Empreses

L’èxit a Polònia mou Red Tortuga a entrar en altres països de l’est

L’empresa de serveis als transportistes reforça la plantilla per captar clients a Eslovàquia, Txèquia, Bulgària i Hongria. Amplia fins al 2034 la concessió de la benzinera de Mercabarna

Eslovàquia i Txèquia, en una primera fase, i Bulgària i Hongria posteriorment, són els països de l’est d’Europa on l’empresa catalana de serveis al transportista Red Tortuga buscarà nous clients. El creixement en aquests mercats es farà amb comercials nadius que ja han començat a incorporar-se a les oficines que l’empresa té a Mercabarna i que, per aquest motiu, s’estan ampliant de 500 m².

Josep Guaus, gerent de l’empresa, explica que de moment s’ha descartat l’obertura de delegacions en aquests països i es replicarà el model d’expansió seguit a Polònia, que ha donat bons resultats ja que avui és el segon mercat de l’empresa, amb un 30% dels clients.

L’origen de Red Tortuga està en la desaparició del monopoli de benzineres de Campsa el 1993. Fins aleshores el negoci es limitava a un centre de distribució a Olius (Solsonès) per a calefacció domèstica i maquinària agrària, principalment. En 1991, Red Tortuga guanya el concurs d’una gasolinera a Mercabarna -que ara s’acaba de renovar fins al 2034- i d’aquesta manera entra en contacte amb el món del transport internacional. Poc a poc es transforma en un negoci de servei integral al transportista en ruta: assegurances, assistència en carretera, gestió de sancions, recuperació de taxes i de l’IVA, passatges per als ferris de Grimaldi des del port de Barcelona que molts polonesos fan servir, etcètera. “No podem ser empresa d’un sol producte i molt sensible al preu; a mi m’interessa subministrar tot allò que necessita el camioner”, explica Guaus.

Encara el 80% de la facturació de Red Tortuga ve del gasoil que ven a les 1.200 estacions de servei de la xarxa distribuïdes per tot Europa. Són gasolineres de cadenes independents de vuit països europeus (ara s’està negociant la incorporació de benzineres poloneses i italianes).

En propietat, a més de la benzinera de Mercabarna, Red Tortuga té una àrea de servei de 25.000 m² a la Jonquera que té punt de venda de carburant, aparcament vigilat, hotel (ara se n’està construint un altre), restaurants, supermercat i zona d’activitats recreatives. La idea és que el camioner pugui triar-la per fer la parada llarga per descansar. També té una benzinera per a turismes.

Red Tortuga va ser pionera en la introducció de la targeta de fidelització per als pagaments. Però ràpidament es van popularitzar fins a tal punt que ara fa 12 anys van desencadenar una guerra entre operadors per captar i fidelitzar clients. “La dinàmica d’abaixar preus, reduir marges i rebaixar el servei no ens agradava”, diu Guaus. Aleshores van posar els ull a Polònia, que acabava d’entrar a la UE i oferia grans potencialitats, i va ser tot un encert. En canvi, les incursions a Turquia o Rússia no van anar tan bé. Polònia és avui el primer país de la UE per volum de mercaderia transportada. Però els estan sorgint nous competidors a altres països de l’est d’Europa, on Red Tortuga aspira a créixer. Els comercials posen en el punt de mira en empreses de transport petites i mitjanes que no es poden permetre una gran estructura de gestió. Ara Red Tortuga té 25.000 targetes operatives.

RED TORTUGA

Facturació
75 M€
Treballadors
56
Any de fundació
1987
Josep Guaus va fundar la companyia amb Joan Melet. Actualment els socis de l’empresa són tres: Marta Fàbregas i Miquel Terricabras a més de Josep Guaus.
el Futur

Aposta per l’eficiència

Red Tortuga ha fet de l’eficiència energètica un dels pilars del creixement: “Vull que el meu client consumeixi el menor combustible possible”, diu Guaus. Han habilitat a l’àrea de la Jonquera punts de connexió elèctrica pensats per a camions frigorífics, que d’altra manera haurien de romandre amb el motor engegat durant tot el temps d’aturada generant emissions i soroll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.