Societat

BELÉN CAMARASA

TÈCNICA D’INSERCIÓ LABORAL DE SURT I ACTIVISTA PELS DRETS DE LES PERSONES TRANS

“Quan fas el trànsit, els drets que tenies pel fet de ser home desapareixen”

Des de la Fundació Surt, organització feminista d’acció social, Belén Camarasa (Barcelona, 1965) treballa per visibilitzar les carències del sector laboral i les violències que afecten les dones trans

Quan inicia la transició d’home a dona trans?
Vaig començar a fer-la amb 44 anys, ara en fa set.
La decisió va tenir alguna conseqüència laboral?
Jo he estudiat enginyeria de telecomunicacions i informàtica, i tinc formació en recursos humans. En aquell moment tenia una consultoria informàtica. El fet que al capdavant de l’empresa hi hagués una dona trans generava rebuig i vaig començar a perdre clients. Al final vaig quedar-me sense feina. Vaig continuar amb la transició, però les meves dues filles depenien de mi i havíem de continuar menjant. Em vaig centrar en l’àmbit dels recursos humans, menys masculinitzat, i vaig començar a enviar currículums. En el moment de començar la transició tens una expressió de gènere molt andrògina i no va anar bé.
I què va passar llavors?
Vuit mesos després de començar a enviar currículums, de lluitar, l’únic recurs que em va quedar va ser exercir la prostitució. L’estigma, però, ja és present abans de començar el treball sexual. Molta gent associa el canvi amb el fet de ser puta i s’equivoquen. No oblides pas res del que saps. Jo m’hi vaig dedicar durant un any i mig i ho portava fatal. La treballadora social em va derivar a un itinerari d’inserció per a dones que es dediquen al treball sexual en la Fundació Surt. El vaig fer i em vaig reciclar aprofitant tots els coneixements que tenia. L’entitat em va donar l’oportunitat de treballar amb el col·lectiu de dones desfavorides i amb dones trans, i ja fa gairebé quatre anys que faig aquesta tasca.
Quina conclusió treu de la seva experiència?
Quan fas el trànsit veus que els drets que tenies pel fet de ser home desapareixen. Jo em vaig passar 44 anys sent un més i hi ha privilegis que no t’adones que tens fins que els has perdut. Quan comences a tenir una expressió de gènere femenina veus el sostre de vidre, veus que les teves idees són qüestionades pel fet de ser dona i veus que al teu voltant comença a haver-hi estereotips de rol. Com a home a mi mai no m’havien dit piropos al carrer i com a dona, en canvi, et sents molt violentada perquè tothom opina de tu. Abans tornava a casa a les dues de la matinada i no em preocupava de res i ara vaig vigilant i amb el mòbil a la mà. T’adones que tot el que havies normalitzat vivint amb l’expressió de gènere anterior no et serveix de res i és impactant.
Amb quines dificultats es troben les dones trans a l’hora de buscar feina?
Les dones que hem fet la transició a una edat avançada o les que no tenen un cos tan dúctil som visibles i causem por. La societat no ens té catalogades, hi ha un desconeixement, i això genera rebuig. Hi ha qui pensa que una dona trans no pot treballar en la recepció d’una empresa perquè no causa bona sensació. I per què no? La feina de sensibilització a les empreses és necessària, hem de visibilitzar aquest segment de la població perquè som persones. Cal que tots normalitzem que això no té res d’estrany. A la Fundació Surt fem intervenció sobre dones trans i el que veiem és que les sortides que tenim es redueixen a feines de perruqueria i assessoria d’imatge, neteja i cuina. En el primer cas el públic és sobretot femení, de manera que funciona. Pel que fa a la neteja i la cuina, la clau és que no són feines de cara al públic. Si sortim d’aquests àmbits és molt difícil fer una inserció laboral.
Per normalitzar el fet trans, doncs, cal fer-lo visible.
Exacte. En la Fundació Surt les dones trans fan l’itinerari de millora de l’ocupabilitat en les dones, però es fa visible el fet trans posant-lo en valor en la seva carta de presentació. Si fem un currículum cec no guanyarem res perquè al final ens acabaran veient. Cal posar en valor la riquesa que li donarà a l’empresari tenir una força de treball diversa i amb punts de vista diferents. Si en el teu currículum dius que ets una dona trans potser no aconsegueixes tantes entrevistes de selecció, però quan et convoquin ja sabran què hi ha. Si no ho dius potser n’aconsegueixes més, però si al final veus que no tenen èxit... Una entrevista a una persona cisgènere dura 40 o 50 minuts. Amb nosaltres són 6 minuts on et pregunten sobre la teva sexualitat, malgrat que la identitat de gènere no és cap competència laboral.
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat recentment el programa Carolines. Què fa per millorar la situació de les dones?
El programa Carolines, encarregat a la Universitat de Vic i a la consultora Spora Sinergies, inclou diferents àmbits. Un és l’assessorament i l’assistència jurídica a les dones trans que són treballadores sexuals. A les que volen continuar desenvolupant aquesta activitat se’ls ofereix formació per millorar les seves competències. En el cas de les dones que volen fer una inserció en el mercat laboral formal i desvincular-se del treball sexual, o bé combinar les dues opcions, s’aprofiten les competències que han desenvolupat i es transfereixen al mercat laboral. Un altre eix és la sensibilització. Es vol que la formació serveixi per a la detecció de violència de gènere i també es fomenta la creació de grups de suport mutu. La Fundació Surt, dins dels itineraris que té, adopta les recomanacions del programa Carolines. El fet que les dones trans coneguin quins drets de ciutadania i quins recursos tenen no deixa de ser un apoderament vital per a elles.
Què fa que Carolines sigui revolucionari?
El fet que existeixi. Des del tercer sector fa molts anys que es treballa amb dones trans, però no hi havia un protocol que ens visibilitzés. Hem recopilat les necessitats d’aquest sector de la població i una institució, l’Ajuntament de Barcelona, ha posat els nostres drets per escrit. La principal novetat és aquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.