Economia

empresa

obituari

Mor l’hoteler Josep Carreras Feixas, expresident i fundador de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial

Va fundar l’hotel Europa el 1963 i va testimoniar el pas de ciutat de viatjants a referent turístic alternatiu a la Costa Brava

Va impulsar, també, la mostra gastronòmica

L’hoteler Josep Carreras i Feixas, fundador de l’hotel Europa i impulsor de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial i la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, va morir ahir als 84 anys. Nascut el 5 de juliol del 1933, al 33 de la Rambla, en una família de carnissers, els seus primers records es remuntaven a l’impacte de la Guerra Civil a la ciutat. Però després del matrimoni amb Carme Espígol, a principis dels anys seixanta es van embrancar en l’aventura hotelera d’acabar l’edifici on van obrir l’Europa, l’agost del1963.

Com rememorava en una entrevista publicada fa vuit anys per Salvador Garcia-Arbós en aquest diari, Carreras no tenia experiència en el sector, però coneixia com funcionaven els hotels de la Costa Brava i els restaurants gironins en els primers anys del boom turístic. A l’Europa, però, van apostar més pel tracte “casolà” dels hostes a dispesa i els nombrosos viatjants que sovintejaven la ciutat en aquella època, un perfil de client que amb el pas dels anys i les noves tecnologies, i la transició cap a ciutat turística s’ha modificat força en els darrers anys i ha fet adaptar l’establiment, dirigit ara pel seu fill Josep Carreras i Espígol.

Superat el règim franquista i amb l’adveniment de la llibertat d’associació, Carreras va ser un dels fundadors i primer president, el 1977, de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial, que pretenia agrupar els negocis de l’interior de la demarcació fora de la influència dels gremis i grans complexos de la Costa Brava. Hi va estar al capdavant fins al 1989, quan també va ser un dels impulsors i president, fins al 1999, de la Federació d’Hostaleria. En paral·lel, va passar catorze anys a la comissió de turisme de la Cambra de Comerç de Girona i va acumular guardons i mèrits, entre els quals la medalla d’honor del Turisme de Catalunya.

Fites i feina feta

Des de l’associació, l’hoteler i el gastrònom Juli Lara van tirar endavant el 1981 la mostra gastronòmica de Girona, consolidada com la més antiga de Catalunya, i a la Federació va haver de lluitar contra la crisi econòmica dels anys noranta i, especialment, l’impacte de les detencions preventives ordenades en l’operació Garzón, el 1992, contra militants independentistes gironins, que van esporuguir sobretot potencials turistes alemanys pel record de l’atemptat als Jocs Olímpics de Munic, el 1972. Tot i haver cedit el testimoni al seu fill, va continuar vinculat al negoci i altres dedicacions, com ara la pastoral de Turisme del Bisbat, fins que va poder. “Seré hoteler fins al dia que Déu em cridi”, sostenia.

LES DATES

03.08.63
va obrir portes
l’hotel Europa de Girona, la iniciativa empresarial de Carreras i la seva dona, Carme Espígol.
05.07.33
va néixer
a Girona Josep Carreras i Feixas, expresident de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial, mort ahir.

Una nissaga que té continuïtat

El fill del matrimoni de Carreras i Carme Espígol, Josep Carreras Espígol, dirigeix des de fa uns anys l’hotel Europa i també va acabar, dues dècades després del seu pare, agafant les regnes de l’Associació d’Hostaleria de Girona i Radial, encapçalant la candidatura d’unitat que es va imposar en l’assemblea de l’entitat de l’abril del 2014. Amb més de 40 anys de trajectòria, l’associació va agafar el testimoni de les iniciatives que diversos empresaris del sector ja havien tirat endavant des dels anys seixanta, com ara amb la construcció i gestió de la primera oficina turística de Girona, amb informació sobre els hotels i establiments de restauració. Avui continuen liderant propostes com ara el Girona 10 i la setmana gastronòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.