Més esport

XAVIER LLORENTE

PRESIDENT DEL CLUB DE TIR PRECISIÓ MANRESA QUE ORGANITZA EL MUNDIAL DE TIR DE CARABINA

“L’objectiu és clavar la bandera del Club de Tir i de Manresa al mapa”

Fundat el 1959 per aficionats, el club vol fer un salt qualitatiu i apropar l’activitat a la ciutat i al món. I el president confia a aconseguir-ho amb l’organització del mundial del 23 al 28 de juliol

Organitzen per primera vegada a l’Estat espanyol el mundial de tir de carabina esportiva. Com van aconseguir portar-lo a Manresa?
Tenim aquí dos tiradors d’aquesta modalitat, que són matrimoni, campions d’Espanya i mestres tiradors. Fa dos anys, perquè el mundial és biennal, van dir que volien anar al campionat a Portugal. El club els va ajudar i van quedar vuitè i catorzè o quinzè, però també es tractava d’agafar informació sobre qui era el president i quina federació ho organitzava. Un cop la vam tenir ens vam començar a moure. A principis del 2016 vam enviar un dossier explicant la situació de Manresa, on estàvem, qui érem, contactes i punts turístics, al president de la federació mundial, François Luciani, i a través del correu electrònic vam començar a comunicar-nos i a insistir. Dos mesos després em va tornar a demanar el dossier assegurant que estaven interessats a venir a Catalunya a fer aquest mundial. Va passar un any i ens pensàvem que no els interessava, en escriure’ls al novembre i no obtenir resposta, però cap al gener o el febrer del 2017 em va dir que al novembre tots els delegats de la federació mundial feien una reunió a Nova Zelanda on decidirien la candidatura. Aquell mateix mes, cap a les set del matí, el nostre tirador em va trucar dient que ens havien concedit el mundial. La federació espanyola també es va posar en contacte amb mi per notificar-m’ho i vaig veure que també tenia un correu de Luciani.
Què significarà per al club?
És important clavar la bandereta al mapa, que sàpiguen on és Manresa i el Club de Tir. En soc soci des de l’any 1995 i tots els presidents hem tingut ganes de fer alguna cosa i aquesta és la que m’ha tocat fer. Sempre hem tingut molt clar que treballem pels socis i tot el que ells paguen s’inverteix al club. El mundial el pagarà el soci i ni jo ni la junta volem ser protagonistes de res, només fem treballar els diners. Tenim una part del pressupost destinat a l’escola de tir de carabina i de pistola d’aire, on venen a partir dels vuit anys, i després els fem sortir primer a Catalunya i després a Espanya, pagant-los els desplaçaments i les inscripcions que podem. Tenim una noia, que es diu Esther Abizanda, que és campiona d’Espanya, de la Copa de la Reina, i té el rècord d’Espanya de carabina en la seva modalitat.
Reben alguna ajuda de l’Ajuntament?
Hi hem estat en contacte i ens ajuda, com també a les diferents federacions. Sí que promocionem els patrocinadors per aquesta tirada. No pretenem guanyar cèntims, ja que potser més aviat tindrem alguna pèrdua, però a la llarga no ho serà perquè s’ha de veure com una inversió, ja que és una publicitat per a nosaltres. L’objectiu és aconseguir situar la bandereta del Club de Tir Precisió al mapa. Dins d’Espanya està en un molt bon lloc, tant per instal·lacions com pel que s’hi practica.
Hi ha molts clubs de tir a Espanya?
Uf, no ho sé, però d’aquesta zona de per aquí n’hi ha a Manresa, Sallent, Súria, Igualada, Terrassa, Sabadell, Barcelona, Mataró, Martorell... i segur que me’n deixo. Nosaltres som més de 500 socis i podem dir que per a un club petit això és molt.
Tenen les instal·lacions a punt de cara al mundial o han de fer algun retoc?
Des del moment que ho vam demanar és perquè ja estàvem preparats per acollir la competició internacional. Fan falta alguns retocs. Costa diners mantenir-ho i ens fa falta alguna cosa, com ara el projecte de fer un camp de 100 metres o també agafar la galeria d’aire de 10 metres, que està dins la normativa però funciona de manera manual, i posar-hi els blancs electrònics. Nosaltres no parem mai, ja fa entre vuit i deu anys que anem fent reformes en tot, posant-nos al dia en tot el que hi ha.
Quanta gent preveuen que els vindrà pel mundial?
Tenim la previsió, que ens va dir la federació internacional, de ser uns 100 participants. Les inscripcions s’acaben el 15 de maig, però en aquests moments ja tenim uns 69 inscrits. Si arribem al centenar serà un èxit. Són 33 els països inscrits en aquesta federació.
Quin nivell té Catalunya en el món del tir?
Molt bo. Cada vegada hi ha més nivell i crec que Catalunya som els primers del palmarès. Manresa ja hem estat campions d’Espanya. Aquesta modalitat és bastant important a Catalunya. Està estesa cap a la zona de València, Madrid i alguna cosa cap a Andalusia, però Catalunya està en el nivell top. De tir hi ha dues vessants, la del que són armes olímpiques i la de les armes esportives. De tir de precisió, a banda del plat, hi ha la pistola de foc, que és de velocitat, la pistola d’aire, la carabina d’aire i la carabina estès. Dins d’aquestes categories hi ha diferents modalitats per poder-hi participar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.