Economia

Milers de persones clamen per unes pensions dignes

Convocades per la UGT i CCOO, a Barcelona van omplir la Via Laietana

No descarten una vaga general cap a l’estiu

La pluja, lleugera però persistent, va castigar ahir durant tot el recorregut la multitud –unes 2.000 persones segons la Guàrdia Urbana– que va caminar Via Laietana avall en defensa de la dignificació de les pensions. Convocats pels sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, ciutadans de totes les edats, tot i que majoritàriament de la generació més amenaçada de manera imminent per les polítiques restrictives del govern espanyol, van constituir una crida més, que s’afegeix a totes les que ja s’han fet i a totes les que s’anuncia que es faran per aquest motiu. Així ho constatava Camil Ros, secretari general de la UGT, que recordava que aquesta setmana la protesta s’ha deixat veure amb intensitat –divendres ja hi va haver manifestacions a Andalusia i avui se’n faran a la resta de l’Estat–: “Sortim al carrer en defensa de les pensions, com a continuació de les marxes que van començar passat l’estiu.” Ros va recordar que la pensió mitjana a Catalunya avui dia supera de poc els 900 euros, “mentre que la mínima hauria de ser de 1.000 euros”. El secretari general de la UGT hi va afegir que l’altre clam és per “fer veure que el sistema de pensions no està en perill per la demografia com ens volen fer creure, sinó per les polítiques del Partit Popular”. Ros va recordar que actualment hi ha més gent treballant i afiliada a la Seguretat Social que fa cinc anys i que, en canvi, el sistema té menys ingressos. “Això vol dir –va aclarir– que l’arrel del problema són els salaris i la precarització que ha comportat la reforma laboral.”

Tant Ros com el seu homòleg a CCOO, Javier Pacheco, van insistir que les protestes no s’aturaran i que la d’ahir i d’altres, com la del 8 de març per reclamar polítiques d’igualtat, són el preludi d’una primavera calenta que podria confluir amb un Primer de Maig reivindicatiu i que podria desembocar, va alertar Camil Ros, en una vaga general pels volts de l’estiu. “La vaga general –va reflexionar– no és un fi en si mateixa, però segons com actuï el govern podria ser una resposta clara a la persistència de les seves polítiques.”

A tot plegat, Pacheco hi va afegir crítiques a l’estratègia del govern de Mariano Rajoy, sobre el qual va dir que està “fent trampes” per silenciar les reivindicacions i per desmobilitzar la ciutadania. Entre les quals, la minsa pujada prevista en els pressupostos generals que Rajoy ha anunciat per a les pensions mínimes. Pacheco la va qualificar d’“actuació enganyosa”, ja que “millora en una petita part un problema que és molt més gran”. Pel líder de CCOO, la prova que es tracta d’un tripijoc dels populars és que aquesta pujada es fa a través d’un préstec a la Seguretat Social, cosa “que vol dir que més endavant s’ho tornarà a cobrar”.

La solució, a parer de Pacheco, és derogar la reforma del 2013, que “condemna els pensionistes a una revaloració anual de tan sols un 0,25%” i que “empobreix la seva capacitat adquisitiva”. Un punt de la reforma especialment roent per als sindicalistes és el polèmic factor de sostenibilitat, un algoritme que, segons el secretari general de CCOO, provocarà que en els pròxims 20 anys les pensions es redueixin en un 30%, “i facin impossibles les condicions de vida [dignes] de la nostra gent gran”, va reblar.

Propostes damunt la taula

Els manifestants van criticar la falta de diàleg de l’executiu espanyol i el fet que ens hagi dut a la situació actual mitjançant decrets i no amb pactes d’estat negociant els grans temes amb els agents socials, en aquest cas la comissió del Pacte de Toledo. “Hi ha propostes concretes damunt la taula –va emfasitzar Pacheco– que aportarien un increment dels ingressos de la Seguretat Social de 70.000 milions.” Segons el líder sindical, hi ha molt marge per arribar a acords per salvar “el principal eix de vertebració democràtica del país, que és el sistema públic de pensions”.

“No és tan sols un problema de justícia social –va remarcar un vehement Pacheco–, sinó d’eficiència econòmica”, ja que mantenir el poder adquisitiu dels ciutadans garanteix l’increment del consum intern, la sostenibilitat i l’estabilitat del creixement econòmic, i que això es tradueixi en benestar per als ciutadans. Augments com ara el 5% dels beneficis empresarials i el 17% del repartiment de dividends als accionistes de les empreses, va concloure el portaveu de CCOO, són un “insult” en contraposició amb el 0,25% aplicat a les pensions.

La manifestació, el transcurs de la qual es va veure un xic accelerat per la pluja, va descendir per la Via Laietana fins a Correus. Hi onejaven banderes republicanes i pancartes antiretallades, i es va veure amenitzada per xiulets i cassoles reivindicatives. Amb representació de molts punts del país, especialment de l’àrea metropolitana, com ara Mollet del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Sant Joan Despí, entre els clams més repetits per la multitud indignada, que va anar elevant el to a mesura que avançava, es van sentir els clàssics “No a la privatització de les pensions” i “Ni un pas enrere”, així com múltiples frases adreçades a Mariano Rajoy, amb epítets que rimaven amb “Apuja’ns la pensió” i “Treballa de peó”.

LES FRASES

El sistema no està en perill per la demografia com ens volen fer creure, sinó per les polítiques del Partit Popular
La vaga general no és un fi en si mateixa, però podria ser una resposta clara a aquesta situació
Camil Ros
secretari general de la UGT
Lluitem per preservar el principal eix de vertebració democràtica del país, que és el sistema públic de pensions
No és sols un tema de justícia social, sinó d’eficiència econòmica per tal que la riquesa arribi als ciutadans
Javier Pacheco
secretari general de CCOO

Manifestacions arreu del territori, malgrat la pluja

A Girona, al voltant d’un centenar de persones es van concentrar a la plaça de la Independència per reivindicar una revaloració digna per a les pensions en un acte forçosament curt a causa de la pluja. La intenció era recórrer el centre i acabar a la plaça del Vi, davant de l’ajuntament, però les inclemències del temps van fer que els organitzadors optessin per llegir el manifest de la convocatòria, donar pas als parlaments dels líders sindicals gironins –Bartomeu Compte (CCOO) i Xavier Casas (UGT)– i suspendre la marxa per la ciutat. A Tarragona, unes 400 persones van desfilar des de la plaça de la Font fins a la rambla Nova, on es va fer la lectura del manifest de la convocatòria, davant l’Institut de la Seguretat Social. A banda dels col·lectius més afectats per la situació, també hi havia manifestants joves, un dels quals lluïa un cartell en què es podia llegir: “Els joves estem amb les nostres àvies.”

Pel que fa a Lleida, un centenar de manifestants es van concentrar davant la subdelegació del govern espanyol, a la plaça de la Pau, per exigir l’actualització de les pensions més enllà del 0,25% i per rebutjar el “retrocés dels drets de la ciutadania” en la que va ser la tercera concentració en aquest sentit en menys de dos mesos a la capital del Segrià, on la Marea Pensionista de Lleida ja ha tornat a fer una crida per sortir al carrer demà al matí. La reivindicació es va reproduir en poblacions com ara Vic i Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.