Política

PEP RIERA

DIPUTAT ELECTE DE JUNTS PER CATALUNYA

“La pressió l’hem de fer a l’Estat espanyol, no entre nosaltres”

El periodista, escollit diputat per Barcelona, no vol considerar cap més pla que investir Puigdemont de manera presencial, i reclama unitat independentista per forçar el seu retorn i evitar-ne la detenció

Va fer ‘porra’ per les eleccions o això ho reserva per als partits de futbol?
No, no en vaig fer. No m’ho vaig ni plantejar. Simplement, veient com anaven les enquestes, veia que anàvem progressant.
Què el va sorprendre més, que JxC quedés al davant d’ERC o la victòria de Cs?
Ho podíem haver evitat anant tots junts, però no va ser així. En tot cas vam assumir que amb la correlació d’escons dins del vot independentista i amb Cs concentrant el vot de càstig al PP, la mala campanya del PSC i la gran inversió que van fer ells per sobre dels altres i amb tot el suport mediàtic i econòmic que van tenir, podia ser que fossin els més votats. Però em preocupa molt poc, el que compta és que la suma dels independentistes deixi això en una victòria absolutament pírrica.
La de l’independentisme és una victòria àmplia o també pírrica?
Una majoria absoluta és una gran victòria, i li dona més valor les condicions en què la vam obtenir: unes eleccions convocades pel govern espanyol, amb gent a la presó i a l’exili, tots els mitjans espanyols abocats a la campanya... Amb tot en contra, no només mantenim la majoria absoluta sinó que augmentem el nombre de vots. És una grandíssima victòria.
Vostè és amic de Puigdemont. Si no hi ha alternativa, com ara investir-lo a distància, creu que vindria perquè l’investissin?
Investir-lo a distància és un escenari que no es preveu.
Ho podem descartar?
Sí. El que deia la nostra campanya, i el que diu el nostre candidat, que també ho diu com a president legítim, és que vindrà aquí si ha de ser investit president. Això no era una promesa electoral, era un propòsit de país. Per tant, primer ens hem de posar d’acord que el volem investir a ell.
Però si ve i també el detenen...
Per què? Sempre hem interpel·lat el bloc del 155 sobre si respectarien el resultat electoral, que és claríssim: la majoria absolutíssima de catalans han dit que el 155 quedava anul·lat i fora de joc.
Però detenir-lo, en tot cas, seria una decisió judicial.
Sí, però encara no se n’ha parlat en el terreny de la política, i nosaltres hem de fer la pressió perquè això passi. Dir que és només una qüestió judicial és una excusa de mal pagador. Si hi ha el propòsit polític, simplement cal que la fiscalia, que sí que depèn del criteri del govern espanyol, retiri l’acusació.
I veu aquest escenari factible?
És que no n’hi pot haver cap altre. El resultat de les eleccions diu això. Per tant, hem d’estar convençuts que és això el que han de fer.
No hi ha cap indici que Rajoy tingui intenció d’anar per aquí?
És clar, la realitat és aquesta. No la podem canviar? Jo crec que sí. Abans que hi hagués aquest resultat electoral, ho teníem molt difícil. Amb aquest resultat, si es respecta, això ha de ser possible. La pressió l’hem de fer a l’Estat espanyol, no entre nosaltres parlant de plans A o plans B. Només hi pot haver un pla, que és aquest. Qualsevol altre implica donar la raó a l’aplicació del 155.
Però ERC i JxC estan parlant de plans B, perquè el pla A ara per ara sembla poc realista.
És que jo crec que hem de fer pressió tots en bloc al govern espanyol i apel·lar també a la Unió Europea perquè, amb el resultat que hi ha hagut, també faci aquesta pressió. Si ens resignem a la idea que amb la força d’aquest resultat no podem treure la gent de l’exili i la presó, per què hem de dir que volem continuar fent la república, si tampoc ens deixen? O fem les dues coses o no en fem cas. I jo no vull renunciar ni a una cosa ni a l’altra.
Les apel·lacions a Europa fins ara no han donat resultat. Per què en donarien ara?
Perquè aquest cop encara no ho hem fet. Hem de crear les condicions, i en això els comuns també hi podrien ser, perquè Puigdemont, Junqueras i els consellers a l’exili i a la presó puguin venir a fer la funció que l’electorat català ha decidit que facin. I això ens ho hem de creure. Si presentes plans alternatius, s’agafaran a l’últim que presentis i encara te’l rebaixaran.
Si fins ara tot semblava molt difícil, s’entreveu que aquesta legislatura tot ho serà encara més.
Hem de tornar a posar l’Estat espanyol davant el mirall de la democràcia, i que Europa també vegi com el seu aliat es posa davant d’aquest mirall, perquè després d’unes eleccions que han convocat ells i han perdut amb vot de càstig, han de respectar els resultats. La feina que tenim ara és fer valdre el resultat del 21-D juntament amb ERC, la CUP i qui es vulgui afegir a la restitució de la normalitat. Després, a l’hora de governar, ja ho veurem, però abans hem de tenir govern, que ja el teníem i l’hem de restituir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.