Economia

empresa

biomedicina

El sector de la biomedicina capta inversions rècord

Les empreses del sector van atreure 153,1 milions d’euros el 2016 en 50 operacions, el doble que l’any anterior

Un estudi de CataloniaBio destaca el creixent interès de les firmes farmacèutiques

La biomedicina gaudeix de bona salut a Catalunya. El sector va acumular unes inversions per valor de 153,1 milions d’euros el 2016, dada que suposa duplicar el volum generat en l’exercici anterior. Això és el que es desprèn d’un estudi presentat dimarts per l’associació CataloniaBio i elaborat amb la consultora EY, en què es destaca que aquest volum d’inversió marca tot un rècord en el sector.

Suposa, a més, una fita important justament perquè aquest és un sector que requereix importants injeccions de capital per desenvolupar projectes: “El volum rècord d’inversions confirma que aquest ecosistema que va néixer fa tot just deu anys ha entrat en una etapa de maduresa”, destaca el secretari general de l’associació d’empreses CataloniaBio, Melqui Calzado. Aquesta associació, creada l’any 2006, aplega un centenar d’empreses entre start-ups, pimes biotecnològiques, companyies de serveis i farmacèutiques.

L’informe revela que les companyies d’aquest sector, que dona feina a 46.700 persones a Catalunya, van tancar un total de 50 operacions d’inversió durant el 2016. És una dada important, tenint en compte que, “segons les empreses enquestades, on hi ha un risc de fracàs més elevat és en l’àmbit financer i, després, en el científic”, indica Calzado.

Pel que fa a les companyies del sector centrades en el desenvolupament de nous productes, l’informe de CataloniaBio posa de manifest que la majoria del capital captat va venir de firmes de capital de risc (el 35% del total), seguides dels acords de llicència per al producte final (un 33%). Un 7% va provenir de socis industrials; un 4% més, de finançament derivat del mercat borsari per a empreses de petita capitalització (el MAB); un 3%, d’inversors privats i fons d’inversió de family office, i un 2%, del micromecenatge. Tan sols un 16% de la inversió que es va captar l’any passat va arribar a través d’operacions d’endeutament. Entre els inversors catalans més actius en el sector l’any passat, CataloniaBio destaca els fons de Caixa Capital Risc, HealthEquity, Inveready i Ysios Capital.

Amb tot, l’estudi revela que està creixent l’interès de la indústria farmacèutica per aportar diners a aquestes empreses de biomedicina. Així, es recull que el 60% dels laboratoris farmacèutics consultats tenen participacions en biotec. Les empreses biotecnològiques van firmar l’any passat 42 acords de llicència per valor de 65,5 milions d’euros i amb un valor potencial, indica, de 250 milions en els propers cinc anys. Amb tot, Calzado creu que cal continuar treballant perquè les empreses “sàpiguen vendre el valor dels productes”.

Inversió a casa

Pel que fa a les operacions del 2016, l’informe destaca també que la majoria de les quals, un 78%, es van destinar a projectes d’R+D ubicats a Catalunya. Un percentatge menor, un 13%, va ser assignat a projectes a la resta de l’Estat; un 9%, a països europeus, i la resta del capital captat, un 3%, es va destinar a projectes ubicats a la resta del món.

Amb relació a la procedència dels inversors, l’estudi mostra que la majoria del capital de les empreses que constitueixen la indústria biomèdica catalana està en mans de catalans (82%). Amb tot, el creixement del sector i la solvència que acredita –el 80% de les companyies tenen beneficis– han atret cada vegada més també el capital forà, i avui els inversors internacionals ja pesen un 12% en l’accionariat de les empreses. És encara un percentatge minoritari i, per això, Calzado creu que un dels reptes serà captar “més entrada de fons internacionals que complementin els actuals”.

El rècord d’inversions confirma que aquest ecosistema que va néixer fa tot just deu anys ha entrat en una etapa de maduresa
Segons les empreses enquestades, on hi ha un risc de fracàs més elevat és en l’àmbit financer i, després, en el científic
Cal augmentar la presència de fons internacionals en les empreses del sector
Melqui Calzado
secretari general de cataloniabio

Un sector pendent de la situació política

El sector de la biomedicina és especialment sensible a la situació de tensió política que es viu entre els governs de Catalunya i l’Estat. La intervenció financera de la Generalitat que va dur a terme el govern de l’Estat el setembre passat va generar una situació de bloqueig en molts centres de recerca, amb diversos projectes pendents d’Hisenda. En aquest sentit, el responsable de l’associació CataloniaBio, Melqui Calzado, assumeix que el sector necessitarà un marc més estable per evitar un impacte negatiu sobre la seva marxa aquest 2017. Calzado assenyala: “Esperem que els nostres líders polítics sàpiguen trobar fórmules per avançar en un marc pacífic i de respecte per la ciutadania, les institucions, els centres de recerca i les empreses, per tal d’assegurar el creixement, com en els darrers deu anys, de la biomedicina catalana.” De moment, les dades d’inversió del primer semestre del 2017 no recullen cap impacte per l’escenari polític, si bé les xifres de CataloniaBio sí que permeten intuir que en aquest exercici hi haurà certa estabilització en els volums rècord del 2016. De gener a juny, les empreses del sector a Catalunya han captat al voltant de 57 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.