Economia

economia

Al cap de 9 mesos té feina el 71,53% dels graduats en FP

Només el 5,71% no treballa , segons un estudi de les cambres i Ensenyament

La xifra millora del 3% en un any

Més de la meitat dels graduats en ensenyaments professionals treballa al cap de nou mesos, segons un estudi del departament d’Ensenyament i el Consell General de Cambres de Catalunya elaborat a partir d’enquestes a 400 dels vora 500 centres docents que hi ha a Catalunya i de respostes de més de 28.000 enquestats. Segons els resultats, entre els sis i nou mesos després d’haver-se graduat, el 54,46% dels estudiants en ensenyaments professionals s’havia inserit laboralment, de manera que o bé treballava o bé combinava feina i formació. Per primera vegada en anys, la xifra és superior a la de persones que prioritzen la formació i només estudien o, en alguns casos, estudien i treballen, que és del 51,19%. Aquestes dades demostren també que la continuïtat formativa es manté en un nivell alt, tot i la inserció laboral també de caire positiu.

Les xifres són encara millors en el cas de la formació professional (FP) dual, en què el 71,53% dels graduats té feina al cap de menys de nou mesos i només el 5,71% del total busca feina.

“Aquests resultats són un clar indicador de recuperació”, explicava ahir en la presentació pública el subdirector general de formació professional del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Estanislau Vidal-Folch.

Les dades indiquen que la taxa de desocupació per als graduats en ensenyaments professionals és inferior a la mitjana catalana i està molt per sota de la taxa juvenil. Els graduats superiors desocupats van arribar a ser en l’exercici del 2017 el 10,62% del total, i els graduats mitjans representaven el 9,03%. Les dades per elaborar l’estudi es van recollir a primers de l’exercici del 2017 i fan referència a estudiants graduats durant el curs 2015/16.

Segons el treball, les persones ocupades han augmentat en totes les franges d’edat i en tots els nivells d’estudis en relació a un any abans. També és millor en 20 dels 27 ensenyaments i famílies professionals considerades en l’estudi.

LA XIFRA

54,46
per cent
dels graduats en ensenyaments professionals s’ha inserit al mercat laboral i el 51,19% continua estudiant.

Els sous majoritaris, entre 900 i 1.200 euros

Malgrat les bones perspectives d’inserció laboral, el que és cert és que els sous de la majoria de graduats en ensenyaments professionals se situen en la franja d’entre 900 i 1.200 euros nets mensuals, segons el treball presentat ahir. És el que passa entre els graduats en cicles formatius de grau mitjà (44,81% dels graduats té sous en aquesta franja), en els cicles formatius de grau superior (46,70% dels casos) i és menor en els graduats als programes de formació i inserció (24,11% del total). En aquest darrer tipus de formació, la franja d’ingressos que predomina és la que oscil·la entre 650 i 900 euros; i el 19,20% d’ells cobra encara per sota de 650 euros. En canvi, amb sous superiors hi ha els graduats superiors (el 24,32% té sous d’entre 1.200 i 1.500 euros) i, en menor mesura, els graus mitjans (19,02% en aquesta franja més alta).

A més, a la pregunta sobre el nivell d’ingressos salarials, només hi han respost els graduats que tenen feina a jornada completa, un percentatge que arriba al 57,44% del total, xifra superior de dos punts a la d’un any abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.