Economia

Les embarassades poden ser acomiadades en un ERO

El Tribunal de la UE considera que l’acomiadament és procedent si es fa per “raons no relacionades amb l’embaràs”

La sentència respon a la denúncia d’una extreballadora catalana de Bankia

Via lliure per a les empreses que vulguin acomiadar dones embarassades quan facin un acomiadament col·lectiu. El Tribunal de la Unió Europea va dictaminar ahir que l’acomiadament d’una treballadora encinta en el marc d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) no és improcedent. L’alt tribunal europeu considera que si s’acomiada “per raons no relacionades amb l’embaràs de la treballadora” es compleix la directiva europea que protegeix els drets laborals de les dones.

Denúncia catalana

Aquest dictamen arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya preguntés als jutges europeus sobre la legalitat d’aquest tipus d’acomiadament en el context de la normativa comunitària. En concret, el jutge català volia l’opinió europea sobre la denúncia d’una treballadora de Bankia, Jessica Porras, que va ser acomiadada quan estava embarassada. La rescissió del contracte laboral formava part l’ERO que va fer l’entitat financera el 2013 i que va afectar 4.500 persones. El banc va argumentar llavors que calia ajustar la plantilla i que “en el procés de valoració realitzat per l’empresa” aquesta treballadora havia obtingut una de les qualificacions més baixes i, per tant, estava justificat el seu acomiadament. Porras ho va denunciar al·legant que la normativa europea ho prohibia.

Tanmateix, el tribunal de Luxemburg no li ha donat la raó. L’actual directiva comunitària impedeix, efectivament, fer fora una dona entre l’inici de l’embaràs i el final del permís de maternitat, però conté una escletxa legal que permet a les empreses acomiadar-les en qualsevol d’aquests estats. En aquest sentit, la llei comunitària estableix que no és il·legal si l’empresari justifica que l’acomiadament no té res a veure amb el seu embaràs. Així, la justícia europea empara l’empresa si aquesta comunica per escrit els motius i indica a la treballadora implicada els criteris objectius que s’han seguit per designar els empleats afectats per l’acomiadament.

Protecció preventiva

Ara bé, el jutge sí que ha considerat que l’estatut dels treballadors de l’Estat espanyol és contrari, parcialment, a la normativa comunitària perquè “no prohibeix, en principi, amb caràcter preventiu, l’acomiadament d’una treballadora embarassada, que hagi donat a llum o estigui en període de lactància, i que estableix únicament en concepte de reparació, la nul·litat d’aquest” quan sigui il·legal. Argumenta que “tenint en compte el risc” per a l’estat “físic i psíquic” d’aquestes empleades no és suficient que els estats estableixin com a única reparació “la nul·litat de l’acomiadament quan no està justificat”. És a dir, que exigeix una prohibició a priori per protegir les treballadores “de manera preventiva”.

LA XIFRA

4.500
treballadors
van ser acomiadats per l’ERO de Bankia de l’any 2013.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.