Economia

Creen una plataforma per a l’autogestió de l’energia verda

Bassols Energia d’Olot lidera una associació que pretén gestionar l’intercanvi de la demanda en l’àmbit dels petits i mitjans consumidors

Obre també la porta a abocar a la xarxa els seus excedents

L’empresa Bassols Energia, amb seu a Olot, lidera una associació per gestionar la demanda d’energia elèctrica en el marc de l’actual procés de transició energètica cap a les energies alternatives, que, en un futur pròxim, han de representar el 80% de la generació. El nou ens pretén impulsar l’intercanvi d’energia entre petits i mitjans consumidors. Per això s’ha de convertir en un agregador, una figura que a l’Estat espanyol encara no té regulació pròpia.

La nova associació Energy Transition (Entra) integra Bassols, Estabanell Energia, Factor Energia i Olivo Energy i és l’única que hi ha a l’Estat espanyol. El president de Bassols Energia, Tomàs Feliu, ha detallat que, amb la creació d’aquesta plataforma, que està oberta a organitzacions de consumidors i altres entitats, s’avancen als esdeveniments del mercat estatal de l’energia i s’hi posicionen. Segons ell, el govern espanyol haurà de regular un mercat en què, a diferència d’ara, l’oferta condicionarà la demanda. I és que els sistemes de generació tradicionals s’adapten a les demandes del mercat i, en tot cas, la reguladora, Red Eléctrica, compensa amb bonificacions els grans clients a qui puntualment demana una rebaixa del consum per causes diverses. En canvi, quan les fonts siguin les energies alternatives, això no serà possible. “No es poden regular les hores de sol, ni el nombre de dies en què fa vent, etc. El regulador no podrà trucar a cada particular perquè tanqui unes hores un escalfador; sí, en canvi, a una entitat que aplegui molts particulars”, ha indicat. I hi ha afegit: “Els agregadors faciliten que el client final no sigui un consumidor passiu, sinó que sigui capaç de gestionar el seu consum i a la vegada pugui generar energia, consumir-la o emmagatzemar-la per al seu ús o bé abocar-la a la xarxa participant en els mercats elèctrics”.

L’agregador és, doncs, l’ens que realitza aquesta tasca i permet reduir costos i facilita un sistema energètic més sostenible i flexible. A través de sistemes informàtics, regula el flux d’energia quan es produeixen desequilibris entre generació i producció. Així, quan el sistema detecta una previsió de caiguda de la producció –per falta de vent o de sol–, l’agregador, d’acord amb els convenis establerts amb els seus clients, assegura i facilita la reducció de consums en aquells elements prèviament acordats, i els clients reben una compensació.

LA XIFRA

80%
és el percentatge
d’energia elèctrica generada a través de fonts renovables que es preveu per als pròxims anys.

LA FRASE

El sistema canvia cap a un futur en què la generació gestionable i centralitzada perd pes
Tomàs Feliu
President de bassols energia

LA XIFRA

4
empreses
del sector elèctric integren la nova plataforma Energy Transition, única a l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.