Economia

Les rebaixes i el preu de la llum refreden l’IPC al gener

La taxa interanual queda en un 0,9%, tres dècimes per sobre de la mitjana estatal

Es tracta del nivell més baix de la inflació en els darrers quinze mesos

El gener va confirmar la seva tendència natural a la moderació de preus, motivada, com cada any, per la fi de la campanya nadalenca i per l’entrada en escena de les rebaixes d’hivern. Enguany, el primer mes de l’any ha acabat a Catalunya amb un retrocés de l’IPC molt significatiu: nou dècimes percentuals, gràcies sobretot a l’abaratiment del sector de la moda, que ha penjat unes etiquetes un 15% més barates a les botigues, però també per la moderació de la factura elèctrica, que contrasta amb les pujades registrades en aquest concepte a principi de l’any passat.

Segons dades fetes públiques ahir per l’institut estadístic espanyol, l’INE, la taxa interanual va caure des de l’1,2% registrat al desembre fins a un 0,9%, la més baixa des de l’octubre del 2016, però tanmateix tres dècimes per damunt de la mitjana de l’Estat, que va quedar en un 0,6% comparada amb el gener anterior i lidera tots els territoris pel que fa a l’avenç de preus. Es dona la circumstància que la demarcació de Girona és la més inflacionista, amb una taxa interanual de l’1% al gener. Tarragona, per contra, amb un 0,4% interanual, figura entre les que registren l’IPC més baix.

El moviment d’altres rúbriques tabulades per l’INE –que aquest inici d’any ha modificat la ponderació d’alguns productes en l’índex, reduint-hi el pes de l’alimentació i augmentant-hi el de la cultura, per exemple– indica que també han pogut influir en la frenada. Entre aquestes hi va haver les de l’alimentació i les begudes no alcohòliques i també el transport. En canvi, van experimentar alces significatives els sectors de les comunicacions, després dels encariments de les tarifes de les grans companyies telefòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.