Societat

MONTSE BONAMUSA

ADVOCADA I PRES. DE LA COMISSIÓ DE MEDIACIÓ DEL COL·LEGI D’ADVOCATS DE MATARÓ

“La cultura del pacte costa i es prefereix que un jutge decideixi”

Demà se celebra el Dia Europeu de la Mediació, que es promou des dels col·legis d’advocats. A Mataró hi ha 25 lletrats que exerceixen de mediadors per resoldre conflictes

Què es commemora demà amb el Dia Europeu de la Mediació?
Que el 21 de gener de 1998 el Comitè de Ministres del Consell d’Europa va dictar la primera resolució en què recomanava l’ús de la mediació per resoldre conflictes familiars. D’això fa vint anys i en fa quatre que un seguit d’institucions van decidir fixar aquesta data per celebrar l’esdeveniment.
Tant costa la mediació que s’hi ha de dedicar un dia?
Tot i que ja tenim molts anys de recorregut –a Catalunya la primera llei de mediació familiar va ser aprovada a l’any 2001 i l’actual i vigent de mediació en l’àmbit de dret privat és de l’any 2009–, la mediació encara és una eina de gestió i resolució de conflictes poc utilitzada. Des dels col·legis d’advocats ens esforcem a fomentar aquesta via.
I per què costa tant fer-ne ús?
Això és el que sempre ens preguntem. Creiem que hi ha poca cultura de la mediació i un desconeixement sobre el servei i els avantatges que té.
És una eina que evita judicis.
Sí, però la cultura del pacte costa i es prefereix deixar a mans d’un jutge i que sigui un tercer que decideixi. També hi ha professionals que no hi creuen i consideren que amb la negociació entre lletrats ja n’hi ha prou. No tots són partidaris de la mediació i a vegades també hi ha la falsa creença que la mediació ens pot treure feina.
I no és així?
No, perquè l’assessorament de l’advocat és aconsellable i necessari i, a més, un acord de mediació familiar amb fills menors, per exemple, sempre necessita una homologació judicial i també és necessària la intervenció de l’advocat per formalitzar els acords.
La mediació es fa en tots els àmbits?
A Mataró, no fem mediació penal i tampoc amb l’administració perquè estan excloses de la llei catalana de mediació en l’àmbit de dret privat i també de la llei de mediació en assumptes civils i mercantils estatal.
Quantes sol·licituds tenen?
Fem més de 250 sessions informatives de mediació durant l’any. Això no vol dir que totes les peticions acabin en un procediment de mediació ja que, perquè tiri endavant una mediació, totes les parts enfrontades hi han d’estar d’acord. Les darreres estadístiques a tot Catalunya parlaven d’unes 5.000 mediacions anuals, una xifra encara molt baixa.
A Mataró fa anys que eduquen en la mediació. Són receptius els joves?
Sí, més enllà de donar a conèixer la mediació als lletrats i a la ciutadania en general, fomentem la mediació entre els estudiants. Molts d’ells coneixen o han sentit a parlar de mediació escolar però nosaltres els proposem participar en altres conflictes que es podran trobar a la vida adulta, plantejant casos pràctics i també fent-los intervenir. A les mediacions simulades, com la que vam fer ahir amb estudiants de l’escola Freta de Mataró, els alumnes van veure i participar en una mediació familiar derivada d’un divorci. Un parell de nois representaven els fills del matrimoni, que també són escoltats a la mediació.
L’objectiu és arribar a l’acord?
L’acord és l’objectiu, però si no s’hi arriba, el temps no s’ha perdut. Els joves es queden amb l’experiència, la cultura del diàleg, i també amb uns coneixements teòrics sobre un procés que és voluntari, confidencial, i on el mediador de manera imparcial ajudarà a buscar la millor solució.
Falten més lletrats convençuts per fer de mediadors?
De mediadors advocats n’hi ha. Els catorze col·legis d’advocats catalans tenim convenis amb la conselleria de Justícia per potenciar la formació en mediació i fer sessions gratuïtes. El que ens falta és que tot el col·lectiu d’advocats ens conscienciem que tenim una eina més i que hem d’informar els clients de totes les possibilitats que tenen al seu abast per gestionar o resoldre un conflicte.
En el servei a Mataró quants lletrats fan mediació?
En tenim registrats uns 25, i molts d’ells també fan el servei d’orientació a la mediació (SOM), on es valora si el problema plantejat té recorregut per aquesta via. Si és així, s’ajuda a formalitzar la sol·licitud de mediació, que és notificada al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya dependent de la conselleria de Justícia.
Els conflictes familiars són els més habituals en mediació?
La primera llei de mediació a Catalunya va ser la de mediació familiar i és cert que són les més nombroses, però també es resolen herències, conflictes veïnals i molts més supòsits. Els jutjats també ens deriven temes a mediació en conflictes on ja hi ha un procediment judicial en curs. Mai és tard per intentar l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.