Economia

Economia

Catalunya serà un dels motors que faran pujar el PIB el 2018

Hi creixerà un 2,7% i serà un dels quatre territoris que superaran la mitjana prevista per al conjunt de l’Estat, diu el Ceprede

El Principat, el País Valencià i Castella-la Manxa estaran per sobre de la mitjana

Catalunya, lluny de suposar un llast per a l’economia espanyola, serà aquest 2018 un dels seus motors de creixement.Així ho posa de manifest el darrer informe de previsions econòmiques elaborat pel Centre de Prediccions Econòmiques Ceprede, vinculat a la Universitat Autònoma de Madrid, la Cambra de Comerç de Madrid i la Fundació Universitat-Empresa. Segons aquesta darrera actualització, Catalunya se situarà aquest any com un dels quatre territoris que registraran un increment del PIB superior al de la mitjana estatal.

Així, si per al conjunt de l’Estat la previsió que fa el Ceprede per a aquest 2018 és d’un avenç del 2,6%, per a Catalunya apunta un increment de la seva economia del 2,7%.

Catalunya se situa així al mateix nivell que el País Valencià i Castella-la Manxa, que també s’anotaran un increment del PIB del 2,7%, i només per sota de Madrid, per a la qual el Ceprede preveu que lideri el creixement a l’Estat amb un avenç del 2,9% del seu PIB en aquest exercici. Segons l’informe del Ceprede, Aragó, les Canàries i Navarra creixeran al mateix ritme que la mitjana estatal, i la resta dels territoris (Andalusia, Múrcia, Extremadura, Castella i Lleó, Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, La Rioja, i Balears, a més de Ceuta i Melilla) quedaran per sota de la mitjana estatal.

La previsió del Ceprede per al 2018 és lleugerament inferior a la registrada per al tancament de l’exercici passat, per al qual el centre d’estudis indica un creixement del PIB del 3,1% per al conjunt de l’Estat.

En el cas de Catalunya assenyala un creixement del 3,4%. Per tant, el pronòstic d’aquest centre d’estudis és que l’economia desaccelerarà el ritme de creixement 4 dècimes respecte de l’any passat a l’Estat, si bé recorda que seguirà mantenint un ritme de creixement superior al del conjunt de països de la zona euro (2,2%) aquest 2018. En el cas de l’economia catalana la desacceleració serà més acusada aquest any respecte del exercici anterior.

D’altra banda, la previsió anunciada ahir suposa una millora de les expectatives del Ceprede, que el desembre passat esperava un impacte més negatiu de la incertesa generada per la situació política a Catalunya sobre la marxa de l’economia del conjunt de l’Estat.

Així fa tan sols un mes el Ceprede preveia que el PIB espanyol creixeria un 2,5% aquest 2018, i per tant ara el revisa a l’alça una dècima en considerar que l’efecte d’aquesta incertesa a Catalunya serà menor.

Europa, pendent

Sobre l’impacte de la situació política a Catalunya en el creixement econòmic de la Unió Europea aquest 2018 s’hi va referir ahir el comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici.

El responsable europeu considera que aquest és un dels elements d’incertesa que marcaran l’evolució en aquest exercici: “Estem esperant que Espanya resolgui la crisi a Catalunya. Aquests són assumptes d’incertesa, però encara poden comptar amb Europa, que té un sistema financer fort”, va dir el comissari europeu Moscovici en una conferència davant de representants del sector financer.

LES XIFRES

3,4
per cent
és el creixement del PIB que el Ceprede anota per a Catalunya per al 2017.
2,2
per cent creixerà Europa durant l’any 2018, segons les previsions de la zona euro.

Les matriculacions s’acceleren un 14,4% al gener

Al mes de gener es van matricular a Catalunya 15.368 turismes i tot terrenys, fet que suposa un creixement del 14,4% respecte al mateix mes de l’any passat, segons les dades que van fer públiques ahir les patronals estatals de fabricants (Anfac), venedors (Ganvam) i concessionaris (Faconauto). Per volum, Catalunya se situa com el segon territori amb més vendes en el sector dins l’Estat, amb un pes del 15% sobre el total i tan sols darrere de Madrid, que s’anota més de 35.000 unitats, amb una tirada important del canal de venda per a empreses.

Al conjunt de l’Estat, les matriculacions al gener van ser de 101.661 vehicles, segons les dades de les patronals, fet que suposa un 20,3% més que el mateix mes del 2017. Pel que fa a les dades per al conjunt de l’Estat, el canal de particulars va vendre un total de 52.253 turismes, un 15,6% més que el mateix mes del 2017; el canal d’empreses va vendre 33.189 unitats, un 26,4% més que fa un any, i en el mercat d’empreses de lloguer es van comprar 16.219 cotxes, fet que es tradueix en un 24% més que el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.