Economia

Els agents econòmics valoren que s’ajorni el xoc

La borsa contesta amb guanys als discursos de Puigdemont i Rajoy

Patronals i sindicats aplaudeixen obrir el diàleg

Axa, Bimbo i Applus traslladen la seu

L’Ibex 35 va tancar la sessió d’ahir amb alces generalitzades de tots els valors i anotant-se un 1,34% i acostant-se als 10.300 punts. També la prima de risc espanyola va respirar durant la sessió d’ahir amb més oxigen i tot gràcies a unes paraules, tant del president català Carles Puigdemont com del president espanyol Mariano Rajoy, que van evitar el xoc total donant un cert marge al diàleg. És cert que es va declarar la independència abans de suspendre-la i que es va obrir la porta formal a aplicar més endavant l’article 155, però de moment la sensació dels inversors és que es guanya temps i això es va interpretar ahir amb calma i pujades a la borsa.

Les patronals i els sindicats van acollir amb optimisme el discurs de dimarts de Puigdemont. A la lectura positiva de Pimec es va afegir la Cecot, que en un comunicat a última hora de dimarts demanava “serenor” per al diàleg i llançava un missatge de tranquil·litat al teixit empresarial, especialment tocat de moral davant els anuncis de trasllats de seus. El degoteig va seguir ahir amb els anuncis de l’asseguradora Axa, que mourà la seu de la seva filial a Bilbao, o Bimbo i Applus, que la porten a Madrid. També la companyia d’assegurances Divina Pastora va moure la seu de les seves filials catalanes herència de l’Aliança, i Indústries Ponsa canvia Manresa per Madrid. Josep Lluís Bonet va confirmar que proposarà la decisió al proper consell de Freixenet a finals de mes i l’assessoria energètica Cémoi també va anunciar el trasllat de la seu a Alacant mentre que la biotecnològica Pangea Oncology s’ho està pensant. En canvi el magnat mexicà Carlos Slim va dir que no es planteja moure la seu social de la seva participada FCC.

En aquest context el Consell Català de l’Empresa, format per la UGT, CCOO, Foment, Pimec i Fepime, va emetre un comunicat en què instava totes les empreses i treballadors “a tenir una mirada prudent sobre la situació econòmica de Catalunya”. El consell demanava diàleg també, com ho va fer també CCOO a través d’un comunicat del seu consell nacional on apel·lava a la “responsabilitat” dels dos governs per parlar.

LA XIFRA

1,34
per cent
és el que es va anotar ahir l’Ibex 35 en una sessió marcada per la calma després de la tensió dels darrers dies

Junqueras treu importància al moviment de seus

A pesar que el nombre de companyies que han aprovat un trasllat de seu social fora de Catalunya passa de les 30, el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, va voler llançar ahir un missatge de calma i de matís sobre l’impacte real. En una entrevista a RAC 1 el vicepresident econòmic va destacar que el “moviment d’una seu social no té cap afectació en la realitat productiva de les empreses”. A més Junqueras va afegir que els efectes fiscals d’aquests trasllats també són molt limitats perquè l’impost de societats el recapta íntegrament l’Estat i va dir que tampoc es percebrà una afectació sobre el pagament de l’IVA o l’IRPF. A més Junqueras es va afegir a les crítiques llançades ja per Adicae al decret del govern del PP que permet aprovar els canvis de seu social amb una votació del consell d’administració de les empreses sense passar per les juntes generals d’accionistes: “Impedeix que els propietaris puguin decidir sobre la seu social de la seva pròpia empresa”, va lamentar.

D’altra banda Junqueras es va mostrar convençut que els reguladors com el BCE i l’FMI sabran valorar la “responsabilitat” que el govern català ha demostrat en la seva gestió econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.