Economia

La UGT i CCOO donen per “mort” l’acord salarial i auguren una “tardor difícil”

Els sindicats acusen la patronal de “negar l’acord” i de mostrar una actitud “irresponsable”

Pronostiquen una campanya d’informació i mobilització

CCOO i la UGT van donar ahir per finalitzades les negociacions amb la CEOE i Cepyme per acordar un banda salarial que serveixi de referència als convenis col·lectius del 2017. El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va donar per “mort” el pacte i, en un comunicat conjunt posterior, els dos sindicats van acusar la patronal de “negar l’acord”, de començar “sense ganes la negociació i acabar-la sense cap”, i de mostrar una actitud “irresponsable”. Els sindicats consideren que l’actitud de les organitzacions empresarials en aquesta negociació “devalua el procés de diàleg social i dona un cop dur a la credibilitat dels seus interlocutors”. “És un fet que ens provoca un profund dubte sobre futurs escenaris de concertació”, assenyalen.

Tardor calenta

CCOO i la UGT reclamen en aquesta negociació per al 2017 un increment dels salaris d’entre l’1,8 i el 3% de puja salarial i una clàusula de revisió que garanteixi el manteniment del poder adquisitiu. L’última proposta de la CEOE, presentada dimarts, inclou una puja salarial d’entre un 1,2% i un 2%, més mig punt addicional en funció de les circumstàncies de cada sector, però no inclou una clàusula de revisió.

Arran del resultat fallit de les converses per aconseguir el pacte salarial, els sindicats han advertit que la negociació col·lectiva s’enfronta a una “tardor difícil”. “Sabrem afrontar-la amb decisió i solvència i, si és necessari, estudiarem la convocatòria d’una àmplia campanya d’informació i mobilització en defensa del salari, també del poder adquisitiu perdut per la falta d’acord del 2017, l’ocupació de qualitat i la protecció social”, conclouen.

LA FRASE

És un fet que ens provoca un profund dubte sobre futurs escenaris de concertació
CCOO i UGT
Comunicat conjunt

LA XIFRA

1,8 / 3
és la franja percentual
que reclament els sindicats, contra un 1,2% i el 2,5% que ofereix la patronal.

La construcció pacta una puja d’un 1,9%

La Confederación Nacional de la Construcción (CNC) i les federacions de construcció de CCOO i la UGT van signar dimarts el quart conveni general del sector de la construcció, que afecta directament uns 800.000 treballadors i que recull una puja salarial per al 2017 d’un 1,9%. Segons els signants del conveni –el més important pel nombre de treballadors que empara–, per a aquest increment salarial s’ha valorat tant la situació actual del sector com les perspectives econòmiques que preveu a mitjà termini. En aquest sentit, patronal i sindicats consideren que el nou pla extraordinari d’inversió en carreteres, la recuperació del sector immobiliari, l’activació de la rehabilitació en l’edificació i les necessitats d’inversió en infraestructures mediambientals han de ser un motor per al sector i per a l’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.