Economia

setge a l'1-O

sindicats

Intersindical-CSC, CGT i IAC fan una crida a la vaga general

L’aturada té el suport de la Ustec i es faria a partir del dia 3

Els majoritaris, CCOO, la UGT i la USOC, no s’hi adhereixen

Els sindicats minoritaris –la dita esquerra sindical alternativa catalana– faran una crida als treballadors i la ciutadania a mobilitzar-se en una vaga general que han convocat a partir del dia 3 d’octubre i fins al dia 9, segons el preavís que, en el cas de la CGT i la IAC, ja es va fer efectiu ahir. La Intersindical-CSC i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) també participaran en la convocatòria. Els sindicats majoritaris, CCOO, la UGT i la USOC, en queden al marge i no s’hi adhereixen perquè entenen que aquest “no és l’escenari que nosaltres preveiem, ja que estem més a favor d’una mobilització social més àmplia que agafi tots els espectres de la societat, i no només els treballadors”, segons va reconèixer un portaveu de CCOO. També la UGT assumia ahir que la qüestió “no és tant si es convoca una vaga o no, sinó que estem immersos en un procés que és molt més ampli”, i la USOC recordava que “una convocatòria de vaga general no es fa d’un dia per un altre”. De fet, el portaveu de la USOC assumia que una convocatòria d’aquest tipus necessita d’una “maduració i d’unitat d’acció parlada amb la resta de sindicats perquè tingui èxit”.

La convocatòria d’una vaga general tindria el suport del sindicat majoritari de l’educació. La Ustec va sumar-se ahir a la proposta de vaga en cas que no sigui possible votar l’1-O. El Pacte Educatiu pel Referèndum, on hi ha la Ustec i altres sindicats d’estudiants, van fer ahir un comunicat en què condemnen “l’estat d’excepció encobert”.

Sigui com sigui, l’esquerra sindical sí que hauria trobat la unitat d’acció i tant la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) com la CGT van entrar ahir el preavís de vaga al Departament de Treball i s’espera que avui ho faci la Intersindical-CSC, que ahir a la tarda es reunia a Barcelona amb la resta d’organitzacions sindicals i altres entitats socials. De fet, el preavís dels sindicats s’ha fet per al període comprès entre els dies 3 i 9 d’octubre, tots dos inclosos, i avui seria el darrer dia per presentar el preavís amb els 10 dies naturals de marge que marca la norma.

La CGT admetia en el seu escrit, compartit també per la COS –que s’ha lliurat també a les organitzacions empresarials–, que “davant la realitat política, econòmica i social actual, ens veiem en l’obligació de convocar una vaga general”. “Durant les darreres dues setmanes desenes de centres de treball han rebut la intervenció de diferents membres dels Mossos d’Esquadra, Policía Nacional i Guàrdia Civil”, es justifiquen els sindicats, que avisen que “arts gràfiques, logística, enviament de correu postal i el sector públic” han estat víctimes d’escorcolls amb ordre judicial o sense.

El secretari general de la Intersindical, Carles Sastre, admetia que la voluntat de les organitzacions és provocar una “aturada democràtica” en què no només treballadors, sinó estudiants o jubilats prenguin part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.