Economia

pagesia

protesta

Pinya del pagesos de la fruita per denunciar preus sota cost

Totes les organitzacions acusen la distribució d’arruïnar els pagesos i alerten que el diferencial de preu que paga el consumidor és del 700%

Protesta avui davant Lidl i Aldi, i crítica a l’Observatori de Preus de la conselleria

Les organitzacions agràries han decidit fer pinya per denunciar “l’abús indiscriminat” de les grans empreses de distribució i acusar-les de fer baixar els preus de la fruita fins a “arruïnar la pagesia”. Unió de Pagesos (UP), JARC, Asaja i la plataforma que agrupa alguns productors han convocat per avui una manifestació davant alguns establiments comercials de Lleida.

La trobada dels representants del sector de la fruita dolça de les organitzacions agràries va tenir lloc a Gimenells, coincidint amb l’exposició de varietats de fruita de pinyol organitzada per l’IRTA. El manifest conjunt considera que la gran quota de mercat dins la UE “liderada per Lidl, Aldi i Tesco imposa condicions abusives i exerceix una competència deslleial, que afecta els proveïdors”. Els productors asseguren que la distribució “ha desprestigiat el sector de les fruites i les verdures i l’ha deixat a uns nivells miserables”. La distribució utilitza aquests productes com a “reclam per a ofertes en la seva particular guerra de preus”. Aquesta campanya, els preus de la fruita de pinyol són per sota del cost real de producció, vora 0,30 cèntims el quilo de mitjana, i se’ls paga entre 0,15 i 0,25 cèntims. El diferencial respecte del valor que paga el consumidor és del 700%, denuncien les organitzacions agràries. “Darrere l’eslògan de Lidl no se engañe, la calidad no es cara s’amaga el patiment de milers de famílies de les zones productores”, diu el manifest. “Els pagesos patim una explotació laboral permesa per tots els intermediaris: lliurem una fruita sense preu i se’ns liquida el que volen quan tots tenen les butxaques plenes.” Les organitzacions han cridat els productors a manifestar-se avui, a les deu del matí, davant dels supermercats Lidl i Aldi a peu de l’LL-11 a Lleida. Confien que la protesta es tradueixi en una alça dels preus, com ha passat en anys anteriors.

Les protestes també van dirigides contra totes les administracions. Consideren que el departament d’Agricultura fa “cas omís” de les seves reivindicacions. El responsable del sector d’UP, Xavier Gorgues, assegura que l’Observatori de Preus, posat en marxa fa poques setmanes, “és ineficaç i no funciona”, perquè, tot i les bones expectatives inicials, no reflecteix els preus que realment percep el pagès.

LA XIFRA

0,15
cts/kg
s’està pagant la fruita en origen aquesta campanya, la meitat del cost de producció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.