Economia

Unió Europea

Brussel·les proposa un tipus d’IVA al 0% i tres opcions reduïdes

La Comissió Europea vol donar “més flexibilitat” als estats per regular els impostos i les exempcions

La Comissió Europea ha proposat aquest dijous que l’IVA pugui comptar amb fins a cinc tipus diferents: el general, que haurà de ser sempre superior al 15%, com marca la normativa, un IVA superreduït, d’entre el 0% i el 5%, i dos de reduïts, entre el 5% i el 15% general. A més, ha plantejat que hi hagi una sèrie de productes que puguin estar, directament, exempts d’IVA o tenir una ’taxa zero’. Brussel·les també ha indicat que la llista actual de productes i serveis d’IVA reduït s’eliminarà i es substituirà per una de nova sobre els que sempre han d’estar per sobre del 15%, entre els quals s’hi inclouran les armes, les begudes alcohòliques, el tabac o el joc. “Aquesta proposta donarà als estats de la UE més llibertat per aplicar IVA reduït a uns productes o serveis específics”, ha indicat el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

A més, Brussel·les vol que es redueixin les traves burocràtiques relacionades amb l’IVA per a les petites i mitjanes empreses, especialment les que treballen a nivell transfronterer, per “ajudar-les a crear creixement i llocs de feina”.

La normativa europea de l’IVA, pactada el 1992, estipula que els estats només poden aplicar tipus reduïts a una llista de sectors i productes, i ara es pretén que tinguin molta més flexibilitat.

En qualsevol cas, però, Brussel·les estipula que la mitjana ponderada de l’IVA no pot baixar del 12%, per “garantir els ingressos públics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.