Economia

fòrum gastronòmic

Aposta pels productes de proximitat i els oficis tradicionals

El cuiner Pep Nogué presenta tres sessions on es reconeix la importància dels oficis de forner, formatger i xarcuter amb la presència de convidats de renom de cada àmbit

L’edició d’aquest any del Fòrum Gastronòmic ha dedicat un espai a la recuperació dels oficis alimentaris tradicionals. Sota la batuta del cuiner Pep Nogué i la mirada de desenes de persones es van dur a terme tres ponències en les quals es parlava de pa, de formatge i d’embotit, respectivament. Totes tres tenien un denominador comú: donar valor al producte de proximitat i potenciar la producció artesana tradicional.

El convidat per parlar de pa va ser el forner Jordi Morera, de L’Espiga d’Or, el qual va explicar la importància de menjar pa de bona qualitat en l’època en què molta gent compra pa industrial, “el químic, aquell que no s’ha deixat fermentar prou”. Nogué va remarcar, en aquest sentit, que no només som el que mengem, sinó que també “som el que digerim”, de manera que un pa ben fermentat fins i tot pot degradar el gluten, pensant en aquelles persones intolerants. El pa industrial, en canvi, pot portar al darrere obesitat, diabetis i altres problemes de salut.

La xerrada incloïa un tast, va ser allà on Morera va aprofitar per informar els assistents, la gran majoria estudiants de l’Escola d’Hostaleria, dels canvis en els hàbits alimentaris respecte als seus avis: “Els vostres avis menjaven el triple de pa que vosaltres”. Nogué va lamentar el paper “vulgar i d’acompanyament” que juga el pa en la dieta de moltes persones en l’actualitat, cosa que no passava en els temps de guerra, per exemple, quan el pa era l’aliment que primer es racionava.

En la segona ponència, la formatgera Paula Fonollà, de Formatges Reixagó, va deixar clar que “un formatge és una expressió del territori i del seu paisatge” i que els formatges “són vius” i evolucionen segons el grau de maduració. També va diferenciar els formatges artesans, fets amb llet crua, i els industrials, sovint fets amb llet pasteuritzada. Precisament, un dels estands del fòrum, el de Cheese Secret, fa servir formatge de Reixagó per fer el seu nou producte, Luna de Queso, que pròximament es comercialitzarà a les botigues. Per la seva banda, Sebastien Roueche, de Via Làctia, va explicar els tres oficis del formatge: el pastor (que té la responsabilitat de triar les seves pastures), el formatger (que ha de plasmar, a partir de la llet, el territori) i l’afinador (el que escolta i ajusta el grau de maduració del formatge) format.

Finalment, la tercera ponència estava dedicada als embotits, en què el convidat va ser el xarcuter Carlos Manuel Sanllehy Caubet.

3a Jornada de Mercats Sedentaris

El Palau de Congressos va ser escenari ahir de la tercera Jornada de Mercats Sedentaris de Girona. El diputat de Promoció Econòmica, Josep Antoni Frías Molina, va ser l’encarregat de presentar l’acte, que també va tenir la presència de Nàdia Fava i Romà Garrido, del grup de recerca Arquitectura i Territori de la Universitat de Girona, els quals van presentar la comunicació Recorreguts i perspectives dels mercats sedentaris de la província de Girona, dins el marc del projecte de recerca sobre els mercats i la importància que tenen aquests últims en el desenvolupament econòmic i social dels territoris. De fet, el tema de la jornada era posar accent en el paper que juguen els mercats i la necessitat de potenciar-los, ja que és un lloc on es dona visibilitat a productes locals, es fan recomanacions de primera mà als compradors i es contribueix en campanyes solidàries. La jornada l’organitzava la Xarxa de Mercats Sedentaris de les comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.