Política

MARTA MORETA

DIPUTADA ELECTA DEL PSC PER BARCELONA AL PARLAMENT

“Unes segones eleccions no ens convenen a ningú, serien nefastes”

Nascuda a Vic el 1969, és funcionària de l’administració pública. Diputada al Parlament des del 2015, aquest serà el seu segon mandat. També és regidora a l’Ajuntament de Manlleu

El PSC s’ha quedat amb 17 diputats al Parlament. El 155 els ha passat factura?
Jo penso que no hi ha tingut res a veure, perquè qui ha guanyat les eleccions ha sigut Ciutadans, que ha donat suport incondicional al 155. Hi ha hagut dos blocs que han anat a confrontar-se –el nacionalisme català i el nacionalisme espanyol– i a partir d’aquí s’han vist els resultats. A totes aquelles formacions que hem intentat estar en una posició entremig per fer veure que amb l’independentisme no ens en podem sortir, com s’ha vist i demostrat, i que el nacionalisme espanyol tampoc ens porta enlloc i que, per tant, hem de buscar altres vies, no se’ns ha entès.
Haver incorporat la gent d’Unió, com ara el també osonenc Ramon Espadaler, els ha ajudat o no els ha fet ni fred ni calor?
Jo crec que ni fred ni calor. Depèn a quins llocs, com ara a Sant Cugat del Vallès, el PSC ha pujat moltíssim i sembla que ha recuperat totalment el vot d’Unió. En canvi, en determinades comarques això no s’ha vist reflectit.
Com valoren l’èxit de Ciutadans, des del PSC?
La valoració que jo en faig és molt negativa, perquè al final a Catalunya ha guanyat la dreta, deixem-nos d’històries. Ciutadans és la dreta pura i dura, i JxCat és la centredreta. Per tant, no podem estar contents. Penso que no és bo jugar amb els dos blocs de divisió, perquè no ens porta enlloc. No avançarem com a societat si continuen enrocats uns i altres.
Amb la constitució del Parlament, prevista per la setmana que ve, el 155 quedarà abolit?
Nosaltres estem convençuts que quan hi hagi la constitució d’un govern, el 155 quedarà totalment i immediatament abolit, llevat que les forces independentistes continuïn de forma unilateral declarant la independència, que han dit que no. Nosaltres entenem que el 155, una mesura que no ens ha agradat mai, igual com no ens va agradar que altres se saltessin totes les lleis, ha sigut puntual, just per convocar unes eleccions.
I els empresonats i els exiliats podran tornar?
Són dues vies diferents. Jo penso que qui està esperant que la negociació sigui per treure els empresonats, no anirà per aquí, perquè el poder judicial continuarà el seu ordre i amb la seva forma d’actuar. Estic totalment en desacord que hi hagi gent a la presó perquè és una mesura gens acceptable, sense cap mena de sentit. A nosaltres sempre ens diuen que som culpables que hi hagi gent a la presó, i em sap especialment greu. El PSC no ens en sentim culpables. Hi ha gent a la presó perquè es van saltar unes lleis i hi ha un poder judicial que és el que mana i que seguirà el seu camí. Amb l’Oriol Junqueras som amics i ens hem cartejat a la presó.
Junqueras, després d’unes eleccions democràtiques, representa els ciutadans que l’han votat. El PSC o el PSOE no s’han plantat davant el PP per exigir que els presos puguin exercir la seva funció política?
A través de Miquel Iceta moltes vegades s’ha parlat amb el PSOE per intentar incidir perquè aquesta gent pugui participar en la constitució del Parlament, però nosaltres podem fer poca pressió...
Però el PSOE és el principal grup a l’oposició, no?
Sí, però tens Ciutadans al costat que ja li està bé, ho hem de deixar clar. El que ha fet el PSC és demanar al PSOE que intercedeixi, que com a mínim puguin venir en la constitució del Parlament i puguin participar en les sessions, però la resposta és que això és cosa del poder judicial i que ells no hi tenen res a fer.
Amb tot, el dia 17 s’ha de constituir el Parlament...
Sí, tot i que he llegit que una de les opcions de JxCat és no presentar-se a la sessió de constitució del Parlament. Això vol dir que si no hi ha una majoria absoluta, els terminis no avancen i per tant guanyes temps per constituir la mesa i el Parlament, i escollir president. No sé quina serà l’estratègia. Nosaltres, dijous [avui per al lector] ja anem al Parlament per començar a treballar i el dia 17 serem allà. Què passarà? No ho sé.
Si s’ha d’investir un president independentista, el PSC hi votarà en contra o s’abstindrà?
La veritat és que no n’hem parlat, perquè és que no sabem ni qui es presentarà. En teoria hi hauria d’haver un president del bloc independentista i, si seguim la lògica, segurament votarem que no.
Veu probables unes segones eleccions a la primavera?
És probable que hi hagi unes segones eleccions, malgrat que penso que no ens convenen a ningú. Nosaltres creiem que serien nefastes i una derrota horrorosa. Tota la societat està cansada d’eleccions. Ja n’hi ha hagut unes i el que s’ha de fer és governar i fer-ho ara, perquè Catalunya no es mou. Estem parats des de fa molts mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.