Política

Ian Hudghton

Eurodiputat

“La cúpula de l’Eurocambra ha callat per la pressió del PP”

ELECCIONS ·

“És una oportunitat per votar de manera majoritària a favor de la independència”

Escòcia ha preferit altres mètodes per aconseguir l’objectiu d’independència

L’actual president del Partit Nacional Escocès, Ian Hudghton, és un dels eurodiputats més veterans a l’Eurocambra. Des del 1998 treballa com a representant europeu, i assenyala la cúpula del Parlament Europeu i el seu president, Antonio Tajani, com a còmplices del PP a l’hora de mantenir un perfil baix respecte al conflicte català. Però el tebi suport que ha ofert la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, al govern català després de l’1 d’octubre en comparació amb altres partits nacionalistes europeus com l’NVA, també ha aixecat crítiques cap a la seva formació des d’alguns sectors independentistes. Tanmateix, Hudghton fa una crida a mobilitzar el vot independentista per protestar contra l’empresonament i l’exili dels seus candidats

El sorprèn l’escalada del conflicte català?
El govern espanyol va cometre l’error de no reconèixer els resultats de les eleccions del 2015 a Catalunya. Aquest senyal de l’expressió democràtica s’hauria d’haver reconegut i Madrid hauria d’haver parlat sobre un referèndum legítim d’independència.
Un referèndum a l’escocesa?
Escòcia té molta experiència i podria haver proporcionat un model.
Entén la reacció del govern català després de l’1-O?
Els catalans estaven frustrats perquè el govern central no reconeixia el seu dret a decidir el seu futur i ara encara ho estan més per la falta de suport de la UE.
Puigdemont es va equivocar amb la DUI?
Va ser la seva decisió i no em pertoca a mi dir com haurien o no de comportar-se els catalans. El govern tenia un mandat i va fer un referèndum que va ser obstruït pel govern espanyol.
Per què el govern escocès no va reconèixer la declaració?
No hi ha hagut un fracàs a l’hora de reconèixer. Hem sigut molt clars condemnant la violència, els presos polítics i el fracàs de la UE per demanar diàleg. Escòcia ha preferit altres mètodes per aconseguir el nostre objectiu d’independència. És a dir, un referèndum idealment acordat dins el context constitucional del Regne Unit.
Veu més fàcil que May cedeixi a un segon referèndum després de l’1-O?
Potser. Ara mateix a Escòcia tenim un repte important. Els nivells de suport a la independència estan pujant una mica, però encara no tenim evidència absoluta d’una majoria aclaparadora a favor d’un estat escocès independent.
Hi ajuda el ‘Brexit’?
Encara no sabem l’impacte que tindrà, però crec que és un tema important que reactivarà molta gent que abans donava suport a la independència.
El silenci europeu a Catalunya ha afectat l’europeisme escocès?
Sí, algunes persones han qüestionat els valors europeus per aquest motiu. No és acceptable que hi hagi presos polítics en un estat membre de la UE. Tinc entès que ha passat el mateix a Catalunya.
Són justes les acusacions d’euroescepticisme?
És just criticar la UE quan s’ho mereix. L’SNP sempre ha sigut molt proeuropeu i això no significa que no fem crítica quan és necessari.
Els seus companys a l’Eurocambra estan ben assabentats del que passa a Catalunya?
Hi ha un alt nivell de consciència sobre el que està passant però la cúpula del Parlament Europeu, des del seu president fins als caps dels grups polítics, ha callat per la pressió del Partit Popular, que volia evitar un debat complet.
Però hi va haver un debat.
Sí, però va ser limitat. Només els líders dels grups polítics van parlar i això no és normal.
Què hauria de passar després del 21-D?
Predir resultats no és fàcil, ja és prou difícil al meu propi país per fer-ho en un altre. Francament, espero que la gent que està a favor de la independència a Catalunya estigui prou motivada pel fet que els seus candidats estan a la presó o a l’exili per plantar-se i votar a favor de la independència. És una oportunitat per votar de manera substancial i majoritària a favor de la independència.El govern de Madrid hauria de reconèixer això i iniciar un diàleg per permetre als catalans expressar-se
I si no passa?
Esperem a veure què passa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.