Gran angular

La patent feta a mida per a pimes

La nova PUE afavorirà la innovació a les empreses del país, sempre que el govern de l’Estat s’avingui a ratificar-la

La millor opció seria crear una agència de patents i marques pròpia

“La patent unitària europea (PUE) representarà que una única sol·licitud serà vàlida per a 26 països, i això vol dir reduir dràsticament les despeses de sol·licitar-la, fins a una sisena part del cost actual”, explica Julià Manzanas, vicepresident de la Comissió d’Economia del Coneixement i Innovació del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC). Els avantatges econòmiques i burocràtics que comportarà el nou document “facilitaran la vida a les pimes europees, perquè està dissenyat especialment per a elles, per engrescar-les a fer innovació”, puntualitza.

A Europa hi ha 23 milions de pimes, una xifra que representa el 99% del nombre total d’empreses de la UE. Aquestes proporcionen el 67% de l’ocupació i creen el 85% dels nous llocs de treball. Aquestes xifres avalen la decisió de la Comissió Europea d’establir una patent que beneficiï amb major determinació l’entorn majoritari dels socis que conformen la UE. L’Estat espanyol, de moment –i per a molts de manera incomprensible–, es nega a ratificar aquest nou document. La raó: el castellà no és una de les llengües en les quals es pot realitzar la sol·licitud, que es limita a l’anglès, el francès i l’alemany. En cas que l’Estat persisteixi en la seva decisió, no formarà part del sistema unitari de patents europea, que està previst que entri en vigor el 2018.

Més pals a les rodes.

Les conseqüències de quedar fora del club de patent unitària obligarà les pimes de l’Estat a continuar regint-se pel conveni sobre la patent europea del 1973, és a dir, demanar la patent estat per estat, pagant els impostos en cada un d’ells i traduint la documentació als respectius idiomes dels països on se sol·licita. “La patent es fa efectiva en el país on primer es registra i després es donen 18 mesos per sol·licitar-la a altres països. Així s’haurà de continuar actuant si l’Estat no ratifica el nou sistema PUE”, explica Julià Manzanas, que puntualitza que “el castellà no representa més que l’1% de les patents que se sol·liciten a escala mundial, però l’Estat no vol signar perquè perdria la potestat nacional que ostenta”. Sorprèn que davant dels avantatges del nou document unitari per a tot Europa l’Estat espanyol prioritzi la qüestió lingüística i no la reducció de costos i l’agilitat burocràtica.

D’altra banda, la nova normativa també preveu l’establiment d’un Tribunal Unificat de Patents (TUP), que resoldrà els conflictes que puguin sorgir, amb criteri i interpretació també unitaris i amb la conseqüent reducció de costos. Fins ara, els litigis s’havien de resoldre als tribunals dels estats on hagués estat interposada la demanda.

Patentar no era fins ara una acció gaire utilitzada per les pimes catalanes i espanyoles, en relació als seus socis europeus. “Aquí, les patents es feien sense gaire miraments. Per exemple no era prescriptiu fer un estudi previ de la innovació i després les empreses es trobaven d’un dia per l’altre als tribunals, amb el cost que això significa. Davant d’això es pregunten de què serveix gastar-se els diners si no saps si després la patent tindrà validesa”, explica Manzanas. Tanmateix, no saber què succeirà a partir del 2018 i la posada en marxa de la nova llei espanyola de patents, que va entrar en vigor l’1 d’abril passat, ha disparat el nombre de sol·licituds durant el primer semestre d’enguany, incrementant-se en un 4,7%, segons el despatx Isern de patents i marques, que indica també una davallada d’un 23% de sol·licituds a l’Estat en el període 2009-2016.

Agència catalana.

“Per incentivar la innovació, la millor opció seria crear un sistema de patents català. De fet, l’actual Estatut permet que la Generalitat posi en marxa una agència de patents i marques, i des del CEC som de l’opinió que, coordinant-se amb l’agència espanyola, s’hauria de fer”, apunta Manzanas, que alerta que “s’hauria de posar en marxa quant més aviat millor”. De moment, explica, “la recomanació del govern és que es faci ús de la patent comunitària”.

Tot i això, incideix en la necessitat de “crear incentius a la innovació per promoure la transferència de coneixement i la creació d’assegurances per litigis, “que poden arribar a ser un cost insuportable per moltes pimes”.

EL NOU DOCUMENT

En positiu
VALIDESA. La PUE serà vàlida dins dels estats socis de la UE que hagin ratificat el document i només caldrà sol·licitar-la en un dels tres idiomes admesos: francès, anglès o alemany. DESPESA. Els costos de demanar-la es reduiran a una sisena part respecte dels actuals i se situaran en uns 6.000 euros. TEMPORALITAT. El procés de sol·licitud de la nova patent europea es preveu d’un any i mig.
En Negatiu
VALIDESA. Si l’Estat no ratifica la nova normativa, les empreses hauran de fer una doble sol·licitud: primer a Madrid, en espanyol, i després a Europa. DESPESA. El cost es doblarà per als empresaris de l’Estat, que hauran d’abonar les despeses de sol·licitud a Madrid i a Europa. TEMPORALITAT. El procés de sol·licitud s’allargarà tres anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.