Política

IVO VAJGL

EURODIPUTAT I EXMINISTRE D’EXTERIORS D’ESLOVÈNIA

“L’Estat espanyol perd amics i comprensió”

L’exministre eslovè d’Afers Estrangers veu “absolutament inacceptable” acusar de terrorisme els manifestants pacífics

“Estic convençut” que el delicte de malversació “no té cap fonament” en la causa de Puigdemont

L’exministre eslovè d’Afers Estrangers Ivo Vajgl és una de les figures polítiques de més pes a l’Eurocambra que ha defensat els drets polítics de l’independentisme català abans i després de l’1-O. L’escalada del conflicte en els últims sis mesos ha portat aquest eurodiputat liberal a encapçalar una plataforma que defensa el diàleg entre Madrid i Barcelona, així com la implicació de les institucions europees.

Vostè va ser un dels dos únics eurodiputats que van visitar el president Carles Puigdemont a la presó. Què el va portar a anar fins a Neumünster?
Em va semblar impossible que un president d’un govern regional escollit democràticament estigués a la presó d’un país de la Unió Europea.
Per què?
Les acusacions contra ell no encaixen en el sistema jurídic dels països europeus i estic molt content que l’endemà de visitar Puigdemont a la presó fos alliberat. Es pot concloure que en cap país de la UE aquestes acusacions poden ser acceptades com a legítimes.
El va veure confiat en el seu imminent alliberament?
Puigdemont estava molt decidit a lluitar pel seu cas i defensar de manera pacífica que no ha fet res en contra dels principis democràtics i dels drets humans. L’únic que ha utilitzat la violència i la repressió en el cas de Catalunya ha estat l’Estat espanyol.
Sorprès per la decisió del jutge?
No. Conec molt bé la justícia d’Alemanya perquè hi vaig viure més de set anys com a periodista i com a ambaixador.
Però encara està pendent l’avaluació del delicte per malversació...
Estic convençut que no té cap fonament. És part del joc polític de les autoritats espanyoles.
Va tenir algun problema per accedir a la presó?
No, de cap manera! Em van dir que tenia els mateixos drets en aquesta institució que qualsevol advocat.
Intentarà el mateix amb els presos a Madrid?
Sí, per descomptat. Des de la Plataforma pel Diàleg entre Catalunya i la UE repetidament demanem la visita als presoners. Són tractats com criminals però són presos polítics.
Han tingut cap resposta?
No. Mai responen a les nostres peticions. Simplement no van obrir la porta quan la delegació d’eurodiputats va intentar visitar els presos polítics. Ens van ignorar.
Queda esperança per al diàleg?
El primer pas hauria de ser l’alliberament de presos i llavors un diàleg en què les dues parts s’asseguin a la taula i busquin solucions i compromisos.
Què pensa sobre les primeres detencions de membres independentistes de la societat civil acusats de terrorisme?
No estic al cas sobre les acusacions, malgrat que ara ja m’espero qualsevol tipus d’acusacions per part seva perquè el discurs polític a l’Estat espanyol és extremadament radical.
El preocupa aquesta la vinculació?
Sí, perquè incrementa la tensió al país. És absolutament inacceptable que es posin aquest tipus d’etiquetes als manifestants si protesten pacíficament perquè és una expressió de la democràcia.
Elevar el to amb acusacions de terrorisme pot empitjorar la seva imatge internacional?
Ja està passant. La premsa de la majoria de països europeus qüestiona com el govern espanyol està tractant el problema ara mateix. L’Estat espanyol està perdent amics i comprensió. Madrid hauria de reflexionar sobre això.
Però la Comissió Europea encara és molt amiga de Madrid.
Estic molt decebut amb la passivitat i la poca intel·ligència dels líders de la UE. Només veuen el perill que pot comportar la partició d’estats. Però la por no és bona consellera. Si actues mogut per la por, perds el sentit de la justícia.
La CE està fent pressió entre bambolines?
A la cúpula institucional europea hi ha lleialtat al PP. És una mala praxi. Donen suport a la seva gent sense considerar què estan fent per l’estat de la democràcia als seus països.
La Plataforma pel Diàleg UE-Catalunya va demanar una reunió a Juncker...
Ningú ens ha respost. És estrany i democràticament inacceptable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.