Borsa

A la borsa a buscar finançament

Les empreses intenten treure profit de l’interès dels inversors per la renda variable espanyola i converteixen el 2017 en un any rècord pel nombre de debuts al parquet.

L’augment de les OPV prova que el teixit empresarial espanyol tendeix a convergir amb altres països que depenen més del finançament dels mercats de capitals que no pas del bancari
L’immobiliari ha estat clar protagonista al mercat espanyol
La desaparició del ‘risc Espanya’ ha estat clau per atreure inversors

Sortir a borsa torna a ser una opció interessant per a les empreses que volen aconseguir un volum de capital important per finançar els seus projectes. Així es desprèn d’allò que s’ha vist en els últims mesos als mercats de capitals. En el que va d’any, s’han produït fins a cinc sortides a la borsa espanyola. Ja en el primer semestre, els debuts de Prosegur Cash, Neinor Homes, Gestamp i Unicaja van convertir la borsa espanyola en la més activa del continent europeu en aquest tipus d’operacions, segons un informe d’E&Y, amb un volum que fregava els 3.000 milions d’euros. La xifra més que doblava la del mateix període de 2016, quan es van registrar sortides a borsa per valor d’uns 1.300 milions d’euros. A aquestes quatre cal afegir la més recent d’Aedas Homes, que a finals d’octubre va col·locar aproximadament un 41% del seu capital al mercat per 667 milions d’euros.

L’estudi de la consultora constata que es tracta d’una tendència global. De fet, entre gener i setembre s’han produït 1.156 operacions públiques de venda (OPV) per valor de 126.900 milions de dòlars a tot el món. Això suposa un increment del 59% en el nombre de transaccions i del 55% en el capital captat si es compara amb els nou primers mesos de l’exercici passat.

Per regions, la d’Àsia-Pacífic, amb un clar protagonisme de la Xina, ha viscut un 72% d’augment en el nombre d’operacions fins a les 690, amb un capital captat de gairebé 54.000 milions de dòlars. A Europa, Orient Pròxim, Índia i Àfrica hi ha hagut 320 operacions, un 38% més que l’any passat, per valor de 37.100 milions de dòlars, un 47% més. Per últim, al continent americà s’han produït 146 OPV per 35.900 milions de dòlars, cosa que significa augments del 57% i del 151% respectivament.

Els motius.

Darrere d’aquesta ebullició, hi ha una conjunció d’elements que l’afavoreixen. Susana Felpeto, subdirectora de Renda Variable d’Atl Capital, assenyala, en primer lloc, la millora de les dades macroeconòmiques a l’Estat espanyol. Això ha fet que, després d’uns anys en què els inversors fugien dels actius espanyols espantats pels efectes que estava tenint la crisi econòmica, el risc de país hagi desaparegut. De fet, Felpeto assegura que, en les sortides a borsa, la situació macroeconòmica sempre ha jugat un paper fonamental perquè el risc percebut pels inversors influeix directament sobre el preu al qual estan disposats a posar-hi diners i, si aquest no està en el rang previst per l’empresa que vol sortir a borsa, és probable que decideixi ajornar la seva estrena al parquet fins un altre moment en què pugui aconseguir millors condicions de finançament.

S’ha de tenir en compte també que la renda variable passa un bon moment. A les bones rendibilitats, s’afegeixen l’estabilitat i la poca volatilitat. Un còctel que, en opinió del director de Renta 4 a Catalunya, Xavier Teixidó, tranquil·litza i atreu els inversors. Especialment, en un moment en què l’escenari de baixos tipus d’interès fa que altres actius siguin poc atractius.

En aquest context, les empreses intenten aprofitar l’avidesa dels inversors per aconseguir finançament als mercats de capitals, d’una manera que els aporta, a més, visibilitat.

Però encara hi ha alguna raó més de fons, segons Toni Cárdenas, gestor de renda variable de Caixa d’Enginyers. Cárdenas posa en relleu que, mentre que als EUA el 80% del finançament de les empreses s’obté als mercats de capitals, a l’Estat espanyol el 75% és finançament bancari i només un 25% s’aconsegueix als mercats. Per aquesta raó, hi ha una tendència de fons cap a la convergència amb altres països de l’entorn. “És saludable anar cap aquí”, comenta el gestor, que recorda com la crisi va posar de manifest a les empreses que dependre tant del finançament bancari suposava un risc. En la mateixa línia, Teixidó, tot recordant que els inversors internacionals acudeixen als mercats de capitals, qualifica aquesta convergència com a positiva, tant per al teixit empresarial com per a l’economia en general.

Entre les companyies que han sortit a borsa aquest any, Prosegur Cash és la que ha aconseguit un millor resultat i el preu de les seves accions s’ha triplicat des del març. Neinor Homes, que es va convertir aquell mateix mes en la primera promotora immobiliària que debutava a borsa en una dècada, també ha tingut un comportament positiu i acumula una revaloració superior al 9,5%. Per la seva banda, l’empresa de components per a automòbils Gestamp i la financera Unicaja han guanyat un 5,36% i un 13,64% des de les seves respectives estrenes -a l’abril la primera i a finals de juny la darrera-. L’única debutant que ha perdut terreny respecte al preu de sortida és una altra immobiliària, Aedas Homes, que cau gairebé un 8% des de l’octubre.

Els sectors.

De les cinc operacions, dues han estat protagonitzades per immobiliàries. El sector viu un moment dolç després de la crisi, cosa que es fa palesa no només pels debuts reeixits de Neinor i Aedas Homes, sinó també per la gran quantitat de SOCIMI que han sortit a cotitzar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). “És un moment idoni per al sector”, explica Cárdenas, que destaca que les immobiliàries tenen rendibilitats de dos dígits a borsa perquè els inversors consideren atractius aquests negocis, que, a més, es veuen afavorits pels tipus d’interès baixos a causa del seu elevat nivell de palanquejament.

Una cosa similar passa amb el sector financer. Els bancs espanyols han tornat a gaudir aquest any del beneplàcit dels inversors i això ha ajudat una sortida com la d’Unicaja, a qui Europa havia fixat aquest any com a termini màxim per començar a cotitzar als mercats.

Tant Atl Capital com Caixa d’Enginyers coincideixen a assenyalar Prosegur Cash com la debutant amb més progressió, gràcies, sobretot, a les seves expectatives de negoci a Llatinoamèrica. Des de Renta 4 es veu potencial de creixement en Gestamp, que, després d’una lleugera baixada, sembla que torna a buscar zona de màxims. Felpeto afegeix que el sector automoció té capacitat per créixer en un entorn macroeconòmic com l’actual.

LES XIFRES

3.600
MEUR.
És el volum total que han superat les sortides a borsa que hi ha hagut al mercat espanyol, de moment, aquest any.
126.900
globaL.
Són els milions de dòlars que acumulen les OPV a tot el món entre gener i setembre.
60%
Àsia-PacífiC.
Més de la meitat de les OPV es van concentrar a la regió.

Un 2018 tan o més animat

Paula Mateu

Tot i que no n’hi ha cap que hagi confirmat del cert que sortirà a borsa durant aquest mes o l’any vinent, sí que hi ha unes quantes candidates. Els analistes apunten noms com els de les promotores Metrovacesa i Testa, la financera Ibercaja, el fabricant d’explosius Maxam o l’aerolínia de baix cost Volotea. Per tant, sembla que els sectors immobilliari i financer continuaran sent protagonistes de les estrenes al parquet, amb valors que són fins i tot candidats a formar part de l’Ibex-35 com Metrovacesa, representada al selectiu espanyol fins a la seva exclusió l’any 2013 després d’una OPA llançada per la banca creditora.

En qualsevol cas, el que tant analistes com inversors preveuen és que el mercat de les sortides a borsa continuï tan o més actiu com aquest any. El bon resultat de les companyies que s’han estrenat aquest any suposa un al·licient afegit al bon moment que viuen l’economia i la borsa espanyoles, que atreu inversors tant autòctons com internacionals. Des d’Atl Capital, Susana Felpeto recorre a l’experiència històrica per sumar-se a l’optimisme. Segons diu, acostumen a donar-se més OPV quan s’està en el rang més alcista del cicle borsari, un fenomen lògic perquè és quan la percepció del risc és inferior. I apunta que, tot i que s’ha viscut un any bo als mercats, la bonança pot anar a més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.