Economia

El Sabadell vol ampliar el negoci a l’exterior i ho farà donant servei a les pimes

Apunta primer cap al Regne Unit, on s’integrarà amb l’anglès TSB

Oliu rep una esbroncada en la primera junta a Alacant per la posició política de l’entitat

El Banc Sabadell es vol convertir en els pròxims anys en el quart banc de l’Estat espanyol, lloc que ocupa actualment Bankia, sense dur a terme més compres, i preveu guanyar uns 1.400 milions d’euros el 2020, segons va assenyalar el president de l’entitat financera, Josep Oliu, dimecres en un dinar amb periodistes a Alacant, abans de fer la primera junta d’accionistes.

Per aconseguir aquesta fita, entre d’altres, el banc prepara el desenvolupament del seu negoci a l’exterior, segons va confirmar ahir el conseller delegat, Jaume Guardiola, en un discurs a la junta. El pla director previst pel banc per als anys 2018-2020 preveu “el desenvolupament de les nostres franquícies internacionals”, va dir Guardiola. “Al Regne Unit, a més de mantenir el fort ritme de creixement del negoci actual, aprofitarem l’excel·lència de la nova plataforma tecnològica per materialitzar importants sinergies, millorar l’eficiència i llançar una nova línia de negoci: la banca per a pimes.” Segons el directiu, “el segment de pimes al Regne Unit és un mercat molt atractiu en termes de mida i rendibilitat”. A més del Regne Unit, el Sabadell planteja ampliar la seva presència a Mèxic, on “a més de continuar desenvolupant el nostre negoci de banca corporativa i banca d’empreses, llançarem el negoci de banca personal” cent per cent digital.

Queixes a Alacant

Oliu va defensar ahir en la junta la decisió de l’entitat de traslladar la seu social i fiscal a Alacant, un acord que el consell d’administració va prendre “amb fermesa i unanimitat” i que va ser executat, va dir, de manera “impecable” per l’equip directiu. Oliu va començar el discurs davant els accionistes al·ludint a aquesta decisió, que es va adoptar –va dir– basant-se en “fets i dades objectives, al marge de qualsevol altra consideració”, i “en un context polític complex, davant la necessitat de garantir l’entorn de certesa institucional i seguretat jurídica” i assegurar la confiança de clients i accionistes, segons recull Efe. Amb tot, el president es va haver de justificar tot assegurant que l’entitat “no té ni tindrà una posició política” quan se li va insinuar la seva possible vinculació amb els partits de dretes.

De fet, el primer accionista que va prendre el torn de paraula va acusar directament Oliu de vincular-se amb el polític de Ciutadans Albert Rivera malgrat que creia que és “una mala aposta”, i va provocar les esbroncades de part dels accionistes en demanar al president i a la resta del consell que “advoquin per la llibertat dels presos polítics”.

En la rèplica, el president del Sabadell va assegurar que “el banc mai ha tingut ni tindrà cap posició política” i que “així s’ha fet en tot moment”, malgrat canviar el domicili social per “adaptar la situació al moment” en una conjuntura que era “estrictament necessària” per la “inquietud” generada per l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.