Economia

L’atur cau per sota del mig milió per primer cop des del 2008

L’enquesta de població activa xifra en 497.400 les persones sense feina a Catalunya, un 17,59% menys que fa un any

La taxa d’atur baixa fins al 13,2%, mentre que l’espanyola se situa en el 17,22%

L’atur ha retrocedit a Catalunya un 17,59% en l’últim any i el nombre de persones sense feina se situa per sota del mig milió per primer cop des de l’inici de la crisi. De fet, cal retrocedir fins al quart trimestre del 2008 per trobar un registre similar (465.000). A més, si mirem les xifres del segon trimestre del 2013, veiem que són realment esfereïdores: 909.100 persones no tenien feina. El camí que s’ha fet en aquests anys per reduir la taxa, doncs, ha estat important i no cal desmerèixer-lo. Però cal estudiar tots els matisos.

Així, segons l’enquesta de població activa (EPA) publicada ahir per l’institut d’estadística espanyol (INE), a Catalunya hi havia 497.400 persones aturades durant el segon trimestre de l’any, normalment un dels millors per calendari, ja que hi coincideixen la Setmana Santa i la preparació de les vacances d’estiu, en una economia en què el sector serveis té un pes rellevant. Així doncs, l’efecte calendari, aquest cop també, hi ha ajudat.

Mirant el trimestre anterior, el descens en el nombre d’aturats ha estat de 79.200 persones i hi ha 106.200 aturats menys que fa un any. La taxa d’atur queda, doncs, en el 13,2% i és menor en els homes (12,3%) que en les dones (14,2%). Totes les demarcacions han registrat un descens, però la taxa d’atur és encara més alta a Tarragona (14,95%) que a Lleida (12,32%), cadascuna en un extrem. A l’Estat espanyol també s’ha aconseguit baixar del llindar dels quatre milions d’aturats (3.914.300), amb un descens del 8,01% trimestral i del 14,44% interanual, si bé cal destacar que Catalunya lidera aquest descens i hi té un pes rellevant.

“Estem davant d’unes dades globalment positives que corresponen a la fase del cicle econòmic en què ens trobem, més positiu del que s’esperava”, explica Xavier Segura, economista i vocal de la comissió gestora del Col·legi d’Economistes de Catalunya. “La primera aproximació és en positiu”, explica, donant a entendre que hi ha alguns peròs. Així, Segura avisa del component estacional que té la Setmana Santa en les dades recollides i també que, dels 550.000 nous assalariats a l’Estat, “només 93.000 i escaig són indefinits”. La temporalitat, doncs, és un dels punts a corregir. “S’ha fet una bona trajectòria a la baixa, però queda molt recorregut; podríem dir que estem a mig camí si es comparen les dades amb les d’abans de la crisi”, assenyalava Segura.

La secretària general de la USOC, María Recuero, s’expressava també en aquesta línia. “Si bé és cert que les dades que es desprenen de l’EPA són positives, l’ocupació està creixent sobre bases poc fermes, en funció d’un sistema productiu basat, principalment, en serveis i en la indústria turística, sectors fortament marcats per l’estacionalitat, la temporalitat i la precarietat laboral”, avisava.

El secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, recordava de nou que “l’assignatura pendent continua sent la qualitat de l’ocupació que es crea”, i advertia: “Hem d’esperar fins al setembre per saber quina quantitat de l’ocupació creada es consolida, perquè veiem que hi ha més persones amb contractes temporals que indefinits, i més amb contractes a temps parcial que a temps complet.”

La UGT avisava també de la “destrucció de l’ocupació en la indústria, amb 12.700 llocs de treball menys que ara fa un any, mentre que en la construcció s’han creat 21.400 llocs de treball i 74.000 en el sector serveis”. El sindicat insistia que “continuem molt lluny de la recuperació del mercat de treball” i en citava alguns exemples, com ara que hi ha el doble de desocupats que en el segon trimestre del 2007 (quan n’hi havia 229.800), que la població activa s’ha reduït en 31.600 persones i que la taxa d’atur juvenil (en el 30,47%) està 17,7% punts per sobre que abans de la crisi.

LES FRASES

Malgrat que la taxa d’atur ha baixat, estem molt lluny de la mitjana europea
Josep Ginesta
Secretari general departament de treball de la generalitat
[L’EPA] em produeix una alegria enorme. Em dona estímul i gasolina per continuar afrontant la crisi
Mariano Rajoy
President del govern espanyol

Lluny de l’objectiu de l’estratègia Europa 2020

L’economista Xavier Segura, que es felicitava pel descens de l’atur, avisava alhora que no cal caure en el cofoisme. “La taxa catalana és inferior a la mitjana espanyola, però també el País Basc i Navarra tenen una taxa més baixa encara”, deia, i demanava que ningú s’adormi sobre els llorers. També el secretari general de Treball, Josep Ginesta, avisava: “Malgrat haver baixat a una taxa d’atur del 13,2%, estem molt lluny de la mitjana d’atur dels països europeus desenvolupats.” El sindicat CCOO era molt més contundent en la diagnosi: “El mercat de treball català s’evidencia magre i empobrit, amb una taxa d’activitat del 61,6% i una taxa d’ocupació del 53,4%, i mostra que cada cop treballen menys persones i ens situem lluny dels objectius de l’estratègia Europa 2020.”

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en feia una lectura ben diferent i confessava que les dades li havien produït “una alegria enorme” i que li proporcionaven “estímul i gasolina” per continuar afrontant la crisi “més dura que ha viscut Espanya en dècades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.