Economia

procés sobiranista

La CEOE i PIMEC demanen complir la “legalitat”, però la patronal catalana també insta l’Estat a “respectar” la voluntat de votar

La patronal espanyola admet que hi ha “un problema polític de gran envergadura” que cal afrontar amb “la major urgència possible i sentit constructiu”

La CEOE ha afirmat aquest dimecres en un comunicat que dona “suport a totes les accions que es considerin necessàries dur a terme amb l’objectiu de fer complir la legalitat vigent” davant de la convocatòria del referèndum de l’1-O.

La patronal apunta que “els empresaris sempre estem amb la legalitat i pel compliment estricte de les lleis i la Constitució espanyola, així com la legislació internacional, especialment de la Unió Europea, que són les millors garanties de la seguretat jurídica imprescindible per a la competitivitat de les nostres empreses”.

Tanmateix, la CEOE admet que “hi ha un problema polític de gran envergadura que s’ha d’afrontar amb la major urgència possible i sentit constructiu perquè no afecti la convivència social i prosperitat econòmica. La no resolució afectaria negativament a tots els àmbits”, diu el comunicat.

La PIMEC, pel dret a decidir

Per la seva banda, PIMEC ha reiterat també aquest dimecres en un comunicat el seu compromís amb el dret a decidir, que “hauria de ser exercit mitjançant un referèndum acordat amb el govern central, dins d’un entorn de seguretat i certesa jurídiques, necessari per a les nostres empreses”.

Tanmateix, la patronal catalana recorda que “una àmplia majoria dels catalans han expressat la seva voluntat d’exercir el seu dret al vot, i aproximadament la meitat d’ells ho vol fer en favor de la independència, quan fa pocs anys aquesta qüestió no es plantejava de forma tan àmplia”.

En aquest sentit, assenyala a l’Estat que “aquesta és una realitat que s’hauria d’haver tingut en compte. S’ha de complir amb la legalitat, però no es poden obviar els sentiments”.

La patronal prossegueix apuntant que “ja fa temps que denunciem els nombrosos greuges socials, econòmics i culturals que pateix Catalunya i que estan pendents de resoldre per part del govern central. Qüestions relatives a la identitat, el finançament, l’energia o les infraestructures (rodalies, eix ferroviari mediterrani, etc.) són un exemple de les frustracions no resoltes i així ho pensen la majoria dels empresaris”.

“Aquesta complexa situació, que no té precedents, fa difícil que les pimes i els autònoms, la societat catalana i les futures generacions puguin afrontar amb garanties els reptes que li planteja la necessitat de millorar la seva productivitat i competitivitat. La certesa de l’entorn normatiu és una condició necessària del progrés econòmic i el desenvolupament dels negocis en general”, sentencia el comunicat de PIMEC.

Consultes de les empreses davant de l’1-O

La patronal catalana assegura que ha rebut “moltes consultes d’empreses i professionals autònoms amb dubtes concrets respecte al referèndum de l’1 d’octubre convocat pel Govern de la Generalitat i les posteriors sentències del Tribunal Constitucional, que suspenen, entre d’altres qüestions, la consulta.

L’organització empresarial aconsella que, “en l’àmbit laboral i davant de qualsevol situació de discrepància entre la posició de l’empresa i la del treballador, i atesa l’excepcionalitat de la situació, des de PIMEC recomanem que s’arribi en cada cas particular a acords puntuals mitjançant un diàleg guiat per l’entesa i la concòrdia”.

“PIMEC és una organització que representa els interessos de les pimes i els autònoms de Catalunya, amb diversitat de sensibilitats i opinions. Sempre hem mantingut i mantindrem una posició de tolerància i respecte vers els diferents plantejaments que conviuen dins de la nostra confederació”, conclou el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.