Borsa

Els inversors estrangers, en ‘stand-by’

La incertesa política al voltant de què passarà a Catalunya després de l’1-O ha motivat que molts es decantin per recollir beneficis en espera de com evolucionen els esdeveniments.

Els mercats havien mantingut certa tranquil·litat fins ara, el nerviosisme per la incertesa de la situació catalana després de l’1-O s’ha deixat notar a la borsa i en la prima de risc.
En aquests moments, els mercats no es posen nerviosos tan fàcilment. Els inversors s’ho pensen bé abans de vendre massivament
xAVIER TEIXIDÓ
DTOR. RENTA 4 A CATALUNYA
Diverses cases d’anàlisis han recomanat vendre el deute espanyol
Hem de veure si avancem cap a una solució. Si la situació d’enquista pot afectar a més llarg termini
susana felpeto
Subdirectora de renda variable d’ATL capital
És previsible que regni la volatilitat en tots els actius financers relacionats amb l’Estat espanyol perquè no es pot descartar cap escenari
Felipe López-Gálvez
Analista de self trade

Pocs en volien parlar, però tothom s’ho mirava de reüll. Això és el que provocava entre analistes i inversors el procés català fins fa poc. Els mercats de valors ho han viscut amb una certa tranquil·litat, malgrat la sobrereacció que han demostrat davant altres riscos polítics a Europa. Sembla, doncs, que, entre els que els mouen, pocs donaven crèdit al fet que tot plegat pogués acabar en un trencament amb l’Estat espanyol.

En les darreres setmanes, però, la situació havia començat a canviar. L’escalada de la tensió entre el govern del PP i les forces catalanes independentistes va portar que alguns inversors, fonamentalment estrangers, miressin amb més cautela cap a la borsa espanyola. Això explicaria que la pujada en els principals índexs durant el mes de setembre fos sensiblement inferior a la registrada pels selectius europeus.

En el cas de la renda fixa, habitualment sensible als riscos polítics, la incertesa no es feia notar. Segurament, la intervenció del Banc Central Europeu (BCE), que segueix comprant 60.000 milions d’euros mensuals en deute, hi va tenir a veure. No obstant això, la setmana passada també hi va haver un canvi de tendència en aquest mercat després que diverses cases d’anàlisi internacionals recomanessin sortir de la renda fixa espanyola.

L’endemà de l’1-O.

Aquestes tímides reaccions es van convertir dilluns, després de la celebració d’un referèndum en el qual van participar més de 2 milions de persones el 90% de les quals es van mostrar partidaris de la independència, en una tendència més marcada. Des de l’inici de la jornada, la borsa espanyola es va desmarcar clarament de les europees. L’Ibex-25 va tancar amb una caiguda de l’1,2%, mentre els principals mercats europeus registraven llegueres pujades -del 0,58% en el cas de Frankfurt; el 0,39% en el de París; el 0,9% en el de Londres i el 0,51% a Milà.

Els valors més castigats van ser els bancaris, especialment les dues entitats amb seu a Catalunya, Caixabank i Banc Sabadell, que van perdre un 4,4% i un 4,5% respectivament. No van ser els únics, ja que Bankia es deixava un 3,3%, BBVA baixava un 2,4% i Santander queia un 1,6%.

Els mercats de renda fixa també es van veure afectats, amb una prima de risc del deute públic espanyol que es va enfilar als 124 punts bàsics, 10 més que l’anterior jornada hàbil després de que l’interès del bo espanyol a 10 anys augmentés fins a l’1,69%. I no era l’únic. La incertesa es va estendre al deute de països del sud d’Europa com Itàlia o Portugal, en una mostra de que els riscos polítics encara generen l’aversió dels inversors cap a aquests mercats.

Els analistes atribueixen a la incertesa política a Catalunya després del referèndum la lleugera baixada que va patir l’euro davant el dòlar aquell mateix dia. Segons Felipe López-Gálvez, de Self Bank, més enllà dels efectes econòmics que pugui tenir, els mercats temen que el cas de Catalunya senti precedent i pugui animar altres nacionalismes europeus, cosa que podria tornar a posar els riscos polítics a la UE damunt la taula dels inversors.

Més enllà de dilluns, la setmana continuava amb uns mercats molt pendents del què passava al Principat. I dimecres la borsa espanyola va viure la pitjor jornada des de la votació sobre el Brexit, amb els bancs liderant les caigudes. Però la situació es va capgirar dijous quan les especulacions sobre un possible canvi de seu de les entitats catalanes van fer remuntar el selectiu. Amb tot, la borsa espanyola ha viscut una setmana caracteritzada per la volatilitat, fruit de la incertesa sobre què passarà en el futur proper.

Impera la prudència.

No obstant això, el director de Renta 4 a Catalunya, Xavier Teixidó, posa de manifest que no s’han produït baixades espectaculars a la borsa, ni repunts alarmants de la prima de risc. Res a veure, per tant, amb la sobrereacció que van tenir els mercats davant d’altres notícies polítiques com ara el Brexit, la victòria de Trump o l’arribada d’Emmanuel Macron a l’Elisi. Això demostra que “els mercats no es posen nerviosos molt fàcilment”. “Els inversors s’ho pensen molt abans de vendre de forma massiva i clara”, sentencia Teixidó. Segons diu, davant d’un esdeveniment que genera incertesa, es viuen dos moments als mercats. En el primer, marcat per la prudència, els inversors mantenen posicions i estan alerta davant l’evolució dels fets. Precisament és això el que succeeix ara mateix.

En la mateixa línia, Susana Felpeto, subdirectora de Renda Variable d’Atl Capital, assegura que al mercat hi ha la sensació que els inversors, especialment els estrangers, han valorat la pujada que registrava des de principis d’any la borsa espanyola i han decidit aprofitar el moment per recollir beneficis i esperar a veure què passa. No ha sigut, però, una fugida massiva. Per això considera que, a curt termini, les caigudes a la renda variable no aniran molt més enllà. Una altra cosa és al mercat de deute, on creu que es poden tensionar per la incertesa política.

Els escenaris.

“És previsible que regni la volatilitat en tots els actius financers relacionats amb l’Estat espanyol”, afirma López-Gálvez, que considera que, avui dia, no es pot descartar cap escenari. En aquest sentit, afirma que si el govern del PP perdés el suport dels partits constitucionalistes que fins ara l’han secundat en la posició sobre Catalunya i s’obre la via cap a una convocatòria electoral ja es generaria una inestabilitat política que podria espantar els inversors. Deixa clar, però, que l’escenari els mercats entendrien com a escenari més disruptiu la declaració unilateral d’independència.

Segons Felpeto, l’aplicació de l’article 155 podria comportar una inestabilitat similar. En aquest sentit, considera que tant un escenari com l’altre mai nos’han donat a l’Estat espanyol i ambdós generarien incertesa. Afegeix, però, que cap dels dos l’estan descomptant ara mateix els mercats. “Haurem de veure els terminis en què ens movem, si s’avança cap a una solució”, comenta per afegir que “si la situació s’allarga i s’enquista, pot afectar més a llarg termini”.

ELS PROTAGONISTES

Banc de Sabadell
1,21%
Caiguda de l’ibex-35.
És el que el selectiu espanyol es va deixar el dia després del referèndum, amb els valors bancaris, especialment els catalans, encapçalant les baixades.
124 pb
Prima de risc.
És el nivell a què es va situar en aquella jornada la prima de risc del deute espanyol. Aquesta xifra significa un increment de 10 punts bàsics respecte al nivell registrat divendres passat.
47.000
exportadores
Actualment, a Catalunya, aquest nombre d’empreses ha exportat alguna vegada, i 16.929 ho fan de forma regular.
Les seves accions van començar a patir la setmana passada per la incertesa sobre el referèndum. Dilluns i dimecres va patir les pitjors caigudes de l’Ibex-35, però les especulacions i la posterior confirmació d’un canvi de seu han aconseguit que rebotés a finals de setmana.
Abertis 30,42 Almirall -42,7% Applus 11,35% Banc Sabadell 27,67% Caixabank 30,76% Cellnex 40% Colonial 19,4% Dogi -13,1% eDreams Odigeo -16,3% Ercros 36,19% FCC 7,93% Fersa -15% Fluidra 96,76% Gas Natural 2,76% Grifols 28,52% Catalana Occidente 9,06% Miquel i Costas 21,01% Oryzon Genomics -52,9% Reig Jofré -14,1% Renta Corporación 55,59% Service Point -47,6% Dades al tancament del dijous 5
CaixaBank
Com Banc Sabadell, s’ha vist especialment afectat per la volatilitat. Dilluns va perdre un 4,4% i la caiguda va ser lleugerament superior dimecres. No obstant això, les accions de l’entitat van remuntar enmig de rumors sobre un possible canvi de seu que, de moment, no ha estat confirmat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.