que fos la millor opció. I fer-ho secret i tenir el 100% vol dir que sí que hi havia la voluntat unànime de donar-me suport. Qui vulgui veure fantasmes, pot dir el que vulgui, però jo honestament sé que tant jo com el comitè local hem fet les coses molt bé.
Falta molt, però com veu les possibilitats del PDeCAT a Girona el 2019?
No t’ho puc dir bé, no només perquè falti temps, sinó perquè ara hem de viure esdeveniments del procés que crec que poden suposar un canvi importantíssim, un abans i un després, i qualsevol plantejament que ens puguem fer ara d’aquí a tres mesos podria no ser vàlid.
Per què van fer les primàries ara si tot pot canviar aviat? Per deixar el tema resolt?
No era tant per tenir-ho resolt, sinó perquè ara vindran uns moments en què es precipitarà tot. I jo necessitava saber...
Sentir-se avalada?
Sí, jo vaig entrar en una situació molt complicada. Per sort ja no es recorda però el 2016 vam viure una situació molt difícil quan l’alcalde va haver d’assumir la presidència. Vam passar un mes i mig francament dolent de partit i de grup municipal. Van ser moments molt difícils quan jo vaig haver d’assumir, no assumir sinó haver d’assumir...
Però ningú no la hi va obligar...
Sempre pots dir que no, però no es tracta que tothom vagi dient que no... Un és responsable i, quan vas de número 2 de CDC i marxa el número 1 de CDC, allò responsable és acceptar que ets el número 2 i tirar endavant el projecte.
En fer les primàries ara, no sé si preveu la possibilitat que, depenent del que passi, puguin inhabilitar-la i no pugui ser la candidata el 2019...
Bé, si el govern espanyol es treu del davant electes i persones amb ànim de servei públic de manera absolutament antidemocràtica, contra dret, ho hauré d’assumir, però vaja, jo no hi compto... Tot i que tindran la temptació i ho intentaran, crec que no se’n sortiran. Crec que el poble de Catalunya ens revoltarem. Jo, fos o no fos l’alcaldessa, no acceptaria que m’inhabilitessin 500 alcaldes. Jo no ho accepto. I més només per deixar que el poble s’expressi lliurement a les urnes. Encara més, a mi, com a alcaldessa, m’avergonyiria no fer tot el possible perquè els meus veïns i veïnes poguessin exercitar el seu dret.
Fins on està disposada a arribar perquè els gironins votin l’1-O?
A tot, a tot el que estigui a les meves mans. Ho farem de manera totalment legal. Jo compliré fidelment la proposta que es faci per part del president, del govern i del Parlament, i compliré fidelment l’expressió democràtica dels ciutadans que confien que els seus electes faran complir la llei i permetran que hi hagi l’expressió democràtica més bàsica que tot poble pot tenir: votar.
Més d’un cop ha dit que no li tremolarien les cames. Entenc que ni en el cas de la inhabilitació ni si van contra el patrimoni...
No. A veure, no soc una irresponsable. Cap dels alcaldes, cap dels consellers ni el president no som irresponsables. És clar que tenim temors però, d’una banda, com a electes que som, és més important la defensa dels drets dels ciutadans, i, d’una altra banda, confio que si hi ha intents de represàlies, que seran intents perquè la comunitat internacional hauria de reaccionar, també sé que el poble de Catalunya, perquè jo mateixa ho faria, no ho permetrà. Què faran? Em faran fora de casa meva? Se’m quedaran el pis? Es quedaran la moto? El cotxe? És això? Això, a mi, no em fa por, però també confio que no passi.
Formen govern amb el PSC, però actuen per separat en temes del procés. Quan arribi el moment, no es podrà fer res de manera totalment consensuada amb l’equip de govern...
He de dir que vull mirar d’exposar el mínim de gent possible. Tinc molt clar que assumiré jo personalment, com a alcaldessa, les responsabilitats que s’hagin d’assumir si mai se n’han d’assumir. Per tant, aquest tema no em preocupa, ni amb el PSC ni amb els altres. No cal que ningú més avali res. Com a alcaldessa tinc tota la legitimitat i les potestats necessàries per fer el que calgui fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.