Patrimoni

ANNA MARIA PUIG GRIESSENBERGER

ARQUEÒLOGA, PRESIDENTA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS EMPORDANESOS

“Hem de fer que l’Institut d’Estudis Empordanesos surti de la ciutat”

L’IEE iniciarà aquest 2018 ‘Diàlegs entre Escriptors’ una activitat que es vol portar a biblioteques de la comarca de l’Alt Empordà

Anna Maria Puig Griessenberger (1963), és arqueòloga de professió i presideix des del 2015 l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE). L’entitat es va crear al 1957 amb l’objectiu de contribuir al coneixement i la difusió de la cultura catalana des de la comarca de l’Alt Empordà.

S’ha de notar d’alguna manera que en més de 60 anys és el primer cop que la presidència de l’IEE recau en una dona?
No s’hauria de notar no? Em sembla una bestiesa de basar-se en el criteri de si un és home o dona. Del que es tracta és de posar-hi voluntat, perquè és molta feina.
No hi ha discriminació per raons de sexe en aquest cas?
En el nostre cas no n’hi ha absolutament cap, tothom participa a totes les tasques que s’han de fer; es tracta de ser persones competents independentment del sexe. El repte és més d’incorporar i donar veu als joves.
Vol dir que costa trobar joves?
No, hi són, n’hi ha molts i molt ben preparats. Cal donar-los oportunitats i és el que intentem. De fet aquests últims anys n’hem incorporat força, la mitjana d’edat ha baixat a l’Institut i és una molt bona cosa.
Quantes persones mou l’IEE?
Tenim uns 400 socis, a la junta som unes 10 persones i sumant els caps de les seccions (Història i Arqueologia, Llengua, Cultura i Comunicació, etc), som una junta ampliada d’unes 40 persones. Hem anat creant seccions noves com Societat i Economia. L’objectiu és anar abastant totes les competències de l’Institut, des de l’àmbit cultural, científic.
Tots voluntaris, ningú cobra?
Tret d’alguns casos puntuals quan es fan encàrrecs a professionals, ningú cobra per les col·laboracions, articles, investigacions que es publiquen i actes organitzats. No cobren i d’alguna manera paguen, ja que per col·laborar cal ser soci i es paga una quota, encara que petita.
La feina més important és fa amb la publicació dels Annals?
Sí, de fet l’IEE té una línia editorial, Monografies Empordaneses, Bibliografies, i els Annals. Fem un control de qualitat, amb l’objectiu és que els Annals compleixin la normativa i els requisits exigits per una revista de caràcter científic. En paral·lel aquests últims anys hem anat modernitzant l’aspecte gràfic de les publicacions, introduint color, per exemple.
En quina fase està la propera publicació dels Annals?
Al mes de maig es fa la fase de recepció dels treballs, la previsió és que la publicació es lliuri al novembre, cap a finals d’any. S’hi publicaran el cicle de conferències del 2017, que enguany anaven dedicades a la música i la història de la cobla, perquè ens hem adherit als actes del bicentenari Pep Ventura.
Quines novetats te pendents l’IEE aquest 2018?
Substituirem el cicle de conferències per un Diàlegs entre escriptors, que es faran en biblioteques, amb la voluntat de sortir de la ciutat i ser més presents al conjunt de la comarca; també volem anar als instituts per apropar l’activitat de l’IEE al jovent. Entre altres actes preparem un homenatge al critic d’art Pep Vallès i participem a l’any Carles Fages de Climent.
La seva àrea l’arqueologia, és el nucli més antic de l’IEE?
Històricament la secció d’Història i Arqueologia és la que ha generat més inquietud, més publicacions; és la secció més antiga, però avui no és la més activa.
De professió és arqueòloga, autònoma. Vol dir que ha de picar a portes per fer excavacions?
Depen de quins treballs es tracta. Vaig estar uns anys d’arqueòloga per un Ajuntament a Roses, però la major part de la meva carrera d’arqueòloga l’he feta com a autònoma. Els arqueòlegs treballem molt amb el que anomenem excavacions preventives, en el cas d’obres públiques encarregades per administracions com poden ser ajuntaments, i que ens requereixen . Una altra possibilitat és quan un arqueòleg munta ell mateix una proposta o un projecte concret, acollint-se a concursos .
Com definiria el sector de l’arqueologia a l’Alt Empordà?
És una àrea amb grans jaciments, on hi ha molt feina per fer, s’hi treballa, tot i que el sector i el que es pot fer és pendent de les inversions, i no són les òptimes.
Quin aspecte destacaria en aquest àmbit a l’Alt Empordà?
El període altmedieval, del segle VIII al segle XI, és un aspecte important a l’Alt Empordà, poc conegut i que m’interessa especialment, un bon exemple són les excavacions que s’han fet ara en l’entorn de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.