Economia

economia

El sector nega un daltabaix en la inversió immobiliària arran de l’1-O

En el conjunt del 2017 va baixar un 17% respecte de 2016, però només un 4% durant el darrer trimestre de l’any

El trasllat de seus socials tampoc ha tingut un impacte en l’ocupació al mercat d’oficines, segons les dades de Savills Aguirre Newman

Els inversors més conservadors, però, a l’expectativa

El procés ha tingut un impacte molt controlat en l’activitat immobiliària, i més concretament en la inversió. Lluny d’una visió catastrofista, la consultora Savills Aguirre Newman fa un balanç més neutre del quart trimestre del 2017, “que ha estat més positiu del que esperàvem”, destaca el director d’operacions CRE de la firma, Pablo Romaní. De fet la foto general del 2017 en quant a inversió, afegeix, “no ha estat el daltabaix que podríem pensar”, amb un volum que es situarà al voltant dels 2.175 milions d’euros. Aquesta xifra és un 17% inferior a la del 2016, tot i que aquell va ser un any especialment bo, però el que destaca més és que en el quart trimestre de l’any el descens interanual va ser només del 4% (538 milions d’euros en front els 558 milions de 2016). En tot cas des de la consultora admeten que la inèrcia que es portava de l’any era bona i que moltes operacions tancades en els darrers mesos de l’any s’arrossegaven de mesos anteriors a l’1-O.

Un altre element important, explica la directora de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, és que el trasllat de seus socials i fiscals “no s’ha traduït en una destrucció de metres quadrats d’oficines”. De fet l’absorció en aquest mercat va tancar el 2017 amb volums molt similars als del 2016 i en quant a la inversió en oficines (el segment estrella en aquesta activitat) va créixer l’any passat, dels 828 milions del 2016 als 930 milions de previsió de tancament per 2017. En tot cas Gener admet que en els darrers mesos de l’any la situació d’inestabilitat política va aturar una part dels inversors, “els de perfil més conservador s’ho han pensat i potser han anat a buscar altres ciutats europees més estables”, i que la qüestió política ha estat al cap de tots els inversors interessats en fer operacions aquí, però puntualitza que l’aturada d’operacions no ha estat ni molt menys generalitzada. Amb tot la consultora calcula en uns 400 milions d’euros l’impacte de les operacions en oficines que no s’han arribat a tancar.

En quant a l’usuari final internacional, aquest no s’ha vist aturat pel procés, perquè tal i com explica la responsable de l’àrea d’oficines de la consultora, Marie Laurie Fenet “a aquest usuari el que l’interessa és que no està en dubte que Barcelona es mantingui a la Unió Europea i és aquí on troba el talent que necessita”.

De cara al 2018 Savills Aguirre Newman espera un bon any, marcat sobretot per la manca de nova oferta al mercat i amb el refredament dels perfils inversors més conservadors, però amb un clima de tranquil·litat: “Els inversors han entès que el moment àlgid de la inestabilitat ja ha passat”, conclou Gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.